Ο Σωκράτης Μάλαμας στη Θεσσαλονίκη

Πάντα μου άρεσε να σκαλίζω το παρελθόν, να μαθαίνω ιστορίες για ανθρώπους που κάτι έχουν να πουν, όχι τόσο με την κυριολεκτική έννοια, αλλά που μπορούν να μιλήσουν στην ψυχή μου. Και ο Σωκράτης, είναι ένας καλλιτέχνης που μέσα από την μουσική του, από τους στίχους του, έχει καταφέρει να μιλήσει απευθείας μέσα μου. Δεν ξέρω αν είναι αυτή η μπάσα φωνή του, οι ανησυχίες του για τον κόσμο και την κοινωνία στην οποία ζούμε, ή ακόμα και οι ίδιες οι ιστορίες που εξιστορεί μέσα από τα τραγούδια του, σίγουρα όμως κάτι απ αυτά ή όλα μαζί, με έχουν αγγίξει, με έχουν κάνει να αισθανθώ, να σκεφτώ και να προβληματιστώ για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου.

Ο Σωκράτης λοιπόν, ξεκίνησε, ακούγοντας τραγούδια που του άρεσαν στο ραδιόφωνο, τα οποία προσπαθούσε να παίξει με την πρώτη του κιθάρα, κάπου εκεί γύρω στα 13. Στο σπίτι του ως παιδί, άκουγαν βαριά λαϊκά, ρεμπέτικα κομμάτια κάτι που τον επηρέασε στη μετέπειτα ζωή του, στο μουσικό του ύφος και ρεπερτόριο. Άρχισε να γράφει στίχους, νότες, μουσική, που συνήθως κρατούσε για τον εαυτό του. Σιγά σιγά, ξεκίνησε να τα ‘’παρουσιάζει’’ σε ένα μικρό κοινό και τότε η τύχη, η μοίρα, ή όπως θέλει κανείς να το ονομάσει, τον έφερε κοντά στον Νίκο Παπάζογλου, ο οποίος πίστεψε σ’ αυτόν, θέλησε να τον στηρίξει, γιατί μάλλον η μουσική του Σωκράτη είχε μιλήσει και στον ίδιο. Νομίζω πως την μετέπειτα ιστορία την γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Ο Σωκράτης είναι ένας άνθρωπος απλός, προσιτός που, ενώ κρατά τις αποστάσεις του από το κοινό, όταν βρίσκεται στη σκηνή, νιώθεις πως είναι μέρος της παρέας σου. Ένας καλλιτέχνης που είναι εκεί, για να σου ανοίξει την ψυχή του, τις πιο κρυφές του σκέψεις και ανησυχίες, ένας άνθρωπος με ήθος, που σου τραγουδά απλά, ανθρώπινα, χωρίς φανφάρες και λαμπερά φώτα. Αυτός, η κιθάρα του, η φωνή του, και οι μουσικοί του.

Αποκαλεί το κοινό ‘’πουλάκια μου’’ ίσως με τρόπο λαϊκό, κάτι όμως που φαντάζει τόσο οικείο και γνήσιο. Τα «πουλάκια του» λοιπόν, σιγοτραγουδούν μαζί του, πίνουν στην υγεία του, και ταξιδεύουν για λίγες ώρες κάπου μακριά. Το μαγικό με τον Σωκράτη είναι πως κάθε φορά που φεύγεις από μία συναυλία του, με κάποιον ανεξήγητο τρόπο σε έχει βάλει σε σκέψεις. Σκέψεις για το σήμερα, την ζωή, τον κόσμο, τις αξίες τα ιδανικά, την αγάπη. Ένας καλλιτέχνης, τραγουδοποιός, ερμηνευτής, ίσως με ύφος άλλης εποχής.

Ο Σωκράτης Μάλαμας έρχεται για ακόμα ένα χειμώνα στην Θεσσαλονίκη, να μας ταξιδέψει όλους με τις μουσικές  του, τις ιστορίες του και τα τραγούδια του. Θα βρίσκεται στο Fix Factory of Sound, για τρία συνεχόμενα Σάββατα, στις 26 Νοεμβρίου, 3 και 10 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

μαλαμας


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανθή Ιωαννίδου

Μαλωμένη με το πρωινό ξύπνημα, έχω αδυναμία στα παλιά σοκάκια της Άνω Πόλης, στη μυρωδιά των βινυλίων και στη μαύρη αβάνα... Ζω σε έναν δικό μου ιδανικό κόσμο, που οι μεγάλοι έρωτες κρατάνε, η σοκολάτα δεν παχαίνει και εξακολουθεί να υπάρχει ο Άι-Βασίλης. Όταν δε τραγουδάω βρίσκομαι πάνω στο σανίδι, όταν δεν βρίσκομαι πάνω στο σανίδι γράφω, και όταν δεν κάνω τίποτα από τα τρία είμαι ερωτευμένη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;