Οι Πυξ Λαξ ετοιμάζουν καινούριο δίσκο!

Μουσικόφιλοι ανά τον κόσμο αγκαλιαστείτε γιατί σας έχουμε υπέροχα και αναπάντεχα νέα. Οι Πυξ Λαξ αποφάσισαν εν τέλει να μη διαλυθούν έπειτα από τις δεκάδες τελευταίες συναυλίες τους, αλλά να μας χαρίσουν απλόχερα έναν ακόμη δίσκο.

Πιο συγκεκριμένα, ο καινούριος δίσκος  θα κυκλοφορήσει από την Panik Entertainment Group τον Ιανουάριο του 2018 ενώ παράλληλα το συγκρότημα ετοιμάζει για τις 12 Ιουλίου 2018 στο Ολυμπιακό Στάδιο μία μεγάλη συναυλία για να γιορτάσουν μαζί με τους χιλιάδες θαυμαστές τους τα 30 τους χρόνια. Σε περίπτωση δηλαδή που έχετε κανονίσει κάτι από τώρα για εκείνη την ημέρα, ακυρώστε το χωρίς ενδοιασμούς.

Αφήνοντας κατά μέρος όμως το φαιδρό της υπόθεσης, ας θυμηθούμε λίγο την πορεία του συγκροτήματος από την περίοδο που αποφάσισε αποσυρθεί από τη δισκογραφία. Το Δεκέμβρη του 2004 κυκλοφόρησε το  album «Τέλος», το οποίο ήταν η ζωντανή ηχογράφηση της τελευταίας για τότε συναυλίας τους, η οποία ήταν και sold out. Έπειτα από αυτό οι Πυξ Λαξ διαλύθηκαν άτυπα, με τον Φίλιππο Πλιάτσικα να συνεχίζει το 2002 με το solo album «Ένα βροχερό ταξί» και του υπόλοιπους να ακολουθούν και αυτοί μοναχική πορεία.

Με το θάνατο του Μάνου Ξυδούς τον Απρίλιο του 2010 χάθηκε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των Πυξ Λαξ, καθώς χάρη σε εκείνον άρχισε να διαφαίνεται δισκογραφικά η ύπαρξη του συγκροτήματος. Ήταν εκείνος που ως παραγωγός στις αρχές, αλλά και ως ενεργό μέλος αργότερα, άφησε το δικό του μουσικό, και όχι μόνο, στίγμα στο συγκρότημα.

Τα εναπομείναντα μέλη δήλωσαν χαρακτηριστικά πως «οι Πυξ Λαξ δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τον Μάνο και το συγκρότημα έχει οριστικά τελειώσει».

Με αφορμή το θάνατο του Ξυδούς διοργανώνουν μια περιοδεία το καλοκαίρι του 2011 στη μνήμη του, με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία. Στις γιγαντοοθόνες δεσπόζει ο Μάνος Ξυδούς ερμηνεύοντας συγκλονιστικά το «Εσύ εκεί». Για όσους παρακολούθησαν εκείνες τις συναυλίες ήταν ένα από τα πιο ταιριαστά και συγκινητικά τέλη που μπορούσε να δώσει ένα συγκρότημα. Έπειτα από αυτές τις συναυλίες, Πλιάτσικας και Στόκας τράβηξαν ξεχωριστούς δρόμους με περιστασιακές μόνο κοινές εμφανίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεί όμως που πιστεύαμε ότι οι Πυξ Λαξ θα ήταν πλέον μια όμορφη ανάμνηση να μας θυμίζει τα εφηβικά της χρόνια, σκάει σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση της κυκλοφορίας δίσκου, με το όνομα του συγκροτήματος να παραμένει το ίδιο.

Επιτρέπεται ένα συγκρότημα του οποίου ένα από τα θεμελιώδη μέλη του πέθανε να κουβαλάει το ίδιο όνομα και μετά θάνατον;

Αυτή η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη και οι απόψεις διίστανται, όπως στην περίπτωση των Διάφανων Κρίνων. Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι για να κρίνουμε κατάλληλα και να κατακεραυνώσουμε αμέσως τις όποιες επιλογές. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να είμαστε αδιάλλακτοι όμως είναι ο σεβασμός στο όνομα. Όταν ο σκοπός είναι η εμπορική καπήλευση του ονόματος για την προώθηση του νέου υλικού, τότε κατακρίνουμε αυτή την επιλογή.

Είναι αγνές όμως οι προθέσεις των κυρίων Πλιάτσικα και Στόκα; Απλά θα αφήσουμε τα παρακάτω γεγονότα εδώ, ώστε να κρίνουν οι αναγνώστες. Μια αναδρομή στη χρονιά που μας πέρασε μας θυμίζει τη συνεργασία του Φίλιππου Πλιάτσικα με τον B.D. Foxmoor, πρώην μέλος των Active Member μέχρι την επόμενη επανένωση τους εννοείται.

Παρά τη κόντρα που είχαν οι δυο τους στο παρελθόν, με τον B.D. Foxmoor να βρίζει το έντεχνο αλλά και τον Πλιάτσικα επί προσωπικού, το Δεκέμβρη του 2016 κυκλοφόρησαν μαζί το τραγούδι με τίτλο “Ο Λογαριασμός”. Η δουλειά αυτή δεν όμως ευόδωσε όπως θα ήθελαν.

Από την άλλη μεριά βλέπουμε τον Μπάμπη Στόκα ως μέλος της κριτικής επιτροπής δημοφιλούς talent show, κάτι το οποίο πριν μερικά χρόνια αποτασσόταν σθεναρά. Παράλληλα συνεργάστηκε με τον Γιώργο Σαμπάνη και την Ελεάνα Βραχάλη  στο δίσκο «Φυλακή υψίστης ασφαλείας».

Η επιθυμία του καθενός να συνεχίσει να δημιουργεί είναι δικαίωμά του και πρέπει να υποστηρίζεται και να επιβραβεύεται. Όταν όμως γίνεται για στείρο κέρδος, τότε τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα και χάνει την εκτίμηση του κοινού που κέρδισε στο παρελθόν με κόπο.

***Ελπίζουμε ο καινούριος δίσκος των Πυξ Λαξ να μην έχει ως μοναδικό σκοπό τη κερδοσκοπία εις βάρος του ονόματος τους αν και τα δεδομένα φουντώνουν τις αμφιβολίες μας.

Αναμένουμε την νέα κυκλοφορία τους λοιπόν…


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιωάννα Κατσή

Φοιτήτρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη, εθισμένη στη μουσική, το καλό φαγητό, τη γυμναστική και τις μεταμεσονύχτιες συζητήσεις. Ένθερμη οπαδός της άποψης ότι η ευτυχία κρύβεται στις μικρές στιγμές, ένα παιδί με όνειρα που θέλει να φέρει το μέλλον στα δικά του μέτρα. Δεν περιγράφω άλλο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;