Ο Bob Marley και η απόπειρα δολοφονίας

Bob Marley

Η μουσική του Bob Marley είναι πλέον γνωστή σε όλους. Η ζωή του, επίσης. Οι ρίζες της reggae και οι αρχές του ρασταφαρισμού, επίσης. Αυτά είναι τα δώρα του Bob Marley στον κόσμο. Στον κόσμο πέρα από την Jamaica.

Λιγότερο γνωστή είναι η απόπειρα δολοφονίας του από μέχρι τώρα αγνώστους.

Τον Δεκέμβρη του 1976, ο Bob Marley είχε προγραμματίσει μια συναυλία αλληλεγγύης. Την είχε ονομάσει Smile Jamaica.

Όλο το νησί της Jamaica έβραζε λόγω των πολιτικών αναταραχών. Ο Bob ήλπιζε πως με μια τέτοια συναυλία θα ένωνε τον λαό του μέχρι το πέρας των εκλογών που είχαν προγραμματιστεί. Όμως λόγω της υποστήριξης του στον πρωθυπουργό Michael Manley στο παρελθόν είχε θεωρηθεί υποστηρικτής της κυβέρνησης. Ειδικά για το Πάρκο των Ηρώων, όπου είχε προγραμματίσει την συναυλία του, χρειαζόταν άδεια από την κυβέρνηση. Έτσι πολλοί αντίπαλοι της κυβερνητικής παράταξης είχαν συνδυάσει τον Bob Marley με την φωνή της καταπίεσης του λαού της Jamaica.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντελώς λάθος συμπέρασμα βεβαίως.

Έτσι λοιπόν, στις 3 Δεκεμβρίου του 1976, οπλισμένοι άνδρες εισέβαλαν στην έπαυλη του Bob. Άνοιξαν πυρ και κατάφεραν να τραυματίσουν τον Bob, την γυναίκα του Rita και τον μάνατζερ του Don Taylor. Αυτό δεν εμπόδισε τον Bob να ανέβει στην σκηνή και να τραγουδήσει δυο μέρες αργότερα.

Γιατί αναφέρω τα παραπάνω;

Το Netflix θα κυκλοφορήσει μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τον τίτλο Remastered. Το πρώτο επεισόδιο τιτλοφορείται Who Shot the Sheriff. Εξετάζει την απόπειρα δολοφονίας κατά του Bob Marley.

Bob Marley – Netflix Remastered

Αξίζει την προσοχή μας. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε και ακούμε την reggae λόγω του Bob. Έχουν υπάρξει πολλοί αξιόλογοι μουσικοί του ρεύματος βέβαια από τότε που ζούσε. Αλλά η αρχή της προώθησης της μουσικής της Jamaica ήταν αυτός.

Για την απόπειρα δολοφονίας είχαν κατηγορηθεί και το Jamaica Labour Party αλλά και το People’s National Party. Οι πολιτική διαμάχη στην Jamaica είχε οδηγήσει σε πολλές συγκρούσεις. Ο εμφύλιος ήταν κοντά. Η μουσική και οι καλλιτέχνες ήταν τα μόνα μέσα που επηρέαζαν τον κόσμο της Jamaica.

Και τους μεν και τους δε.

Ο Bob ήταν ο καλλιτέχνης που επηρέαζε περισσότερο. “Έναν καλλιτέχνη που δεν μπορείς να φιμώσεις, τον κάνεις να σωπάσει. Απλά για να μην τον χρησιμοποιήσει καμιά άλλη πολιτική παράταξη”. Αυτό ήταν το συμπέρασμα των δημοσιογράφων του τότε. Κι από τις δύο πλευρές.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς Remastered θα κυκλοφορήσει στις 12 Οκτωβρίου. Είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε την ζωή και τον βίο ίσως της μεγαλύτερης μουσικής – πολιτικής προσωπικότητας του περασμένου αιώνα.

Κι επειδή πάντα κλείνω με ένα τραγουδάκι, ορίστε το αγαπημένο μου από Bob Marley:

Bob Marley – Small Axe


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αποστόλης Σαμακοβλής

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη όπου μένω μέχρι και τώρα, σπούδασα δημοσιογραφία και ασχολούμαι με την αρθρογραφία - κειμενογραφία αρκετά χρόνια. Αγαπώ το gaming, τις ταινίες, τα βιβλία και οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τον πραγματικό κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;