Orfeo Chamán

O Orfeo Chamán είναι μία μοναδική αναβίωση του μύθου του Ορφέα από τη συνθέτρια Christina Pluhar και το σχήμα της L’Arpeggiata. Η ιδιαίτερη αγάπη της Christina Pluhar για την αρχαία μουσική, αυτή τη φορά, μας ταξιδεύει μέσα από μία όπερα την οποία συνθέτει, με έντονο το μπαρόκ στοιχείο και μουσικές επιρροές από τη Νότια Αμερική έως τη Σικελία. Ιδιαίτερη θέση στο έργο της έχει ο μοναδικός Nahuel Pennisi, στη θέση του Ορφέα, με την καθαρότητα της φωνής του, καθώς και τον ξεχωριστό τρόπο που παίζει κιθάρα. Στο λιμπρέτο της ισπανικής γλώσσας, ο Κολομβιανός ποιητής Hugo Chaparro Valderrama, μας αποκαλύπτει τη μυστηριώδη σαμανική πλευρά του θρυλικού Ορφέα που κατεβαίνει στον κάτω κόσμο για την αγάπη. Ο ίδιος, επαναπροσδιορίζει τον Ορφέα ως προ-κολομβιανό σαμάνο ο οποίος αντί να διασχίσει τον ποταμό Στύγιο για να πάρει από τον κάτω κόσμο την Ευρυδίκη, περνά στο πνευματικό βασίλειο πίνοντας ayahuasca, ένα φίλτρο το οποίο προκαλεί έκσταση στις τελετές των ιθαγενών λαών του Αμαζονίου.

Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, ο Ορφέας ήταν γιος της Καλλιόπης και του Οίαγρου και σύζυγος της Ευρυδίκης. Ήταν πολύ προικισμένος μουσικός και είχε μαθητεύσει δίπλα στον Απόλλωνα. Με τις όμορφες μελωδίες και τη λύρα του μάγευε όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα πιο άγρια ζώα του δάσους. Ως και τα άψυχα αντικείμενα έκανε να κινούνται για να πάνε να τον ακούσουν. Είχε πάρει μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία και με το τραγούδι του γαλήνευε τη θάλασσα ενώ γλίτωσε τους Αργοναύτες από τις επικίνδυνες Σειρήνες. Μια μέρα η γυναίκα του Ευρυδίκη πέθανε στο δάσος αφού τη δάγκωσε ένα φίδι. Ο Ορφέας γύριζε παντού απελπισμένος, οι μουσικές του έγιναν μοιρολόγια και περνούσε τις μέρες του θρηνώντας και παίζοντας λυπημένες μελωδίες με τη λύρα του. Η μουσική του συγκίνησε ακόμη και τους θεούς και τότε αποφάσισαν να του δώσουν την άδεια να κατέβει στον κάτω κόσμο για να συναντήσει την αγαπημένη του. Ακούγοντας τη μουσική του Ορφέα, ο Άδης δέχτηκε να του δώσει πίσω την Ευρυδίκη και να την πάρει μαζί του στη γη υπό τον όρο να μην γυρίσει να την κοιτάξει πριν φτάσουν στο φως. Την τελευταία στιγμή ο Ορφέας δεν συγκρατήθηκε και με λαχτάρα γύρισε να αντικρίσει την αγαπημένη του. Τότε εκείνη χάθηκε για πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τραγικός μυθικός έρωτας του Ορφέα και της Ευρυδίκης μέχρι και σήμερα δίνει έμπνευση στην τέχνη και τη μουσική, τον κινηματογράφο και το θέατρο.

www.news247.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Καραγιαννοπούλου

Πάντα ενθουσιάζομαι το ίδιο που το φεγγάρι δεν πέφτει απ'τον ουρανό, η θάλασσα είναι μπλε και η μουσική μας αγγίζει. Για όλα αυτά και για άλλα, μου αρέσει να γράφω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;