Μαρία Καπίρη: “Έχε το νου σου στο παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα”

Μαρία Καπίρη

Υπάρχουν κάποια ταλέντα που όταν τα αφουγκράζεσαι η ψυχή σου πλημμυρίζει από γαλήνη, ταξιδεύεις μαζί τους και “πλανάσαι”, παρασύρεσαι. Μια ερμηνεύτρια που η φωνή βγαίνει μέσα από την ψυχή της, που κάθε νότα και στίχος πλημμυρίζει Ελλάδα. Η Μαρία Καπίρη, είναι μια νέα, ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη, μουσικός και οργανοπαίχτης παραδοσιακών κρουστών, θεατρολόγος, ηθοποιός, δασκάλα  performer και ερμηνεύτρια με ζεστή και ποιοτική φωνή. Εκτός των άλλων, είναι η μούσα της τρανής και καταξιωμένης, τραγουδίστριας Μαρίζας Κωχ. Γαλουχήθηκε στο εργαστήρι, «Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου» της Μαρίζας Κωχ,  αποφάσισε να ασχοληθεί με την παιδαγωγική τέχνη, ενώ συγχρόνως μαθήτευε στην Θεατρική ομάδα του Νίκου Τσεργά. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών(ΕΚΠΑ). Το πρώτο single της, μας δίνει την “Υπόσχεση” ότι η έπεται συνέχεια. Μια συνέχεια συναρπαστική, ένα αέρινο και δροσερό τραγούδι με αναγεννησιακές και παραδοσιακές καταβολές, σε στίχους και μουσική της Δόμνας Κουντούρη και σε ενορχήστρωση του μοναδικού Αντώνη Γούναρη.

Η ανερχόμενη τραγουδίστρια, από την αρχή μέχρι και το τέλος θα μας δροσίσει μουσικά με μια σειρά από live εμφανίσεις, από την Αυλή της Γιωργίτσας” στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η Μαρία Καπίρη, μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε στο maxmag, μας μίλησε για εκείνη, την μουσική, τα ονειρά της, τις συνεργασίες της, την Μαρίζα Κωχ, το bullying και τα μελλοντικά της βήματα.

Πες μας λίγα λόγια για σένα;

– Πριν ακόμα πάω σχολείο, βρέθηκα στο «Πεδίον Δράσης» της Μαντώς Κουρετζή και στις «Μορφές Έκφρασης» του Θωμά Κινδύνη ένιωσα πως σ’αυτό το μαγικό κόσμο ήθελα να ζω. Μεγαλώνοντας στο εργαστήρι «Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου» της Μαρίζας Κωχ αποφάσισα να ασχοληθώ με την παιδαγωγική της τέχνης του θεάτρου ενώ παράλληλα μαθήτευα στη Θεατρική Ομάδα του Νίκου Τσεργά. Έτσι όταν ήρθε η ώρα επιλογής σπουδών, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών(ΕΚΠΑ) ήταν μονόδρομος. Παράλληλα με τις σπουδές μου συγκέντρωσα πολύτιμη πείρα δουλεύοντας με τη Μαρίζα Κωχ και τους συνεργάτες της στο Εργαστήριο Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου.

Advertisements
Ad 14

Τι ρόλο κατέχει στην ζωή σου η μουσική;

– Έκφραση κι επικοινωνία, μου προσφέρει ζωή, δε μπορώ να μη την έχω στη ζωή μου.

Πως θα χαρακτήριζες την συνεργασία σου με την Δόμνα Κουντούρη;

– Την ευχαριστώ αληθινά καθώς με έχει βοηθήσει αρκετά μουσικά ως vocal -και μη- coach. Ένα μουσικό βράδυ με κιθάρες και κρουστά, προέκυψε η “Υπόσχεση”.

Πως είναι να συνεργάζεσαι με έναν σπουδαίο μαέστρο όπως ο Αντώνης Γούναρης;

Διαβάστε επίσης  I WHO HAVE NOTHING- Σία Κοσκινά & Παντελής Γαργουλάκης - Acoustic Version

-Γνώρισα τον Κύριο Γούναρη μέσω της Δόμνας και είναι ένα από τα δώρα που μου έχει προσφέρει. Είναι βαθιά σημαντικό καλλιτέχνες σπουδαίοι όπως ο Κύριος Γούναρης να μας βοηθούν στα πρώτα μας βήματα. Πέρα από μουσικοσυνθέτης με υψηλή αισθητική και ενορχηστρωτής, είναι και δάσκαλος.

Πως προέκυψε ο τίτλος του πρώτου σου single, “Υπόσχεση”;

– Ο τίτλος της ” Υπόσχεσης ” ήταν δική μου έμπνευση οφείλω να ομολογήσω, με αφορμή το τελευταίο κουπλέ της Δόμνας Κουντούρη, “Σ’ όποια θάλασσα κι αν μπλέξεις/Όποιο δρόμο κι αν διαλέξεις/Αν το θες θα το πιστέψεις/Και κοντά μου θα επιστρέψεις”.

Mε ποιόν μεγάλο καλλιτέχνη θα ήταν όνειρο ζωής να συναντηθείτε επι σκηνής;

– Beth Hart, σε μια συνθήκη τύπου Baloise Session στην Ελβετία με ξένα κι ελληνικά τραγούδια επικοινωνώντας μέσω της μουσικής.

Μαρία Καπίρη

Πως είναι να ασχολείσαι με τα παιδιά και να τους μεταλαμπαδεύεις τις γνώσεις, βιώματα, αισθήματα;

– ” Έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα”. Η δική μου προσέγγιση μέσα από την τέχνη του θεάτρου ως θεατρολόγος εκπαιδευτικός, και μέσω της τέχνης της μουσικής, είναι να αναπτυχθούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες με ισορροπία ψυχής – σώματος και νου. Είναι μεγάλη ευθύνη. Όταν αφήνεις τα παιδιά, σου δείχνουν εκείνα το δρόμο. Φυσικά προσπαθώ να αξιοποιώ και τα τεχνολογικά μέσα μιας και πλέον έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των παιδιών και στη δική μας.

Σχετικά πρόσφατα ο παρακάτω διάλογος με ένα κορίτσι Α’ δημοτικού μπροστά σε ολόσωμο καθρέφτη στο πλαίσιο δραστηριότητας.

” – Κυρία, κοιτάξτε

-Τι βλέπεις ;

-Κυρία, είμαι και εδώ μαζί σας και μαζί εμείς είμαστε και στον καθρέφτη. Σκεφτείτε σε πόσα άλλα σημεία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή”

Εμένα μου θυμίζει σημεία φιλοσοφικής προσέγγισης του Φουκώ, εκείνη απλώς το είδε, μέσω αυτού το βίωσε και προσπάθησε να του βάλει λόγια.

Τι ρόλο έπαιξε στην επαγγελματική σου επιτυχία η Μαρίζα Κωχ και πως εξελίσσεται η συνεργασία σας;

– Η Μαρίζα Κωχ με είχε από μικρή στο Εργαστήρι της, στο Κέντρο Βιωματικής μουσικής, κίνησης και λόγου Μαρίζα Κωχ, κι από το 2015 με έβαλε γερά μέσα στην ομάδα της κάτι που με τιμάει πολύ, ήμουν πολύ μουδιασμένη τότε – κι ακόμη είμαι-. Είναι σχολείο, με έχει εξελίξει ψυχικά και πνευματικά η επαφή μου με την Μαρίζα πόσο μάλλον η μουσική συνεργασία, η οποία ακόμη μου μοιάζει όνειρο κάνοντας τα πρώτα μου βήματα.

Η Μαρίζα έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να μαγεύει μικρούς μα και μεγάλους, και τα χρόνια μου στο Εργαστήρι της ως μαθήτρια πήρα πολύ γερή βάση. Με στηρίζει ακόμη σε κάθε μου βήμα. Τότε αποφάσισα πως αυτό θέλω να κάνω ως ενήλικη. Μουσική και θέατρο στις ηλικίες των μικρών παιδιών σεβόμενη απόλυτα την ψυχή τους. Φυσικά, μεγάλο ρόλο κατέχει το οικογενειακό περιβάλλον από το οποίο προέρχεσαι και στο οποίο μεγαλώνεις. Παραδοσιακή μουσική η μαμά, Lynyrd Skynyrd ο μπαμπάς.. Και οι δυο μαζί σε δικό Night Ark.

Διαβάστε επίσης  Το «Φαινόμενο» Τζίμι Χέντριξ

Ποια εμπειρία έχεις αποκομίσει ως δασκάλα σε παιδιά με δυσκολίες συγκέντρωσης;

– Ακόμη ανακαλύπτω. Χρειάζεται να αντέχεις, αυτό το είδα με βιωματικό το τρόπο, από τις δυσκολίες συγκέντρωσης μέχρι πιο απαιτητικές συνθήκες. Για παράδειγμα, στον οίκο Τυφλών στην Καλλιθέα, στο σχόλασμα έφευγα με κλάματα και οι συνάδελφοι Ειδικής Αγωγής μου έλεγαν πως με το πέρασμα του χρόνου συνειδητοποιείς πως αυτά τα παιδιά δεν είναι λιγότερο τυχερά και συμφιλιώνεσαι με τη συνθήκη. Είναι κάτι που δεν έχει σταματήσει να με ζορίζει και να με συγκινεί. Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έχει μεγάλο κέρδος να προσφέρει έστω μια μέρα στον Οίκο Τυφλών ή κάπου αντίστοιχα.

Μαρία Καπίρη

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα;

– Τα τελευταία δύο χρόνια κατάλαβα πως δε μπορώ να κάνω σχέδια πολλά. Θέλω να μπορώ να συμμετέχω στο σχεδιασμό της ζωής μου.

Τι βάρος έχει για σένα η λέξη ανταγωνισμός και αν τον έχεις βιώσει μέχρι τώρα;

– Ο ανταγωνισμός για να ισχύει χρειάζεται δύο. Φυσικά και υπάρχει ανταγωνισμός, έντονος θα έλεγα, όμως πιστεύω πολύ πως η αλήθεια του καλλιτέχνη θα ξεχωρίσει και θα είναι αυτή που θα τον αναδείξει. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, ας προκύψει μέσω του “ανταγωνισμού” διάθεση για προσωπική εξέλιξη.

Στο καθαρά μουσικό κομμάτι η δουλειά κάθε καλλιτέχνη στη μελέτη, το διάβασμα και την εξάσκηση -τα οποία δεν τελειώνουν ποτέ- θεωρώ πως πάντα σε πάνε μπροστά, κι ο κόσμος αυτό το εισπράττει κι ας μην ξέρει να το ερμηνεύσει όλες τις φορές.

Ποια είναι η γνώμη σου για τα talent show και αν θα συμμετείχες ποτέ;

– Δε ξέρω αν θα συμμετείχα, φυσικά ποτέ δε λέω ποτέ. Βοηθούν έναν καλλιτέχνη να βγάλει προς τα έξω αυτό που κάνει και να βρεθεί ενώπιον καλλιτεχνών που θα ακούσουν, θα συμβουλεύσουν και θα αξιολογήσουν. Δε γίνεται λόγος φυσικά για τα reality music show, αλλά για τα καθαρά μουσικά talent show που σου δίνουν την ευκαιρία να παρουσιάσεις ένα μέρος του εαυτού σου και της μουσικής – καλλιτεχνικής σου υπόστασης.

Έχεις δεχτεί ποτέ bullying, από άτομα του χώρου;

– Ευτυχώς, έχω την τύχη να συνεργάζομαι με αξιόλογους ανθρώπους κι ακόμη δε μου έχει τύχει.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκες μουσικοί που αξίζουν περισσότερη αναγνώριση (pt 1)

Tι θέση παίρνεις σε σχέση με το κίνημα #metoo και τι μήνυμα θα έδινες στις γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση;

– Το γυναικείο κορμί και η γυναικεία ψυχή είναι χρονομηχανή. Δεν αξίζει η κακοποίηση σε κανένα πλάσμα, κακοποίηση σε κάθε της μορφή. Έχω δεχθεί κι εγώ. Το μούδιασμα και η σκληρή και συνάμα κακόποιητική ενέργεια που ο ίδιος στρέφεις προς τον εαυτό σου, δεν ξεχνιέται. Δεv ξέρω αν υπάρχει ο χρόνος εκείνη τη στιγμή να μη σκεφτείς πως εσύ φταις.  Αυτό κι αν είναι κακοποίηση! Είμαστε άνθρωποι και πρέπει να σεβόμαστε και τους άντρες και τις γυναίκες. Σε μια προσπάθεια μου να εξηγήσω αυτές τις συμπεριφορές, Κάθε τραύμα που βιώνεται και γίνεται λιθαράκι στο μέσα μας.  Συνδέεται με ομφάλιο λώρο με τον πόνο και ίσως κόβεται όταν έρθει η ίαση.

Μια θεματική ενότητα που απασχόλησε αρκετά τους καθηγητές μου στο Πανεπιστήμιο υπό το θεατρικό πρίσμα. Με έβαλε κοντά ένα χρόνο πριν σε βαθιές σκέψεις. Το ψυχικό τραύμα είτε εμφανές, είτε καλυμμένο, είναι ικανό να υψώσει άμυνες. Άμυνες,  τις οποίες κάθε ον διαθέτει,  μπροστά στο αίσθημα απειλής των δικών του οικείων στον κόσμο του ανοίκειου. Αυτός είναι ίσως είναι ένας τρόπος διασφάλισης των.

Είσαι ελεύθερος να επιλέξεις αν θα είσαι θεατής, συνένοχος, συνοδοιπόρος, συμπαραστάτης, σύντροφος, παρών στο παρόν της ζωής. Χωρίς μίσος συνοδευόμενο με κακία (σκοτάδι) μα με κατανόηση προς τον συνάνθρωπο (φως) .

Το #MeToo είναι ένα μεγάλο βήμα στον κοινωνικό μας πολιτισμό. Το να βγάλει ένα θύμα αυτό που κουβαλάει στην ψυχή του είναι βαρύ και χρειάζεται στήριξη, για να έρθει, αν έρθει η ίαση.

Πιστεύεις πως το μουσικό στερέωμα, βοηθάει νέα και ταλαντούχα παιδιά όπως εσύ να εξελιχθούν και να αναδειχθούν;

Αρχικά, η παρούσα συνθήκη βοηθάει τα νέα παιδιά περισσότερο από παλιά, αλλά αρκετοί απ τους παλιούς βοηθούν  τους νέους να εισέλθουν σε αυτό το χώρο και να διακριθούν. Έπειτα, οι μουσικοί είναι πλέον πάρα πολλοί, ρόλο σοβαρό έχουν παίξει και τα μουσικά σχολεία, κι αυτό προσωπικά το θαυμάζω. Η εξέλιξη και η ανάδειξη εξαρτάται από τις ικανότητες και κυρίως από την όρεξη για δουλειά, να είναι το μεράκι σου.

Τι νέο ετοιμάζεις δισκογραφικά;

– Αρκετές οι ιδέες, από Σεπτέμβριο θα βρουν τον δικό τους δρόμο.

Που θα σε απολαύσουμε από εδώ και πέρα;

– Μέχρι το τέλος του φετινού καλοκαιριού θα βρίσκομαι στην Πελοπόννησο κάνοντας επιλεγμένες μουσικές βραδιές. Συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι ο μαέστρος, Χρήστος Κουμούσης στο πιάνο.

 

 

 

 

Είμαι δημοσιογράφος, λατρέυω να αρθογραφώ, τι πιο όμορφο να αποτυπώνεις οτιδήποτε γύρω σου και να αποδίδεις περισσότερο την ομορφιά αυτού του κόσμου σε ένα άψυχο κομμάτι χαρτι και να του δίνεις ψυχη! Το να αρθογραφώ μου δίνει οξυγόνο και πνοή, εκφράζομαι, αγαπώ ζω!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νέο τσιπ ανοίγει την πόρτα στον υπολογισμό AI με ταχύτητα φωτός

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn) έχουν αναπτύξει ένα

Ίνουιτ: Οι άνθρωποι που έσπασαν τον πάγο

 Προέλευση του ονόματοςΟι Ίνουιτ είναι οι ιθαγενείς της Αλάσκας, γνωστοί