Μουσική και άσκηση: Ένα αχτύπητο δίδυμο

Ένας χρυσός κανόνας υποστηρίζει πως άσκηση και μουσική είναι οι καλύτεροι φίλοι. Και όχι άδικα, αφού δυο αγαπημένες συνήθειες γίνονται μία. Από τη μία η αυτοπεποίθηση μιας σωστής υγείας και εμφάνισης και από την άλλη η καλύτερη συντροφιά, ακόμη και στις πιο μοναχικές στιγμές. Τα οφέλη ωστόσο που προσφέρει αυτός ο ακαταμάχητος συνδυασμός είναι αμέτρητα και σήμερα θα δούμε μερικά από αυτά.

Η μουσική στη διάθεση μας

Πρώτο και κύριο για μια όμορφη ημέρα γεμάτη άσκηση και συγκέντρωση είναι φυσικά η καλή ψυχολογία, κοινώς η θετική διάθεση. Η μουσική παίζει ρόλο καθοριστικό σε αυτό το κομμάτι, αφού είναι ο κύριος και βασικός τρόπος για να διορθώσουμε ότι άσχημο ή κακό υπάρχει μέσα μας. Άλλωστε όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες. Για κάθε είδος άσκησης υπάρχει διαφορετικό είδος μουσικής. Λόγου χάρη, κατά την έναρξη απαιτείται ένα τέμπο σταθερό και ζωηρό, προκειμένου να αρχίσει το αίμα να ρέει γρηγορότερα. Στο τέλος, ασφαλώς λίγη χαλαρή μουσική θα ρίξει τους παλμούς και θα η επαναφορά στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού θα έρθει ευκολότερα.

Κίνητρα

Έχει αποδειχθεί πως η κατάλληλη μουσική όταν είναι παρέα με την άθληση, ενεργοποιεί τον εγκέφαλο δίνοντας του κίνητρα γι αυτό το κάτι παραπάνω. Δηλαδή ο συνδυασμός αυτός ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, αναγκάζοντας το σώμα και το μυαλό να ξεχάσει οποιαδήποτε μορφή κούρασης αισθάνεται, ίσως και από τα πρώτα μάλιστα λεπτά. Η μουσική είναι ούτως ή άλλως ένας τρόπος να κρατά τον οργανισμό σε εγρήγορση και πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε.

μουσική
Πηγή https://www.t-nation.com/

Δίχως τραυματισμούς

Γνωρίζατε ότι ο σωστός ρυθμός βοηθά στη μεθοδική άσκηση με αποτέλεσμα να αποφεύγονται μικροτραυματισμοί; Κι όμως, έχει αποδειχθεί πως με τη σωστή μελωδία αφενός το σώμα ακολουθεί κατάλληλη, για τη κάθε άσκηση, ευθυγράμμιση, αφετέρου καταφέρνει έτσι όχι μόνο να αποφεύγει οποιαδήποτε μορφή κρούσης, αλλά να την κάνει και πιο ήπια.

Μουσική και δημιουργικότητα

Για πολλούς από εμάς η άσκηση είναι μια μορφή “τέχνης”. Η έμπνευση δε θα μπορούσε να λείπει από το δίδυμο μουσική και άσκηση. Πράγματι ενώ η άσκηση απαιτεί συγκέντρωση, η μουσική μέχρι ένα σημείο ταξιδεύει το μυαλό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι περισσότεροι άνθρωποι σε στιγμές έντασης και θυμού ξεφεύγουν στη γυμναστική ακούγοντας μουσική. Πέρα από το ότι είναι ένας μοναδικός τρόπος καλύτερης διαχείρισης του εαυτού μας, αποτελεί και πηγή έμπνευσης σε οποιοδήποτε άλλο θέμα απασχολεί το νου και τη σκέψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν λοιπόν η ιδέα της άσκησης από μόνη της σας ακούγεται “βουνό” ή έστω βαρετή, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να την ενισχύεται με λίγη μουσική. Τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα πολύ πιο αποδοτικά από αυτά που φαντάζεστε. Και που ξέρετε; Ίσως να γίνει τελικά ένα κομμάτι και της δικής σας ρουτίνας.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • https://www.iefimerida.gr/ , Άσκηση μετά μουσικής -Οι 5 λόγοι για να γυμνάζεστε με ρυθμό (τελευταία επίσκεψη 22/10/2020)
  • https://www.fmh.gr/, Μάθε τι παθαίνεις όταν ακούς μουσική στη προπόνηση, (τελευταία επίσκεψη 22/10/2020)

Διαβάστε επίσης:

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θεοδώρα Παπαζιακα

Ονομάζομαι Θεοδώρα και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Τα φοιτητικά μου χρόνια τα πέρασα στην όμορφη πόλη των Σερρών, ενώ από το 2014 ζω στο νησί της Θάσου με τον σύζυγο και τον γιο μου. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την αρθρογραφία και τη συγγραφή παιδικών και λογοτεχνικών βιβλίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;