Περίεργα μουσικά όργανα που (ίσως) δεν είχες ξανακούσει

SHARE

περίεργα μουσικά όργανα

Η μουσική μας έχει διδάξει πως η ψυχαγωγία που προσφέρει είναι ένας προσεγμένος συνδυασμός της τεχνικής υπόστασης μιας παράστασης, της μαεστρίας των εκτελεστών και της ιδιόρρυθμης ευφυίας των δημιουργών. Ο παραγόμενος ήχος από τα περισσότερα γνωστά μουσικά όργανα είναι εύκολα αναγνωρίσιμος και αποτελεί κλασικό άκουσμα για έναν πιο εξασκημένο ακροατή. Όμως σε στιγμές πνευματικής διαύγειας, με μία δόση παραγωγικού δημιουργικού παροξυσμού, οι κατασκευαστές οργάνων πρωτοτυπούν, με το αποτέλεσμα να φέρνει στο κοινό νέα όργανα, παράδοξα τόσο στην εικόνα τους όσο και στο ηχητικό ερέθισμα που προσφέρουν. Παρακάτω θα δούμε 5 τέτοια περίεργα μουσικά όργανα, που αξίζει κανείς να γνωρίσει.

#1 Θέρεμιν ή Αιθερόφωνο

Το ηλεκτρονικό μουσικό όργανο-παιδί του Ρώσου Λεβ Τερμέν (αλλιώς Léon Theremin) δεν απαιτεί επαφή με τον ερμηνευτή. Η ιδέα βασίζεται στο ότι οι κινήσεις μεταξύ 2 κεραιών που παράγουν ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, επιδρούν σε αυτό. Οι μεταβολές αυτές αναγνωρίζονται από το όργανο και ενισχύονται, προς παραγωγή ήχου. Ασυνήθιστο στη λογική του και στην εικόνα του, το θέρεμιν ξεχώρισε ως μοναδικό θέαμα μιας εναέριας γλυπτικής, με ήχο απόκοσμο και λυπητερό.

#2 Μουσικό Πριόνι 

Ένα ευλύγιστο πριόνι που συνήθως παίζεται με δοξάρι βιολιού, διαθέτει τον απόλυτο συνδυασμό μιας αίσθησης κινδύνου με το άκουσμα μιας εξωγήινης σοπράνο. Το ευαίσθητο και το αλλόκοτο συνυπάρχουν σε μια θαυμάσια εμπειρία.

#3 The singing-ringing tree (το δέντρο που τραγουδάει)

Ο άνθρωπος εκτοπίζεται από τη βασιλεία του ως ερμηνευτής, με τον ίδιο τον άνεμο να λαμβάνει τα ηνία. Μία κατασκευή αποτελούμενη από σωλήνες που παράγουν την αίσθηση μιας χορωδίας πνευμάτων, σε ένα μουσικό χορό-αξιοθέατο.

#4 Marble Machine

Μία προηγμένη έκδοση ενός μουσικού κουτιού  και διαφόρων μουσικών οργάνων, σε ένα θαυμαστό εγχείρημα μηχανικής και λογικής σκέψης , προσιτό σε κάθε γούστο.

Advertisement

#5 Yaybahar

Ο Görkem Şen σχεδίασε και δημιούργησε ένα ακουστικό όργανο αποτελούμενο από χορδές και μεμβράνες σε ένα παιχνίδι με την ηχώ. Ο ήχος αντικατοπτρίζει μία μυστηριακή τελετή για τον ακροατή, που κυλίεται σε ένα υπνωτικό χάος καθώς η μουσική του Yabahar  διαχέεται στον περιβάλλοντα χώρο.

https://youtu.be/_aY6TxC1ojA

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG