Η ιστορία πίσω από τα ονόματα γνωστών συγκροτημάτων (Μέρος Β’)

Στο προηγούμενο μέρος φλερτάραμε με κάποια διαχρονικά συγκροτήματα και ανακαλύψαμε μέσω της ονομασιακής ανασκαφής ποια είναι η εξήγηση της επιλογής του βαπτιστικού τους.

Όπως είναι εξάλλου πασιφανές, η μουσική είναι ένας ατέρμων κόσμος που αγκαλιάζει αμέτρητες καλλιτεχνικές υποστάσεις. Έτσι, πολύ ενδεικτικά και με μετρημένο φιλτράρισμα επιχειρούμε να ολοκληρώσουμε την εξερεύνηση δαύτη με μια ακόμη δεκαπεντάδα.

 1. Οι Ramones

Το διάσημο group που τυπώθηκε σε αμέτρητα t- shirts ανά τον κόσμο, οφείλει το όνομά του τον Paul McCartney, ο οποίος είχε την φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο Paul Ramon κατά την κράτηση δωματίων ξενοδοχείου. Έτσι, η μπάντα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το επώνυμο Ramone, ακόμη και αν δεν έχει δώσει το όνομά τους

 1. Guns and Roses

Η μπάντα που έμεινε γνωστή ως «η πιο επικίνδυνη μπάντα όλων των εποχών» έχει δύο εκδοχές για την προέλευση του ονόματός της. Αφενός ότι πρόκειται για την σύζευξη των group names “The L.A. Guns” και “The Hollywood Roses”. Αφετέρου μεγαλύτερη απήχηση φαίνεται να έχει η ερμηνεία ότι το όνομα είναι ένας συμβολικός συνδυασμός των ονομάτων των δύο leader του συγκροτήματος Traky Guns και Axl Rose.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 1. Nirvana

Οι πρωτοπόροι του grunge που κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία να παντρέψουν το punk με το heavy metal σχηματίστηκαν  το 1988 από τον πολυαγαπημένο Kurt Cobain και τους Krist Novoselic και Dave Grohl. Το όνομά τους, όπως ήταν πολύ αναμενόμενο, σημαίνει την κατάσταση της τέλεια μακαριότητας, σύμφωνα μα τα βουδιστικά πιστεύω. Μπορεί να μην είναι το πρώτο συγκρότημα με αυτό το όνομα, ωστόσο κανένα από τα υπόλοιπα δεν δύναται να το ανταγωνιστεί σε δημοτικότητα.

 1. Muse

Matthew Bellamy, Δήλωσε ότι το όνομα της μπάντας επιλέχθηκε κυρίως επειδή φαινόταν επαγγελματίες σε αφίσες και τα παρόμοια. Ωστόσο, o Bellamy δήλωσε επίσης ότι το όνομα θα μπορούσε ενδεχομένως να προήλθε από το γεγονός ότι μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που έτρεφε ενδιαφέρον γύρω από το Ouija και γενικότερα τα πνευματώδη. Οι bandmates άκουσαν για πρώτη φορά τη λέξη όταν κάποιος στην πατρίδα τους Teignmouth της Αγγλίας πρότεινε ότι ο λόγος για πολλούς από τον λαό της πόλης έμελε να γίνουν μέλη συγκροτημάτων λόγω σε μια μούσα πλανάται πάνω από την πόλη.

 1. Placebo

Το ονομαστικό ορόσημο του ιδιαίτερου λονδρέζικου συγκροτήματος σημαίνει «εικονικό φάρμακο». Τα εικονικά φάρμακα ουσιαστικά δίνουν βαρύτητα στην έννοια της ψευδαίσθησης ότι ο ασθενής λαμβάνει πράγματι κάποιου είδους θεραπεία, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ίσως να είναι και συμβολική η επιλογή του ονόματος για τον χαρακτήρα της μουσικής τους.

 1. R.E.M.

Ίσως και η πιο αγαπημένη μου ερμηνεία ονομαστικής επιλογής συγκροτήματος. Φαίνεται πως οι Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills και Bill Berry δεν ήταν γνώστες της Νευροψυχολογίας όταν εμπνεύστηκαν το όνομά τους. Η μπάντα ξεκίνησε με το όνομα “Twisted Kites”, “Cans of Piss” και “Negro Wives”. Η τελική ονομασία ήταν από μία κατά τύχη επιλογή του Stipe από ένα λεξικό. Στην πραγματικότητα, τα R.E.M προκύπτουν από τα αρχικά Rapid Eye Movement, στάδιο του ύπνου, γνωστό και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών.

 1. Cranberries

Λίγη σαπουνόπερα κρύβεται πίσω από το όνομα του γνωστού συγκροτήματος. Αποτελούμενοι από τα αδέρφια Noel και Mike Hogan , τον Fergal Lawer σχηματίστηκαν στο Limerick της Ιρλανδίας με πρώτο όνομα το Cranberry Saw US. Το όνομα ήταν έμπνευση του φίλου τους και αρχικού τους τραγουδιστή, Niall Quinn. Με την αποχώρηση αυτού, η φίλη της κοπέλας του, Dolores O’Riordan, περνάει από ακρόαση και παίρνει την θέση του πίσω από το μικρόφωνο. Το όνομα, αν και συντομεύτηκε, είναι σαν λογοπαίγνιο του Cranberries Sauce.

 1. 3 Doors Down

Το συγκρότημα ξεκίνησε με τον drummer / τραγουδιστή Brad Arnold, τον μπασίστα Todd Harrell και τον κιθαρίστα Matt Roberts. Καθώς η μπάντα, λοιπόν, αποφάσισε να περιοδεύσει έξω από την πατρίδα τους Escatawpa, Mississippi και στο Foley, Alabama, ήρθε και το επίσημο όνομά τους, καθώς είδαν ένα κτίριο με ένα σημάδι με τα περισσότερα από τα γράμματα του να πέφτουν από την πινακίδα που έγραφε “Doors Down”. Ήταν συμβολικό αφού τρία ήταν και τα μέλη του group. Οπότε ήρθε κι έδεσε.

 1. Green Day

Με το αγαπημένο συγκρότημα της γενιάς μας να κάνει μόδα το μολύβι ματιών στους άντρες και να επαναφέρει τα punk ακούσματα περιμέναμε να δούμε μια… άσπρη μέρα, αλλά μας προέκυψε κάτι σε πράσινο. Το όνομα μην βιαστείτε να συμπεράνετε πως αποτελεί υμνητήριο κάποιας περιβαλλοντικής ιδεολογίας. Δημιουργήθηκε από την argo απόδοση μιας μέρας που είναι γεμάτη από χασίς.

 1. My Chemical Romance

Ο μπασίστας Mikey Way, πριν από την είσοδό του στο συγκρότημα, είχε δουλέψει στο Barnes & Noble . Το όνομα προήλθε από τα Five Tales of Chemical Romance της Irvine Welsh . Ο φωνητικός Gerard Way πρόσθεσε το “My” για να κάνει το όνομα πιο προσωπικό. Λέγεται επίσης ότι έχει εμπνευστεί από την μπάντα shoegaze My Bloody Valentine .

 1. Coldplay

Ενδιαφέρουσα η ιστορία του πιο σύγχρονου συγκροτήματος που έχει καταφέρει να πλαισιώσει με ποιοτική απόχρωση την φήμη του. Αρχικά, λοιπόν, τα μέλη του συγκροτήματος είχαν επιλέξει το όνομα “Starfish”, ενώ την ίδια περίοδο κάποιοι φίλοι τους είχαν φτιάξει συγκρότημα με το όνομα “Coldplay”. Όταν οι τελευταίοι αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν μουσική καριέρα τελικά, τα μέλη των Starfish τους ρώτησαν αν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το όνομά τους, κι εκείνοι τους έδωσαν το ok. Το αρχικό συγκρότημα, εμπνεύστηκε το όνομα από τον τίτλο μιας ποιητικής συλλογής.

 1. Kasabian

Κάπως dark το story πίσω από τους Kasabian, που μεταξύ μας θυμίζει κάτι πειρατικό, αλλά ούτε καν. Η Βρετανική μπάντα οφείλει την ονομασία της στην Lyda Kasabian, μέλος της ομάδας του μουσικού και δολοφόνουν Charles Manson, η οποία ήταν και η οδηγός του.

 1. Radiohead

Όταν η μουσική… συναντά την μουσική. Το γρήγορα αγαπημένο συγκρότημα πήρε το όνομά του από το τραγούδι των “Talking Heads” με τίτλο “Radio Head”, το οποίο είχε ψηφιστεί το 1986, όταν κυκλοφόρησε το album τους “True Stories”, ως το λιγότερο ενοχλητικό στον συγκεκριμένο δίσκο. Really now?

 1. U2

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για γνωστό τύπο αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου, ο Bono, o γνωστός με τα κόκκινα γυαλιά,  είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του ότι το όνομα του συγκροτήματος δεν προέκυψε από αυτό, αλλά από την αλληλεπίδραση που ήθελαν να έχουν με το κοινό, με την λογοπαιγνικής φύσεως παρακίνηση «κι εσύ επίσης (you too)».

 1. Arctic Monkeys

Να τι μπορεί να προκαλέσει η πλήξη των σχολικών χρόνων! Το όνομα τυ εναλλακτικού συγκροτήματος δεν είναι παρά ένα φανταστικό είδος μαϊμούδων που σκέφτηκε ο κιθαρίστας του συγκροτήματος μια μέρα που βαριόταν στο σχολείο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ράνια Γκαγκαστάθη

Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Βόλου (κι ακόμα απορώ γιατί). Από μικρή μου άρεσε να γράφω και γρήγορα ανακάλυψα ότι μου ήταν πιο εύκολο να εκφράζομαι μέσω της ποίησης. Εκτός από την ποίηση και την λογοτεχνία, δύο άλλες μεγάλες μου λατρείες είναι το ποδήλατο και ο καφές. Μου αρέσει να ανακαλύπτω όμορφα στέκια και να τα μοιράζομαι με την δεύτερη οικογένειά μου, την παρέα μου. Οι νερντουλίστικες συζητήσεις για μουσική, σειρές, ταινίες, βιβλία και ταξίδια φυσικά είναι τρόπος ζωής.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;