Παράδοξοι τρόποι χρήσης της μουσικής (part 1)

SHARE

Κυριεύει τις αισθήσεις, εισχωρεί βαθιά στο μυαλό, παίζει με τη συναισθηματική κατάσταση απαλύνοντας δυσάρεστες σκέψεις ή επαναφέροντας στη μνήμη περασμένους πόνους. Η δύναμη της μουσικής είναι αναμφισβήτητα γιγάντια, και ασκεί γλυκιά επιρροή στις ζωές μας. Όμως, η σαρωτική επέλασή της δε γνωρίζει όρια, και, με ελάχιστη προσθήκη λογικής ή ευφάνταστου χιούμορ, πρακτικές λύσεις ανακύπτουν, δίνοντας σε ένα ρυθμό την κύρια γεύση στο τραπέζι της πάντα απρόβλεπτης ζωής.

Οι παράδοξοι τρόποι χρήσης της μουσικής, θα αποτελέσουν λοιπόν, το σημερινό αντικείμενο εξερεύνησής μας.

Όπλο διπλωματίας

Τα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας χαράσσουν μια διακριτή γραμμή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες που ορίζονται από την αντιπαραβολή των επικρατουσών πολιτικών καταστάσεων. Επί πολλά έτη όμως, μια μεγαλοφυής νοτιοκορεατική ιδέα εναλλακτικού…βομβαρδισμού, λάμβανε το ρόλο ενός όπλου διπλωματίας, απέναντι στη γείτονα χώρα. Τεράστια ηχεία άνοιγαν πυρ δημοφιλούς, απελευθερωτικής Κ-pop (Girls Generation, 4minute) στο αντιμαχόμενο στρατόπεδο, διαδίδοντας το μήνυμα της σπουδαιότητας της ατομικής ανεξαρτησίας σε μια καταπιεσμένη και υποβαλλόμενη σε πολιτιστική σιωπή κοινωνία. Παρά τις απειλές πραγματικών πυροβολισμών από τη Βόρεια Κορέα, με αυξημένη ένταση ειδικά το 2015, το πολυετές μουσικό-πολιτικό συμβάν έφερε σε συζητήσεις τις 2 χώρες,  καταπραΰνοντας έστω και προσωρινά το άγονο κλίμα.

Μεγαλώνοντας γερά.. φυτά

Η επίδραση της μουσικής στην ταχύτητα ανάπτυξης φυτών έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης δεκαετιών. Ενώ αντιφατικές ενδείξεις υπέρ του φαινομένου κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί, οι θετικές έρευνες παρουσιάζουν την κλασική  ως τον κατάλληλο μουσικό ερεθισμό που θα επιταχύνει τη διαδικασία του μεγαλώματος. Άλλες μελέτες εστιάζουν στο ποσό παραγωγής γάλακτος από αγελάδες, ή γενικά στη ρύθμιση των επιπέδων stress ενός ζώου, ανάλογα με το genre με το οποίο έρχεται σε επαφή.

Τατατατα μακαρένα

 Ερευνητικό project που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Euroanaesthesia στην Κοπεγχάγη εμφανίζει το εξαιρετικά εθιστικό hit των 90’ς “La Macarena” ως βοηθητικό μνημονικό κανόνα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής CPR (CardioPulmonary Resuscitation-καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση). Το τέμπο φάνηκε αποτελεσματικό κατά τη διατήρηση του ρυθμού θωρακικών συμπιέσεων, κάτι που οι δημιουργοί Los Del Rio σίγουρα δεν είχαν φανταστεί.

Advertisement

 

Extra: Γράφοντας ένα άρθρο για τους παράδοξους τρόπους χρήσης της μουσικής 

Θυμίζει Inception

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG