The List: 5+1 τραγούδια to get creative


Ας φτιάξουμε παρέα το εξής σενάριο:

Έστω ότι είσαι αγαπητέ αναγνώστη καθισμένος μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου μια τυπική καθημερινή μέρα και νιώθεις αρκετά έως πολύ αντιπαραγωγικός πράγμα που σου έχει δημιουργήσει τύψεις. Ωστόσο όλο αυτό το μίξερ συναισθημάτων δεν είναι αρκετό για να σε σηκώσει από την καρέκλα σου και να σε οδηγήσει σε νέους δημιουργικούς ορίζοντες. Κάνεις λοιπόν τα εξής πράγματα ελπίζοντας πως κάποια μέθοδος θα πετύχει:

 • Τρέχεις στο καλό, το τίμιο φιλαράκι ονόματι Google και πατάς χρησιμοποιώντας μεγάλα αποθέματα φαντασίας και πρωτοτυπίας την φράση “Τι να κάνω όταν βαριέμαι;”. Με την σειρά της η μηχανή αναζήτησης σου πετάει άρθρα επί άρθρων με δραστηριότητες που θα μπορούσαν να σε βγάλουν απο την μιζέρια σου αλλά δυστυχώς προϋποθέτουν θέληση την οποία εσύ την δεδομένη στιγμή ψάχνεις να βρεις.
 • Στη συνέχεια λες ” Ααα γιατί δεν κάνω λίγη γυμναστική μήπως πάρω ενέργεια και κάνω τίποτα;”. Με αυτό το σκεπτικό ανοίγεις καινούριο παραθυράκι και επισκέπτεσαι το εξίσου σεβαστό Youtube. Αποφασισμένος/η λοιπόν ψάχνεις να βρεις το κατάλληλο βιντεάκι που θα εξυπηρετήσει τις εκάστοτε ανάγκες σου ξεκινώντας από πολύ ψηλά με προγράμματα γυμναστικής των μοντέλων της Victoria Secret και καταλήγοντας στο να αναζητάς “Γυμναστική για αρχάριους”. Και ενώ ξέρεις πως μπορεί να μην είσαι αρχάριος/α εκείνη την στιγμή το σώμα σου έτσι νιώθει και σε παρακαλάει να εγκαταλείψεις αυτό το σχέδιο εξ ολοκλήρου. Και εσύ φυσικά το κάνεις γιατί ποιος είσαι εσύ για να πεις όχι σε αυτή την κορμάρα;
 • Στο τέλος, όπως πάντα (ας είμαστε ειλικρινείς σε όλους συμβαίνει), καταλήγεις μπροστά από το ψυγείο σου με την δικαιολογία “Δεν έχω φάει καλά αυτό φταίει” και φτιάχνεις στον εαυτό σου ένα “ελαφρύ” snack ίσα ίσα για να δαμάσεις την λιγούρα, να καλύψεις το κενό. Έλα όμως που μετά από αυτό το φαινομενικά ήρεμο γεύμα καταλήγεις με ένα γερό food coma στο κρεβάτι ενώ μετανιώνεις το τουλάχιστον το 5 με 10% των επιλογών σου στη ζωή. Και φτου και απ’ την αρχή!

Σε αυτό το σημείο είναι πλέον προφανές πως χρειάζονται πολύ πιο άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που μόνο ένα πράγμα μπορεί να σου προσφέρει: η μουσική! Αυτή την στιγμή έχεις στα χέρια σου ένα playlist που είναι ικανό να σε απαλλάξει από την βαρεμάρα σου και να ξυπνήσει τα δημιουργικά σου ένστικτα. Ας δούμε λοιπόν παρέα τι μας επιφυλάσσει το ταξίδι αυτό…

 1. The Strumbellas- Spirits 

  Πρώτο πρώτο συναντάμε ένα σχετικά psycho τραγούδι όπως μπορεί να καταλάβει κανείς και από το video clip πράγμα που το καθιστά απαραίτητο για την κατάσταση που εξετάζουμε. Αν ακούσουμε προσεκτικά τους στίχους του και λειτουργήσουμε συμβολικά θα καταλάβουμε πως το κομμάτι αυτό είναι μια έμμεση προτροπή να αφήσουμε την βαρετή πραγματικότητα και να ακούσουμε την καρδούλα μας που μας παρακαλά να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπο σκέψης. Με αφορμή λοιπόν αυτή την πρόσκληση που με επιμονή και υπομονή μας κάνει ο ερμηνευτής, θα ήταν τουλάχιστον αγενές εκ μέρους μας να μην κάνουμε ούτε το ελάχιστο αυτού που μας ζητείται… Δεν συμφωνείτε;

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 2. The Cinematic Orchestra- Arrival of the Birds & Transformation 

  Και επειδή στην παρέα μας μπορεί να υπάρχουν και εκείνοι που επιθυμούν λίγο πιο ήρεμες καταστάσεις, θαρρώ πως μια μελωδία θα ήταν ότι πρέπει. Βέβαια στο άκουσμα αυτής της σύνθεσης όλοι, ακόμα και οι πιο απαιτητικοί μουσικόφιλοι, θέλοντας και μη παρασύρονται μαζί με αυτή την μελωδία που θα έλεγε κανείς πως μοιάζει με ένα ρυθμικό ρυάκι. Καλό είναι να βάλετε αυτό το κομμάτι να παίζει με το που θα καταπιαστείτε με κάτι προκειμένου να χτίσετε τον ειρμό και την ροή της σκέψης σας. Θα μείνετε έκπληκτοι από το πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε μέσα σε περίπου 8 λεπτά ηρεμίας και συγκέντρωσης.

 3. Idealism- Another Perspective 

  Μένοντας στο ίδιο μοτίβο, γιατί θα ήταν κρίμα να σπάσουμε τόσο νωρίς αυτή την αλυσίδα γαλήνης, μεταφερόμαστε σε ένα άλλο είδος το οποίο κρύβεται ύπουλα στα σκοτεινά μεν ακίνδυνα δε μονοπάτια της μουσικής. Αναφέρομαι στη lofi hip-hop που έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία και ανεβαίνει τον τελευταίο καιρό στα μάτια του κόσμου. Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δύναμης και της επιρροής που διαθέτει αυτή η μουσική εμπειρία γιατί πρόκειται για μια ολιγόλεπτη περιπέτεια χαμηλών τόνων. Είναι κατάλληλο για πιο δημιουργικές δραστηριότητες όπως είναι η ποίηση, το διάβασμα ακόμα και η ζωγραφική καθώς σε οδηγεί θες δεν θες στον δρόμο της συγκέντρωσης.

 4. The Killers- Somebody Told Me 

  Όπως επιβάλλουν οι κανόνες της ποιοτικής μουσικής, ένα throwback είναι αναγκαίο και σε αυτή την περίπτωση. Ποιος θα μπορούσε λοιπόν να είναι καταλληλότερος για αυτή την πρόκληση από τους Killers; Ας επιχειρήσουμε να ανεβάσουμε τους ρυθμούς, για να μην πέσουμε για τα καλά, και με ροκ πλέον διάθεση let’s get our creativity on!
  PS: Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αρχίσετε να χοροπηδάτε τραγουδώντας δεδομένου ότι μιλάμε αναμφίβολα για ένα κάλεσμα, αλλά όλα είναι μέρος της δημιουργικής διαδικασίας οπότε απλά embrace it!

 5. Fall Out Boy- My Songs Know What You Did In The Dark 

  Λίγο πριν το τέλος, κάνουμε μια στάση για να απολαύσουμε άλλη μια ροκ μπάντα, εξίσου διαχρονική με τους Killers, και ένα τραγούδι που θα έλεγε κανείς πως είναι ολοκληρωμένο. Έχει αρχή μέση και τέλος και η κορύφωση του είναι τέτοια που ρυθμικά μπορεί να συνοδεύσει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Επιπλέον, σαν τραγούδι βγάζει την αποφασιστικότητα που κρύβεται πίσω από την τεμπελιά μας με αποτέλεσμα να ξεχειλίζει η διάθεση που τόση ώρα ψάχνουμε. Give it a try λοιπόν!

Και για το τέλος…

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να πούμε πως τούτο το playlist είναι ολοκληρωμένο είναι να βάλουμε και ένα αρκετά ανεβαστικό έως και κάπως extra κομμάτι. Μιλάω φυσικά για το:

Britney Spears- Work B**ch

Κανονικά το συγκεκριμένο θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της λίστας μας γιατί ας είμαστε ειλικρινείς… Κανείς δεν γεννήθηκε τέλειος εκτός από την Britney! Το αδικημένο αυτό πλάσμα που σε όλη την μέχρι τώρα καριέρα της έχει κερδίσει ίσα με ένα βραβείο στο λέει έτσι ωμά να στρωθείς να δουλέψεις για αυτά που θες! Τα πολλά λόγια είναι φτώχια όπως αποδεικνύει περίτρανα με το άσμα αυτό η κορυφαία των κορυφαίων και επειδή την βλέπω και λίγο αγριεμένη προτείνω να την ακούσεις.

Ελπίζω λοιπόν να κατάφερα έστω και λίγο να σε παροτρύνω να κάνεις όλα αυτά που θες αλλά αναβάλλεις συνέχεια και περιμένω να δω τι καλό μας επιφυλάσσει η δημιουργικότητα σου!

Εις το επανιδείν!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έρικα Μαλβασόρι-Δημητρίου

Φίλες και φίλοι there is a new sheriff in town! Βολλευμπολίστρια απο τα γεννοφάσκια μου πορεύομαι στη ζωή με όνειρο την δημοσιογραφία ( ναι ναι σπουδάζω και εγω Επικοινωνία και ΜΜΕ ). Ονειροπόλα και τρελή μουσικόφιλη ταξιδεύω με όπλο την όρεξη και την αμηχανία μου. Join me καλέ!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;