5 anti-stress κομμάτια κλασικής μουσικής για να χαλαρώσεις

Με τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών να έχει ξεχαστεί, επιστρέφουμε με τη λωρίδα μαυρίσματος ήδη να ξεθωριάζει. Είναι πραγματικότητα πως η εργασιακή καθημερινότητα έχει δυναμικά επανέλθει στους ρυθμούς της. Μαζί με το αίσθημα ευθύνης, τα βιαστικά, άχαρα γεύματα και την έλλειψη της πολυτέλειας του ύπνου, το άγχος ξεκινά (ή μήπως τελικά δεν έφυγε ποτέ;) την ετήσια επέλασή του. Ενώ ταυτόχρονα, η σκέψη περιπλανάται μονάχα στα προβλήματα ή στις υποχρεώσεις. Σύμμαχος στην τρελή αυτή ασυμφωνία η  κλασική μουσική, που αν και δεν αποτελεί πανάκεια, σίγουρα προσφέρει anti-stress κομμάτια, κατάλληλα να ξεδιαλύνουν τις σκέψεις .

Συνεπώς, ακόμα και αν η χαλάρωση είναι προσωπικό ζήτημα, αναμφισβήτητα τα παρακάτω 5 κομμάτια, είτε με τη μεγαλοφυία της δομής τους, είτε με τη μελωδική τους μαγεία, είναι ικανά να φέρουν την πολυπόθητη ηρεμία.

 

#1 Goldberg Variations-J.S. Bach

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στοχαστική απλότητα μέχρι τον ανάλαφρο βηματισμό, το μυαλό περιφέρεται αγγίζοντας τα όρια μεταξύ βαθιάς περισυλλογής και χάους. Η σκέψη θα περιπλανηθεί στη μελωδία χωρίς να θυσιάζει τη λογική, θαυμάζοντας την υπεροχή της μουσικής. Εξαιρετική η εκτέλεση των 50’ς του  (εξαιρετικού) Glenn Gould, πλέον κλασική και καθοριστική.

#2 Enigma Variations-E. Elgar

Πιθανότατα ο λόγος που δημιουργήθηκαν τα in-ear ακουστικά, η ορχηστρική αυτή δουλειά με το σοβαροφανές ύφος απορροφά τον ακροατή σε μια ιστορία προσωπική, με τελικό σκοπό την αναζήτηση του εαυτού του, σκορπισμένου στα variations ενός αρχικού θέματος.

#3 Nocturnes-F. Chopin

Το απόγειο της εκλεπτυσμένης έκφρασης, μια γνώριμη μελωδία με εξευγενισμένη ροή. Το ραφιναρισμένο αυτό άκουσμα αποτελεί απαραίτητη προσθήκη σε κάθε playlist, ακόμα και αν τα συνήθη γούστα του ακροατή ξεφεύγουν της κλασικής μουσικής.

#4 Agnus Dei-S. Barber

Με τη γαλήνιά του προσευχή, το χορωδιακό αυτό κομμάτι επάξια θα συνόδευε την εμφάνιση αγγέλων, στην αναγεννησιακή τους μορφή της άσπιλης αγνότητας, προσκαλώντας το νου στην κάθαρση που αποζητά.

#5 Spiegel im Spiegel- A. Pärt

Συνεχώς ανακλώμενες εικόνες, μια διερεύνηση στη γοητεία του απείρου. Spiegel im Spiegel-καθρέφτης στον καθρέφτη, ένα κομμάτι που με τη μινιμαλιστική του επανάληψη αντικατοπτρίζει μια διαρκή ανάβαση-κατάβαση στους λοφίσκους των συσσωρευμένων αποριών μας


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Μαρία Παπία

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;