Ο οδηγός λεωφορείου και οι μουσικές του συνήθειες

Τα έχει φέρει έτσι η ζωή που το μέσο που χρησιμοποιώ συχνότερα από όλα είναι το λεωφορείο και πιο συγκεκριμένα το ΚΤΕΛ. Τα ταξίδια με το ΚΤΕΛ είναι συνήθως βαρετά, ψάχνεις τρόπους να περάσει η ώρα, παρατηρείς τους γύρω σου. Θα συναντήσεις όλων των ειδών τους ανθρώπους, από αυτούς που κοιμούνται μόλις κάτσουν στην θέση τους, μέχρι εκείνους που μιλάνε ακατάπαυστα. Η σταθερή αξία, όμως παρατήρησης για μένα είναι ο οδηγός λεωφορείου και οι μουσικές του συνήθειες.

Οι οδηγοί των λεωφορείων, αυτοί οι τίμιοι γίγαντες, μπορούν να ανήκουν σε οποιαδήποτε κατηγορία ανθρώπων και δε θα σε ρωτήσουν κιόλας, γιατί στα χέρια τους κρατάνε την ζωή σου εκείνη την ώρα. Εδώ όμως σήμερα, θα τους κατατάξουμε με βάση την μουσική που αποφασίζουν να τους συντροφεύσει στα ταξίδια τους.

Ο ΚΑΘΕΤΟΣ

Αρχικά, καλό θα ήταν στον συγκεκριμένο οδηγό να μην πας κόντρα. Αν θελήσεις να το κάνεις, θα σε ψέλνει σε όλο το ταξίδι. Γιατί το λεωφορείο είναι δικό του και αν εκείνος κρυώνει θα έχει θέρμανση και ας ιδρώνουν τα γυναικόπαιδα ή θα έχει την μουσική τέρμα και ας ενοχλεί. Είναι αμείλικτος και είναι και σταθερός στις επιλογές του(ευτυχώς και στην οδήγηση). Αν του αρέσει ο Μαραβέγιας ή ο Παντελίδης θα ακούει σε κάθε ταξίδι , όλη την δισκογραφία τους και μάλιστα την ίδια playlist κάθε φορά. Αν έχεις ταξιδέψει μαζί του πάνω από πέντε φορές, θα πρέπει και εσύ να αρχίσεις να μαθαίνεις την σειρά των τραγουδιών. Έχω κολλήσει εγώ με Παντελίδη και με αφιέρωμα του «Στην υγειά μας» στον Κωστή Μαραβέγια, περισσότερες φορές από όσες θα μπορούσα να φανταστώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΜΕΡΑΚΛΗΣ

Εδώ υπάρχει καημός. Οι λόγοι μπορούν να είναι πολλοί. Χώρισε; Έχασε η ομάδα; Μπήκε γκολ στο 90 και χάσαμε σίγουρο στοίχημα μέσα από τα χέρια μας; Τι σημασία έχει; Ο οδηγός μας έχει ντέρτια, έχει ανοιχτό το παραθυράκι του κι ας έχει παγωνιά, γιατί δε σταματάει να ανάβει τσιγάρα. Έχει προβλήματα ο άνθρωπος και σου προτείνουμε να πας να κάτσεις δίπλα του και να πιεις και ένα ουισκάκι, αν το σηκώνει η περίσταση(εσύ μόνο, ο οδηγός ποτέ!). Μη φοβάσαι, θα σου έρθει η επιθυμία για ένα ποτάκι, θα μερακλώσεις και εσύ ακούγοντας σε ολόκληρο το ταξίδι, λαϊκά για την καψούρα, τον ανεκπλήρωτο έρωτα ή αυτή την άτιμη διάολε που τον παράτησε. Αν έχεις χωρίσει, ξέρεις. Αν όχι, ο Θέμης Αδαμαντίδης και οι φίλοι του, σε περιμένουν στα μαγαζιά που τραγουδάνε. Μη πας και αδιάβαστος στο ταξίδι.

Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ

Εδώ περνάμε στον οδηγό λεωφορείου που βάζει πάνω από όλους και από όλα τους επιβάτες. Τους ρωτάει για τη θέρμανση, τις στάσεις,μέχρι και τι μουσική θέλουν να ακούσουν και σε τι ένταση. Εδώ πλεονέκτημα έχουν αυτοί που κάθονται στις πρώτες θέσεις και είναι πιο θαρραλέοι λέγοντας τι θα θέλανε να ακούσουν. Συνήθως κάθεται κάποια κυρία μεγαλύτερης ηλικίας σε εκείνες τις μπροστινές θέσεις που παίρνει την τελική απόφαση. Οπότε, όλα είναι πιθανά, από ειδησεογραφικό σταθμό ή εκκλησία, μέχρι και να κλείσει τελείως το ραδιόφωνο. Η καλύτερη, όμως, που έχω συναντήσει, ήταν μία κυρία που ζήτησε κλασσική μουσική, γιατί διάολε αν δεν ακούσεις λίγο Μπαχ στην Εγνατία, τότε που;

(Μόνο εδώ στο ίδιο άρθρο Αδαμαντίδης και Μπαχ)

Ο ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ

Ο οδηγός εδώ, δεν έχει ετοιμάσει playlist, δεν τον νοιάζει να ακούει κάτι συγκεκριμένο, ενδιαφέρεται μόνο να ακούγεται κάτι από το ραδιόφωνο, ώστε να τον κρατάει στην τσίτα. Στον δρόμο, όμως, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χάνεται το σήμα στους σταθμούς, εκεί που σε μία συχνότητα έπαιζε ροκ, μετά από 10 λεπτά παίζει έντεχνο ή και τίποτα. Έτσι καταλήγει, ο οδηγός να αλλάζει κάθε ένα τέταρτο τις συχνότητες, ψάχνοντας κάτι να τον ικανοποιεί, αλλά αυτό ποτέ δεν διατηρείται για πολύ ώρα. Συχνό φαινόμενο να καταλήγεις να ακούς το αγαπημένο και χαρακτηριστικό χρατς χρουτς, από το ραδιόφωνο, επειδή ο σταθμός δε πιάνει, αλλά ο οδηγός βαριέται να αλλάξει και πάλι σταθμό. Σε αυτή τη περίπτωση, όταν βγαίνεις από το λεωφορείο, ξέρεις απέξω κάποιες διαφημίσεις που δε θα ήθελες  και δε βγαίνουν από το μυαλό σου για καιρό.

Μια κατηγορία μόνος του και εκτός συναγωνισμού, ο οδηγός που δε θέλει να ακούσει τίποτα, αλλά εμείς ακούμε την γλυκιά του φωνούλα σε όλη την διαδρομή, καθώς μιλάει στο τηλέφωνο(λέμε τώρα, αυτά δε γίνονται στους ελληνικούς δρόμους).

Εσύ έχεις να προσθέσεις κάποια ενδιαφέρουσα μουσική ιστορία από τα ταξίδια σου με το λεωφορείο;

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γκρίλλας Κωνσταντίνος

Φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Ξάνθη, αλλά μεγάλωσα στην Αθήνα. Κολλημένος με τον αθλητισμό, την μουσική και τις σειρές. Τα τελευταία δύο χρόνια κάνω ραδιόφωνο( https://www.facebook.com/Mousikoschrismos/ ) και είμαι καινούριος στον χώρο της αρθρογραφίας

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;