Οι «συναυλίες ειρήνης» των Coldplay σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Δύο «συναυλίες ειρήνης» από τους Coldplay επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε μια εξωτερική περιοχή βόρεια της Νεκράς Θάλασσας βάσει ισχυρισμών του Channel 2 και του The Times OfIsrael. Πρόκειται για διαρρεύσεις που σκανδάλισαν τη δημοσιογραφική κοινότητα όσο αφορά στη διεξαγωγή δύο συναυλιών των  Coldplay σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Τι υποστήριξαν στα δημοσιεύματα

Οι φήμες ήθελαν την ύπαρξη 50.000 εισιτηρίων προς πώληση για τα δύο shows και στις δύο περιοχές. Επιπλέον, φημολογούταν ότι τα μέλη της μπάντας (ChrisMartin, JonnyBuckland, GuyBerryman, WillChampion)   σκοπεύουν να επισκεφτούν την περιοχή δύο εβδομάδες νωρίτερα έτσι ώστε να ηχογραφήσουν ένα τραγούδι από κοινού με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους μουσικούς. Τα δύο αυτά δεδομένα θα αποτελούσαν ένδειξη του ειρηνοποιού μηνύματός τους.

Το γνωστό βρετανικό συγκρότημα έχει διαχειριστεί την δημοτικότητά του αξιέπαινα και έχει χρησιμοποιήσει την τέχνη ως υμνητήριο του ανθρωπισμού. Το ακτιβιστικό τους βιογραφικό κοσμείται από την προσφορά τους στην Διεθνή Αμνηστία και στη διεθνή συνομοσπονδία φιλανθρωπικών οργανώσεων Oxfam για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας. Επίσης, από την φιλανθρωπική οργάνωση KidsCompany και BandAid 30 καθώς και λοιπές άλλες παρόμοιου ύφους δράσεις. Μπορεί, συνεπώς, η υλοποίηση ενός tour με ειρηνοποιό περιεχόμενο να ήταν κάτι αναμενόμενο για τους Coldplay, ωστόσο, η ισχύς των δύο αυτών εμφανίσεων αμφισβητείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ισχύει

Η εν λόγω τοποθεσία θεωρείται εξαιρετικά αμφισβητούμενο έδαφος της Δυτικής Όχθης, η οποία τελεί υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας. Το περιοδικό Rolling Stone στηριζόμενο στην δήλωση των Coldplay ότι δεν ισχύει η πραγματοποίηση των συναυλιών σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ταράζει την αξιοπιστία του The Times OfIsrael.

Το άλυτο θέμα, της μάλλον άσχημης διπλωματικής διαχείρισης, ανάμεσα στους δύο λαούς έχει προβληματίσει και ευαισθητοποιήσει ουκ ολίγες φορές εκπροσώπους της καλλιτεχνικής σκηνής.

Ο θρυλικός Roger Waters είχε διεξάγει το 2006 ένα ειρηνευτικού σκοπού live στο Εβραϊκό-μουσουλμανικό χωριό Neve Shalom. Το boycottage, ωστόσο, των Ισραηλινών ήταν αρκετά αισθητό. Παρόμοια εξέλιξη είχαν και αντίστοιχες απόπειρες του Elvis Costello και των Pixies.

Οι ιδεολογικές κατευθύνσεις των Coldplay αντλούν αδιαμφισβήτητα το περιεχόμενό τους από την ανθρωπιστική αφύπνιση και την κινητοποίηση σε κοινωνικά ζητήματα. Σύμφωνα με τους ίδιους, στόχος τους είναι η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την σύσφιξη του ανθρώπινου στοιχείου. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι βέβαιο πως θα είχαν φροντίσει ιδίως για την ενημέρωση μιας τέτοιας διοργάνωσης.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ράνια Γκαγκαστάθη

Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Βόλου (κι ακόμα απορώ γιατί). Από μικρή μου άρεσε να γράφω και γρήγορα ανακάλυψα ότι μου ήταν πιο εύκολο να εκφράζομαι μέσω της ποίησης. Εκτός από την ποίηση και την λογοτεχνία, δύο άλλες μεγάλες μου λατρείες είναι το ποδήλατο και ο καφές. Μου αρέσει να ανακαλύπτω όμορφα στέκια και να τα μοιράζομαι με την δεύτερη οικογένειά μου, την παρέα μου. Οι νερντουλίστικες συζητήσεις για μουσική, σειρές, ταινίες, βιβλία και ταξίδια φυσικά είναι τρόπος ζωής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;