Η μουσική, τα παιδιά και τα οφέλη στην ανάπτυξη τους

Η μουσική συντροφεύει τον άνθρωπο από την περίοδο της πρώτης του ύπαρξης. Από την εμβρυϊκή δηλαδή ηλικία. Λένε μάλιστα πως ο πρώτος ρυθμός που ακούει, είναι ο χτύπος της καρδιάς της μητέρας. Από αρχαιοτάτων χρόνων, με πρώτο τον Πυθαγόρα, γίνονται έρευνες που αναζητούν τα οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών. Μέχρι στιγμής, η επιστήμη έχει αναφέρει δεκάδες από αυτά. Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά δε νοείται να προοδεύουν δίχως την μουσική και το μόνο σίγουρο είναι πως όσο μεγαλύτερη η αγάπη των παιδιών για την μουσική, τόσο πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες θα έχει η κοινωνία στο μέλλον.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Η δημιουργικότητα, είναι από τις πιο σημαντικές δεξιότητες του ανθρώπου. Και τι θα ήταν η δημιουργικότητα δίχως φαντασία; Η φαντασία είναι το συστατικό της παιδικής ευτυχίας, αφού τα παιδιά επιλέγουν μέσα από το παιχνίδι να ζουν στον δικό τους υπέροχο κόσμο. Η μουσική λοιπόν τα βοηθά να ξεπερνούν τα όρια της λογικής και να αφήνουν το μυαλό τους ελεύθερο να μεγαλουργήσει. Η μουσική επιβάλλει στα παιδιά τον αυτοσχεδιασμό, κάτι που συμβάλλει στο να κατανοήσουν πως ένα πρόβλημα έχει παραπάνω από μια λύση, αποβάλλοντας το συστημικό σωστό-λάθος που καταντά περιοριστικό στην παιδική βούληση.

 

παιδιά
Πηγή https://star-center.org/

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΧΟΡΟ-ΧΡΟΝΟΥ

Δεν είναι τυχαίο πως όσο περνούν τα χρόνια, τόσο η μουσικοκινητική -σαν εξωοικογενειακή και ενδοοικογενειακή δραστηριότητα- μπαίνει πιο νωρίς στη ζωή των παιδιών. Τα παιδιά όπως αγαπούν από μικρά την μουσική, με τον ίδιο τρόπο αγαπούν και τον χορό. Από τα πρώτα τους κιόλας βήματα, στέκονται ικανά να ακολουθήσουν με το σώμα τους κάποιο ρυθμό. Μέσα από οργανωμένες μουσικοκινητικές δραστηριότητες ή ακόμα και μέσα από την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους, την ισορροπία τους, αλλά και να καλλιεργούν την αίσθηση προσανατολισμού και της καλύτερης κατανόησης και διαχείρισης του χρόνου.

παιδιά
Πηγή https://lvjcc.org/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγάπη για τη μουσική μπορεί να προσφέρει στα παιδιά ένα σωρό αρετές, όπως αυτή της υπομονής και της συνέπειας. Η μουσική έχει επίσης την ικανότητα να διώχνει το στρες μακριά. Κοινώς η μουσική αποτελεί το μυστικό για μια σωστή ψυχική υγεία, κάτι που καλλιεργείται στον άνθρωπο από την παιδική του ηλικία. Κι επειδή η αυτοπεποίθηση είναι το βασικό στοιχείο που δίνει την ώθηση σε μια προσωπικότητα να θέσει στόχους και να ανέβει ψηλά, η μουσική παιδεία είναι απαραίτητη στην αυτοβελτίωση και στην αποδοχή του εαυτού μας.

Από την άλλη, η μουσική είναι η Παγκόσμια Γλώσσα που ενώνει πολιτισμούς και ανθρώπους. Πόσο μάλλον τα παιδιά, που αγαπούν τη συναναστροφή και προσελκύονται από το διαφορετικό και το άγνωστο. Υπάρχει άραγε καλύτερη παρέα από την μουσική ή από ένα μουσικό όργανο; Μέσα από αυτήν τα παιδιά δεν αισθάνονται ποτέ μοναξιά και αναπτύσσουν ομαλότερα το αίσθημα της κοινωνικότητας και της συντροφικότητας.

Για γονείς που αναζητούν τρόπους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τις καλύτερες δυνατές μεθόδους, δεν έχουν παρά να τα εμπιστευτούν στην μεγάλη αγκαλιά της μουσικής. 

Διαβάστε επίσης:

Η Μητρότητα και μερικά τραγούδια της

Η ψυχολογία της Μέταλ μουσικής

Βρείτε μας στο Facebook  MAXMAG

…αλλά και στο Instagram maxmaggr

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θεοδώρα Παπαζιακα

Ονομάζομαι Θεοδώρα και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Τα φοιτητικά μου χρόνια τα πέρασα στην όμορφη πόλη των Σερρών, ενώ από το 2014 ζω στο νησί της Θάσου με τον σύζυγο και τον γιο μου. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την αρθρογραφία και τη συγγραφή παιδικών και λογοτεχνικών βιβλίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;