

Ρε ματζόρε, σι μινόρε, μι μινόρε, λα ματζόρε…
Μέσα Νοεμβρίου και μπαίνει ξαφνικά στο ραδιόφωνο ανοίγοντας όπως κάθε χρόνο την εορταστική περίοδο από το 1986 και εις τους αιώνες των αιώνων όπως όλα δείχνουν! Last Christmas I gave you my heart τραγουδά δήθεν μετανιωμένος ο George Michael με τους Wham! Τους ακούς όπου σταθείς κι όπου βρεθείς και οι προβολές στο YouTube αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, τη στιγμή που γράφω ξεπερνούν τα 185 εκατομμύρια στο αρχικό, κλασσικό βίντεο με τα υπερμεγέθη πανωφόρια και κουρέματα!
Μα τα ηνία στις προβολές πάνω από 227 εκατομμύρια κατέχει μια κυρία, ντυμένη σαν άλλη ανιψιά του Αϊ Βασίλη που καταχρηστικά σχεδόν απαιτεί για χριστουγεννιάτικο δώρο «αυτόν», τον εκάστοτε «αυτόν» τέλος πάντων. All I want for Christmas is you, λοιπόν, από τη Mariah Carey από το 1994 και τούδε. Για μένα ανεξίτηλη πάντως έχει χαραχτεί η ερμηνεία του τραγουδιού από την πιτσιρίκα Olivia Olson στην εν δυνάμει κλασσική ταινία χριστουγεννιάτικου ρομαντισμού, στο Love Αctually!
Οδηγώντας να τους προφτάσει ακολουθεί ο Chris Rea με το Driving home for Christmas του 1988 με πάνω από 31 εκατομμύρια προβολές αλλά με όχι και τόσες πολλές διασκευές, είτε ετερόκλητες είτε αξιόλογες, παρόλο που το πιάνο του, η χαρωπή του μελωδία και η on the road διάθεση του προκαλεί ευφορία αυτοστιγμεί!
Και δώστου τα φανταχτερά πάρτι και οι εκδρομές στα χιόνια και μελωδίες που ντύνουν πια τα δικά μας πάρτι και ρεβεγιόν. Έτσι το 1980 οι Abba εύχονται γλυκόπικρα Happy New Year και ο Shakin’ Stevens to 1991 μας αναγκάζει σχεδόν να κουνηθούμε με το Merry Christmas Everyone!
Μα οι δεκαετίες 1980-2000 ακόμη κι όταν βρισκόταν σε εορταστική διάθεση δεν ήταν μόνο αγάπες και λουλούδια. Οι καλλιτέχνες προβληματίστηκαν και τραγούδησαν για να ευαισθητοποιήσουν όσους περνάνε όμορφες γιορτές σκεπτόμενοι αυτούς που δε γιορτάζουν ποτέ. Έτσι το 1971 οι ειρηνιστές John Lennon και Yoko Ono τραγουδούν Merry Xmas( War is Over) ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ με προβολές που αγγίζουν τα 17 εκατομμύρια. Ενώ το 1984 ο Bob Geldof μαζεύει μια αγκαλιά διάσημες φωνές όπως ο Bono, o Sting, o Phil Collins, o George Michael, o David Bowie, o Paul McCartney κ.α και δημιουργεί τη Band Aid που ερμηνεύει το Do they know it’s Christmas? με ευθεία αναφορά στο λιμό που μάστιζε και μαστίζει την Αιθιοπία με κάπου 23 εκατομμύρια προβολές και διασκευές από το ίδιο γκρουπ υπό διαφορετική σύσταση και επίκαιρη κάθε φορά αναφορά (η τελευταία το 2014 όπου συνυπάρχουν Bono και Sinead O’ Connor με τους One Direction και τον Ed Sheeran!!)
Και καθώς τα χρόνια περνούσαν όλο και κάποιοι προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν το εορταστικό κλίμα με μεγάλη ή όχι και τόσο ανταπόκριση. Διασκευάσαν μεγάλες επιτυχίες ή κλασσικά κάλαντα, τραγούδησαν νέο υλικό όμως οι δεκαετίες από το 1980 μέχρι και λίγα χρόνια πριν δε συνέχισαν τη λαμπρή παράδοση των χριστουγεννιάτικων σουξέ είτε στο YouTube ή στα χείλη των απανταχού που τελούν υπό την επήρεια του Christmas spirit. Έτσι αν εξαιρέσεις τους Train με το καθόλα ανεβαστικό Shake up Christmas που είχε ένα όμορφο βίντεο και την ώθηση της διαφήμισης της Coca Cola κι έτσι ξεπέρασε τις 59 εκατομμύρια προβολές, οι Britney Spears, Destiny’s child, Kylie Minogue, Christina Aguilera δεν άφησαν αξιομνημόνευτη χριστουγεννιάτικη περιουσία.
Μέχρι που τα τελευταία χρόνια οι νεαροί αστέρες τραγουδούν για εφηβικούς έρωτες και αγγίζουν τις νεανικές, ρομαντικές και συνάμα εορταστικές χορδές. Ο Justin Bieber κυρίαρχος που μέσα σε 5 χρόνια με το άκρως «πρωτότυπο» Mistletoe έφτασε τις 256 εκατομμύρια προβολές ενώ η γλυκιά-σέξι Ariana Grande σε βιντεοκλίπ εμφανώς χαμηλού budget ζητά απ’ τον πολυπράγμονα Αϊ Βασίλη να μην την αφήσει να ξαναερωτευτεί αν είναι να βιώνει την απουσία … Santa tell me και σε δυο χρόνια πάνω από 105 εκατομμύρια προβολές.
Όμως για να μην αδικήσω τη σύγχρονη εποχή, αξιόλογες διασκευές με πολλές προβολές βρίσκουμε στον Michael Bumble και στους Pentatonix. Όμορφα το Baby it’s cold outside και το Carol of the bells από τον καθένα τους.
Και στο τέλος γυρνάμε στην αρχή, πάνω από 60 χρόνια πίσω, τότε που γεννήθηκε η χριστουγεννιάτικη, μουσική μαγεία και ουκ ολίγοι ήταν οι φορείς της. Καλλιτέχνες που έδωσαν τροφή για χιλιάδες διασκευές, έντυσαν μουσικά ταινίες μα και τις εορταστικές στιγμές όλων μας με τον πιο μελωδικό τρόπο. Από το 1948 ο Frank Sinatra τραγουδά το Have yourself a merry little Christmas και λιώνουμε σαν χιονονιφάδες. Κι έπειτα το 1951 ο Bing Crosby, η φωνή των Χριστουγέννων με το It’s beginning to look a lot like Christmas, το 1959 ο Dean Martin με το Let it snow, το 1960 η Ella Fitzgerald με το Christmas song αλλά και οι Perry Como, Brenda Lee, Etta James, Nat King Cole με τις ιδιαίτερες, ρετρό φωνές τους και με ολόκληρους χριστουγεννιάτικους δίσκους που πουλούσαν σα ζεστό ψωμί.
Και φυσικά ο Elvis Presley καθώς μακριά απ’ όσους αγαπάμε, τα Χριστούγεννα είναι σχεδόν καταδικασμένα να είναι Blue Christmas!
Καλές γιορτές, όπως αγαπά ο καθείς, αλλά σίγουρα με πολλή και όμορφη μουσική!