Η μοναδική φωνή της Dolores O’Riordan

Dolores O'Riordan

Η ξαφνική είδηση θανάτου της Dolores O’Riordan συγκλόνισε χθες ολόκληρο το κόσμο της μουσικής. Η αξιαγάπητη Ιρλανδή τραγουδίστρια έφυγε αιφνιδιαστικά, απότομα και γρήγορα από τη ζωή μόλις σε ηλικία 46 ετών. Σκέφτεται κανείς πόσα ωφέλη μπορούσε ακόμη να προσφέρει ως καλλιτέχνης, ως ξεχωριστή και μοναδική φωνή στο χώρο της μουσικής…

Η μουσικός των Cranberries αφήνει μία κληρονομιά εμπλουτισμένη με κορυφαία κομμάτια και άλμπουμ της. Τραγούδια συνοδευόμενα από το μεγάλο της ταλέντο, το οποίο το διοχέτευε μέσω της σπάνιας φωνής της. Η χαρακτηριστική της χροιά που παραμένει στο μυαλό μας στο άκουσμα των τραγουδιών της. Η φωνή που έρχεται, μένει και κατοικεί στο υποσυνειδητό σου. Σε κάθε τραγούδι της ίδιας ή με τους Cranberries.Αυτή η αγγελική φωνή και ο απόηχος της βρίσκονται εκεί πάντα για να υπενθυμίζουν στο καθένα την αποδεδειγμένη μουσική της αξία και ποιότητα.

Η φωνή της Ντολόρες δεν είναι συνηθισμένη. Δεν αποκαλείς εύκολα τη φωνή και το ύφος της ως μέσο διασκέδασης, που θα σε εξυψώσει, θα σε ενθουσιάσει σε κάποιο πιθανό βράδυ εξόδου με τους φίλους σου. Η φωνή της βρίσκεται εκεί ακέραιη και διαχρονικη, να σε συντροφεύει σε βράδια, μέρες που περνάς μόνος, με τον εαυτό σου, σκεπτόμενος τις πτυχές της ζωής σου. Η φωνή της νοσταλγίας, των έντονων συναισθημάτων. Μέσα από τα τραγούδια και την εκτέλεση τους η Dolores O’Riordan και η φωνή της φανερώνουν  μία δικαιολογημένη ήπια θλίψη. Μία παράξενη γαλήνη που είτε ορισμένες φορές σε ενοχλεί έιτε σε ηρεμεί.

Το τεράστιο κενό που αφήνει η Dolores O’Riordan δεν καλύπτεται. Πόσο μάλλον για μία γυναίκα σε καλή ηλικία, η οποία είχε να δώσει πολλά ακόμη στη μουσικη. Νέες επιτυχίες, ίσως  και ένα ηχηρό come back με τους Cranberries. Οσες υποθέσεις και ερωτήματα να κάνουμε, δεν θα μάθουμε απάντηση ποτέ. Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια που ευθύνονται για το χαμό της, αλλά νομίζουμε η κατάθλιψη και τα πάθη την κυρίευσαν. Έγινε λοιπόν ένα ακόμη θύμα καλλιτέχνη που παραδίνεται στις αδυναμίες του. Άλλωστε καλλιτέχνης μουσικός χωρίς ιδαιτερότητες, δεν υφίσταται σχεδόν ποτέ. Αποτελεί τον άγραφο κανόνα που επαναλαμβάνεται συχνά μπροστά τα μάτια μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιρλανδική μπάντα έχασε σήμερα τον ανθρωπό της που ένωνε και ενίσχυε το σύνολο του γκρουπ. Διότι η παρουσία και κυρίως η φωνή της Dolores O’Riordan είναι ανατικατάστατη. Χαρακτηριστικά τραγούδια στα οποία συναντά κανείς το μεγαλείο της Dolores και της μπάντας της είναι το διάσημο Zombie, το Dreams. Δύο από τις πολλές, μεγάλες επιτυχίες που μας προσέφερε. Η καθαρή, δυνατή της φωνή κυριαρχεί στα κομμάτια και έχει κανείς τη δνατότητα να τα μελετήσει, να τα ακούσει προσεχτικά κατανοώντας ότι η Dolores O’Riordan ήταν μία μοναδική καλλιτέχνης και θα λέιψει πραγματικά.

Sweet Dreams, Dolores..


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Απόφοιτος Γερμανικής Φιλολογίας ΑΠΘ. Σκιτσογράφος και εθισμένος με το rock n' roll. Στα χνάρια του πατέρα μου ακούγοντας Beatles και Bob Dylan. Αγάπη το βινύλιο και μεγάλος σινεφίλ. Λατρεία οι εποχές των 50', 60' και το "més que un club".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;