Paul McCartney: η προέλευση του ιδιοφυούς ‘Yesterday’

McCartney

Ο Paul McCartney υπήρξε ένας ιδιαίτερος μουσικός ήδη από νεαρή ηλικία. Ένα φυσικό και αυτοδίδακτο ταλέντο στο επαναστατικό γκρoυπ των Beatles. Ολοκληρώνοντας το μουσικό αριστούργημα Yesterday, ο ίδιος φανέρωσε τη χαρισματίκοτητα και την ώριμη πλευρά του χαρακτήρα του.

Στο μακρινό 1965, το Yesterday καθίσταται μοναδικό στα πλαίσια της μπάντας, καθώς προέρχεται από τη δημιουργία ενός μόνο μέλους, χωρίς τη συνεισφορά των υπολοίπων. Το έργο ερμηνεύτηκε με ποικίλους τρόπους. Κάθε φίλος της μουσικής παρατηρεί δύο ξεχωριστές όψεις στη ψυχοσύνθεση του δημιουργού McCartney. Αξιοσημείωτο χαρακτηρίζεται η συνείδηση και ο συλλογισμός του καλλιτέχνη όταν πρόκειται για έναν νεαρό μόλις στα 23 του έτη.

Η πηγή έμπνευσης προερχόταν ανέκαθεν από τα πρώιμα βιώματα των Lennon – McCartney.

Και οι δύο μεγάλωσαν χωρίς τη μητρική φροντίδα. Απόρροια της συσσώρευσης συναισθημάτων τους, καθώς αποτυπώνονται μετέπειτα σε στίχους των τραγουδιών. Στο Yesterday, πιθανόν ο McCartney αναβιώνει το παρελθόν του, φέρνοντας στη μνήμη τη μητέρα του, που δεν κατόρθωσε να γνωρίσει. Η υπέρτατη απώλεια για κάθε έλλογο ον, όταν πρόκειται για τη χαμένη συμβουλή της μητέρας, το χαμόγελο και ως στήριγμα σε κάθε βήμα της ζωής.

Ο McCartney, αρχικά, εναποθέτει τις ελπίδες του στις στιγμές του παρελθόντος. Μέσα από την απόπειρα βλέψης προς τα πίσω, εμφανίζεται η ανάγκη αναβίωσης οικογενειακών στιγμών. Η εξομολόγηση του Yesterday μαρτυρά την εσωτερική επιθυμία του McCartney.  Αντίθετα ο Lennon διατηρούσε ανένδοτη στάση και στραμμένη προσοχή μόνο στο παρόν. Ίσως μία ευαίσθητη πλευρά του δεύτερου, που του απέτρεπε να χειρίζεται τραυματικές εμπειρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη, λόγω της νεαρής ηλικίας του McCartney, η ευρηματικότητα του Yesterday συσχετίζεται εύλογα με τη νιότη και τη φρεσκάδα της εποχής. Το τραγούδι ίσως σηματοδοτεί μια νεανική ερωτική περιπέτεια, την οποία ο ίδιος θα ήθελε να απολαύσει περισσότερο. Άλλωστε τα πρώτα μουσικά έργα της μπάντας συμβάδιζαν με την εκάστοτε ηλικία τους. Η φρενίτιδα, ξεγνοιασιά και η έξαρση του κοινού ακολουθούσε πιστά το πρωτόγνωρο μουσικό κίνημα των Beatles.

Βέβαια, οι τότε μέρες του McCartney κυλούσαν αρμονικά, διατηρώντας ως σύντροφό την ηθοποιό Jane Asher.

Η απάντηση, λοιπόν, του ερωτήματος – στο που απευθύνεται το θαυματουργό Yesterday – εντοπίζεται στις στιγμές σύλληψης του τραγουδιού. Ο McCartney αποτύπωσε και τους στίχους και τη μελωδία σε ώρες χαλαρωτικές, μακριά από τον παροξυσμό και τη φήμη που τον καταδίωκαν.

Η μελωδία του Υesterday προήλθε έπειτα από όνειρο, ενώ οι στίχοι σε περίοδο διακοπών. Και οι δύο συγκυρίες πρόσφεραν στο McCartney την αντίστοιχη αναδρομή που ψυχικά επιζητούσε. Άδραξε την ευκαιρια να ξαποστάσει από τον φρενήρη ρυθμό και να αναπολήσει την μητρική αγάπη που δεν την εξάντλησε στο έπακρο.

Το φαινόμενο Yesterday σήμανε την πνευματική μετεξέλιξη των Beatles. Η λατρεία για το rock n’ roll χάραξε ανεξίτηλη την έναρξη της μπάντας, αλλά ο σουρεαλισμός και οι επόμενες μουσικές καινοτομίες εδραίωσαν την μακραίωνη επιρροή τους στο κόσμο της μουσικής. Άλμπουμ, όπως τα Abbey RoadSgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ή δημιουργίες, όπως A Day In the Life, Hey Jude, Βecause και Eleanor Rigby, απελευθέρωσαν τις υπαρξιακές τους ανησυχίες και μετέδωσαν πρωτοποριακές τεχνικές παγκοσμίως.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Απόφοιτος Γερμανικής Φιλολογίας ΑΠΘ. Σκιτσογράφος και εθισμένος με το rock n' roll. Στα χνάρια του πατέρα μου ακούγοντας Beatles και Bob Dylan. Αγάπη το βινύλιο και μεγάλος σινεφίλ. Λατρεία οι εποχές των 50', 60' και το "més que un club".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;