Όνειρα που έγιναν τραγούδια που αγαπήσαμε (pt1)

SHARE

 

Μια μικρή μελωδία τριγυρίζει αμέριμνα στο μυαλό, κολυμπάει μέσα στην καθημερινότητα και άλλοτε επανέρχεται στη σκέψη σαν ήχος από κάποιο απόμερο γραμμόφωνο, ενώ άλλοτε ξεπηδά παλλόμενη από κάποιο εκνευριστικό αόρατο ηχείο, παρεμποδίζοντας οποιαδήποτε άλλη εγκεφαλική δραστηριότητα. Μα όταν η παράξενη αίσθηση της συνεχούς επανάληψης εισβάλλει στον κόσμο των ονείρων, η δράση αυτού του αναπάντεχου μουσικού επισκέπτη ξεπροβάλλει από το ασυνείδητο και η αναγκαιότητα αποτύπωσης του τι έχει να πει φαίνεται πλέον μάλλον επείγουσα.

Παρακάτω λοιπόν θα γνωρίσουμε τους “θρύλους” πίσω από τη δημιουργία γνωστών κομματιών, όπως καλλιτέχνες πέρασαν από τη φαντασία, σε μια ξεκάθαρα δομημένη μελωδία, που αγαπήθηκε παγκόσμια από ένα ευρύ κοινό. Και κάπως έτσι, τα όνειρα που έγιναν τραγούδια δημιουργήθηκαν:

#1 The Beatles- Yesterday

Όταν ο Paul ΜcCartney, ξυπνώντας άστατα ένα βράδυ, έσπευσε στο πιάνο και έπαιξε μια μελωδία βγαλμένη από το όνειρό του, μάλλον θεώρησε πως αυτός ο ανορθόδοξος τρόπος γραφής ενός κομματιού προέκυπτε από μια ασυνείδητη μορφή λογοκλοπής. Ύστερα από μήνες, και όταν πλέον η προοπτική αυτή είχε εξαντληθεί, ένα ταξίδι στην Πορτογαλία έδεσε στον ήχο τους στίχους, και το “Yesterday” είχε γεννηθεί.

#2 The Police- Every Breath You Take

Μετά από έναν αμφιλεγόμενο χωρισμό, που δέχτηκε γιγάντια δημοσιότητα, οι δυσοίωνες σκέψεις φαίνεται πως στοίχειωναν τον Sting, ο οποίος υποστηρίζει, πως ξυπνώντας με το μυαλό του στον γνωστό πλέον στίχο-catchphrase που κοσμεί και τον τίτλο του τραγουδιού, ολοκλήρωσε το κομμάτι σε μόλις μισή ώρα.

#3 R.E.M-It’s the end of the world as we know it (and I feel fine)

Το όνειρο του τραγουδιστή του συγκροτήματος Michael Stipe υπήρξε η αφορμή για τη δημιουργία του κομματιού: αναφέρει πως “βρισκόταν” σε ένα πάρτυ, όμοιο με ένα που συγκρατούσε στη μνήμη του από τα νεαρά του χρόνια, και οι προσκεκλημένοι έφεραν τα αρχικά “L.B”.  Leonard BernsteinLeonid BrezhnevLenny Bruce, και  Lester Bangs. Ο γρήγορος ρυθμός του τραγουδιού, που προσομοιάζει έναν χείμαρρο συνείδησης, μάλλον επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του!

Advertisement

όνειρα που έγιναν τραγούδια 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG