4 αδικημένες μπάντες που αξίζει να ακούσεις

Όποιος έχει συνθέσει τα στιγμιότυπα της ζωής του με κάποιο κομμάτι, ή βρίσκει τον εαυτό του να σιγομουρμουρίζει ολημερίς το ίδιο τραγούδι, μάλλον γνωρίζει καλά ότι η μουσική δεν είναι ένας απλός ρυθμός ή μελωδία. Συνεπώς, όλοι, λίγο-πολύ, αγαπάμε τη μουσική και δηλώνουμε φανατικοί οπαδοί καλλιτεχνών/συγκροτημάτων.Βέβαια, ορισμένες φορές, τη δόξα γεύονται ορισμένα συγκροτήματα που κατάφεραν να ξεχωρίσουν ενώ άλλα μένουν πάντα παραγκωνισμένα αν και θα άξιζαν να συμπεριληφθούν στη μουσική συλλογή του κινητού μας.Ποιες είναι λοιπόν οι 4  αδικημένες μπάντες που αξίζει να ακούσεις;

#1 Bohren & der Club of Gore

Το ιδρυθέν στη Γερμανία των 90’s συγκρότημα, παρήγαγε ένα θαυμαστό μείγμα jazz και ambient μουσικής,  με τη ρυθμική απλότητα να αναδεικνύει  το ρομαντικό εκείνο αίσθημα μελαγχολίας που αποκτά κανείς για ό,τι δεν μπορεί να αδράξει. Ο ήχος τους βαθύς και απόλυτος, ωδή στην αγνότητα της έκφρασης  που αποδιώχνει κάθε ψήγμα λογικής. Ενδεικτικά προτείνεται το κομμάτι Midnight Black Earth, του δίσκου Black Earth (2002).

#2 Godspeed you!Black Emperor

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλο ένα δώρο των 90’s, προερχόμενο εκ Καναδά, οι Godspeed you!Black Emperor σμίλευσαν τη λεωφόρο του post-rock, διανοίγοντας σήραγγες στη δημιουργικότητα. Δημιουργικότητα που επελαύνει στο σώμα του ακροατή, ανατριχιάζοντάς τον. Αν, γυρεύοντας το άκουσμά τους, ψάχνει κανείς για απαντήσεις, ίσως τελικά βρεθεί να κομματιάζει το παζλ με τις νόρμες του. Καθοριστικό το κομμάτι  East Hastings (F♯ A♯ ∞ ,1997).

#3 The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble

Το μουσικό αυτό πείραμα που στελεχώθηκε στην Ολλανδία( 2000), πλάθει τη jazz, τη funk και την ambient σε ένα ελαφρώς παραισθησιογόνο τέχνασμα, που ξεγελά τους καρδιακούς ρυθμούς.  Ακολούθως προτείνεται  το κομμάτι Cellador/Lobby που θα συνόδευε άνετα την εικόνα ενός μοναχικού ανθρώπου καταμεσής μια άγονης, παγωμένης γης.

https://youtu.be/SAnznGUrsqU

#4 Eloy

Για το τέλος, το Γερμανικό αυτό συγκρότημα των τελών των 60’s, με τον παράδοξο  χαρακτήρα ενός progressive rock  ακούσματος ενέσιμου με διαστημικών ορίων φαντασία και  μαεστρικού χειρισμού της ψυχοσύνθεσης. Από τα αισθητικά προσεγμένα εξώφυλλα των δίσκων τους, μέχρι τα μανιώδη ξεσπάσματα συνεχών εναλλαγών στα κομμάτια τους, οι Eloy θεμελίωσαν μουσικούς νευρώνες, για να τους σχίσουν έπειτα σε ένα νέο δημιούργημα, τόσο δαιδαλώδες όσο και συγκλονιστικό. Με δυσκολία επιλογής ενός τραγουδιού, παρακάτω προτείνεται το Up and Down ,του άλμπουμ Inside(1973).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Μαρία Παπία

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;