Lin Nas X: Πλάτων, ελληνική μυθολογία και βιβλικές αναφορές στο βίντεο για το MONTERO

Ο Lil Nas X κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο σινγκλ του με τίτλο ”MONTERO(Call Me By Your Name)”. Το συνοδευτικό βίντεο είναι γεμάτο με βιβλικές αναφορές και υπαινιγμούς για την ελληνική μυθολογία. Επίσης, παραθέτει μια φράση του Έλληνα φιλόσοφου Πλάτωνα από το «Συμπόσιον».

Ο τίτλος προέρχεται από το πραγματικό όνομα του καλλιτέχνη, το οποίο είναι Montero Lamar Hill. Πρόκειται για ένα φόρο τιμής στην βραβευμένη με όσκαρ ταινία «Call Me By Your Name».

Το βίντεο ξεκινά με τον Lil Nas X να εμφανίζεται στο βιβλικό κήπο της Εδέμ. Ο τραγουδιστής κάθεται κάτω από ένα δέντρο(Δέντρο της Γνώσης του Καλού και του Κακού) με την κιθάρα του και ξαφνικά εμφανίζεται ένα πλάσμα που έχει την μορφή μισού φιδιού και μισού ανθρώπου. Σύμφωνα με την Βίβλο, ο όφις αυτός είναι ο Σατανάς που παραπλάνησε την Εύα. Έτσι έγινε και με τον Lil Nas X. Αυτό το μισό φίδι-μισός άνθρωπος προσπαθεί να τον δελεάσει σε σεξουαλική επαφή. Ο τραγουδιστής δεν κατάφερε να το αποφύγει και στο τέλος υπέκυψε στο φιλί αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμέσως μετά από αυτό το φιλί η κάμερα κατευθείνεται προς το δέντρο που καθόταν ο Lil, στο οποίο βρίσκεται χαραγμένη μια αρχαία ελληνική φράση από το «Συμπόσιον» του Πλάτωνα. Η φράση αυτή είναι η ακούλουθη: «Ἐπειδὴ οὖν ἡ φύσις δίχα ἐτμήθη, ποθοῦν ἕκαστον τὸ ἥμισυ» που σημαίνει «Επειδή λοιπόν η φύση χωρίστηκε στα δύο, ποθεί το καθένα το (άλλο) μισό του». Περιγράφει το μύθο για το πώς ο Δίας, φοβισμένος τη δύναμη των ανθρώπων, αποφάσισε να τους κόψει στα μισά – με αυτόν τον τρόπο, γίνεται το πεπρωμένο του ανθρώπου να λαχταρά το χαμένο τους μέρος και να βρει το άλλο του μισό.

Ο εικοσιενάχρονος έχει δηλώσει δημόσια για το ποιες είναι οι σεξουαλικές του προτιμήσεις. Δεν ντρέπεται καθόλου γι’αυτό. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί την πλατωνική φράση για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο έχει «χωριστεί» από έναν άλλο άντρα. Προσπαθεί να βρει τον χαμένο εραστή του.

Σε μια ανάρτηση στο ίνσταγκραμ, ο Nas X δημοσίευσε μια επιστολή στον ”14χρονο Montero”. Πρόκειται για μια επιστολή που φαίνεται να αναφέρεται στον νεότερο εαυτό του.

Αγαπητέ 14χρονε Montero, έγραψα ένα τραγούδι με το όνομά μας. Πρόκειται για έναν άντρα που γνώρισα το περασμένο καλοκαίρι. Ξέρω ότι υποσχεθήκαμε ότι δεν θα βγαίνουμε ποτέ δημοσίως, ξέρω ότι υποσχεθήκαμε ότι δεν θα είμαστε ποτέ «τέτοιοι» τύποι ομοφυλόφιλων, ξέρω ότι υποσχεθήκαμε να πεθάνουμε με το μυστικό, αλλά αυτό θα ανοίξει τις πόρτες για πολλούς άλλους queer ανθρώπους. Βλέπεις αυτό είναι πολύ τρομακτικό για μένα, οι άνθρωποι θα είναι θυμωμένοι, θα πουν ότι προωθώ μια ατζέντα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το κάνω. Η ατζέντα να κάνουμε τους ανθρώπους να παραμείνουν μακριά από τη ζωή των άλλων και να σταματήσουν να υπαγορεύουν για το ποιοι θα πρέπει να είναι. Σου στέλνω αγάπη από το μέλλον.

Σε μια άλλη σκηνή, ο Νας πρόκειται να εκτελεστεί στο Κολοσσαίο. Εμφανίζεται με μία ροζ περούκα και ένα ρόζ αποκαλυπτικό ρούχο. Εκεί περιβάλλεται και κρίνεται από διάφορες εκδοχές του εαυτό του. Μερικοί ισχυρίζονται ότι αυτή η σκηνή αντιπροσωπεύει τον εσωτερικό αγώνα που βιώνουν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας όταν εξερευνούν την σεξουαλικότητά τους ή την ταυτότητα του φύλου τους. 
Αφού εκτελέστηκε, θα παρατηρήσει κανείς το σώμα του να ανυψώνεται στους ουρανούς. Όμως, ο τραγουδιστής, λίγο πριν φτάσει στον παράδεισο, καταλήγει να κατευθύνεται προς τα κάτω(κόλαση) με έναν στύλο για pole dancing. Συναντά τον διάβαλο και εκμεταλλεύεται τη σεξουαλικότητά του για να τον αποπλανήσει και να αφαιρέσει από αυτόν την δύναμη του κακού. Σύμφωνα με μια δήλωση “αξιοποιεί τη σεξουαλικότητά του, για να απογυμνώσει τον διάβολο από τη δύναμή του ως κακή δύναμη – και να διαλύσει το θρόνο της κρίσης και της τιμωρίας που έχει αποτρέψει πολλούς από μας να αγκαλιάσουμε τους αληθινούς εαυτούς μας χωρίς φόβο.” Επίσης, με αυτή την σκηνή ειρωνεύται όσους υποστηρίζουν ότι οι ομοφυλόφιλοι καίγόνται στην κόλαση. 

Δεν είναι αξιοπερίεργο για το πόσα μηνύματα μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα βίντεο τριών λεπτών; Σβήστε το φως και καλή προβολή!!!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θωμάς Καμζέλης

Είμαι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βολο, στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης. Μου αρέσει να ψάνω τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν οι καλλιτέχνες στο κοινό τους

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;