Παράδοξοι τρόποι χρήσης της μουσικής (part 2)

παράδοξοι τρόποι

Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα (πολλά) σπουδαία κατορθώματα της ανθρωπότητας, (αφήνοντας προς στιγμήν μελανές κηλίδες της ιστορίας εκτός) είναι η κωδικοποίηση του συναισθήματος ή γενικά της σκέψης ενός καλλιτέχνη σε κάτι τόσο αιθέριο και μη χειροπιαστό, όπως ο ήχος. Η μουσική έχει μάλλον εισχωρήσει βαθιά ακόμα και στα πιο πρωτόγονα ένστικτα επικοινωνίας μας, με την ικανότητα μεταφοράς, πολλές φορές με χειρουργική ακρίβεια, απόψεων σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων, με διαφορετικές ομιλούμενες γλώσσες σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Συνεχίζοντας λοιπόν τη λογική του προηγούμενου part, οι παράδοξοι τρόποι χρήσης της μουσικής θα απασχολήσουν ξανά τους (μουσικούς) δέκτες μας.

Ρυθμική εγχείρηση

Η απόλυτη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια μιας περίπλοκης χειρουργικής τομής σίγουρα θεωρείται ευτυχής τόσο από τον ίδιο τον ασθενή, όσο και τον ιατρό του. Με την προϋπόθεση πως η ιεραρχία γύρω από το χειρουργικό τραπέζι (που μάλλον επιβάλλει τη διαλογή του genre από ένα μόνο άτομο) θα σεβαστεί τους μουσικούς “κάλυκες” των υπόλοιπων παρευρισκόμενων, πολλοί επαγγελματίες του είδους συμφωνούν ότι ένας καθησυχαστικός ρυθμός υπερτερεί της αλλόκοτης, γεμάτης ένταση σιωπής.

Ξυπνώντας ευχάριστα μακριά από.. τη Γη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χαρακτηριστική εικόνα ενός χοροπηδηχτού ξυπνητηριού που τσιρίζει, μόνο και μόνο για να πεταχτεί άγρια στον απέναντι τοίχο την επόμενη μόλις στιγμή, είναι μια στερεοτυπική σκηνή βγαλμένη από ταινία, παράλληλα όμως και σχετικά αληθοφανής. Η ρυθμική καλημέρα από το προσωπικό που διατηρεί επαφή με την ομάδα αστροναυτών στο διάστημα  αποτελεί μάλλον μια συνήθη διαδικασία, όπως αναφέρει ο ιστορικός Bill Barry, με τις εξαιρετικά ταιριαστές επιλογές “Rocket Man”, “Space Oddity” και “Up on the roof” να κυριαρχούν.

 

Άσκηση κριτικής στην χώρα σου

Το “Born in the USA” του Bruce Springsteen έχει καθιερωθεί ως πατριωτικός ύμνος για τον λαό των Η.Π.Α, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε προεκλογικές καμπάνιες..Οξύμωρο βέβαια, καθώς ο δημιουργός έχει τονίσει πως το κομμάτι δίνει φωνή στους ξεχασμένους ανθρώπους που ρίχτηκαν άδικα  σε πολέμους για να εξυπηρετήσουν ανώτερα συμφέροντα της χώρας και εγωιστικούς σκοπούς σε παιχνίδια πολιτικής.

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Μαρία Παπία

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;