Η μουσική και τα οφέλη της στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη, η πιο όμορφη περίοδος για μια γυναίκα! Και η μουσική, ότι πιο απαραίτητο για έναν ψυχικά υγιή άνθρωπο! Υπάρχουν παράγοντες που βοηθούν σε μια ομαλή εγκυμοσύνη, οι οποίοι καθορίζονται τόσο από τη μητέρα, όσο και από το έμβρυο καθώς και από διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα. Ένας από αυτούς είναι όντως η μουσική. Πως γίνεται όμως να επηρεαστεί το έμβρυο από μια ή πολλές μελωδίες και ρυθμούς που η μητέρα ακούει όλους αυτούς τους εννέα μήνες και τι αισθήματα άραγε να δημιουργούνται στο άκουσμα τους;

Όταν το έμβρυο ακούει…

Η αίσθηση της ακοής είναι από τις πρώτες που αναπτύσσονται στο έμβρυο γύρω στη δέκατη τέταρτη με δέκατη έκτη εβδομάδα της κύησης. Η ακοή βοηθά στην επαφή του εμβρύου με το εξωτερικό του περιβάλλον. Ο πρώτος ήχος που αποτυπώνεται στη μνήμη του μωρού και θυμίζει αρκετά μια μελωδία, είναι ο χτύπος της καρδιάς της μητέρας. Δεν είναι τυχαίο πως οι ψυχολόγοι προτείνουν τα πρώτα παιχνίδια κούνιας για ένα νεογνό είναι αυτά που έχουν ηχογραφημένο τον καρδιακό παλμό. Έτσι τα παιδιά από το ενδομήτριο κιόλας περιβάλλον αισθάνονται την ασφάλεια και τον δεσμό αίματος που τα συνδέει με τη μητέρα τους. Στη συνέχεια σειρά έχουν ο ήχος της αναπνοής της μητέρας, της φωνής της, του γέλιου, του κλάματος.

εγκυμοσύνη
Πηγή: https://www.mommaswag.com/

Η μητέρα που ακούει και χαίρεται

Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος της μουσικής είναι να γαληνεύει τη ψυχή και να δημιουργεί τις πιο όμορφες εικόνες. Από την άλλη, μια μέλλουσα μητέρα έχει δεκάδες λόγους για να βιώνει άγχος και στρες. Και μόνο η σκέψη του κοντινού τοκετού είναι αρκετή για να δημιουργήσει ένα σωρό προβληματισμούς. Η μουσική και πάλι δρα θετικά, αφού χαλαρώνει την γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη και της δημιουργεί θετικές σκέψεις και ευφορία. Κοινώς, τη κρατά ήρεμη, χαλαρή και φυσικά το ζητούμενο. Όχι αγχωμένη! Οπότε καλό είναι η μέλλουσα μανούλα να βάλει τη μουσική στη καθημερινότητα της, πάντα με μέτρο και πάντα σε μια ήπια ένταση. Τα δυνατά ντεσιμπέλ είναι ικανά να φτάσουν στο έμβρυο, να του δημιουργήσουν υπερένταση και να διαταράξουν το ήσυχο και γαλήνιο περιβάλλον μέσα στη μήτρα, με αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα παιδί ενδεχομένως νευρικό και υπερβολικά κινητικό.

Όπως η κλασική μουσική, έτσι και κάποιου είδους νανουρίσματα είναι η καλύτερη επιλογή για μια ομαλή και ξεκούραστη εγκυμοσύνη και για τους δυο ανθρώπους που για λίγο καιρό μοιράζονται το ίδιο σώμα. Το έμβρυο με τον ερχομό του στο κόσμο αυτό κουβαλά ήδη μαζί του όλο το συναισθηματικό κόσμο που η μητέρα του έχτισε, μέσω της ίδιας, γι αυτό. Οπότε λίγη μουσική, λίγα χάδια παραπάνω στη κοιλίτσα και οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας με το έμβρυο μόνο όμορφα συναισθήματα μπορούν να φέρουν, αλλά και να δημιουργήσουν ένα παιδί με ολοκληρωμένες αισθήσεις, αντίληψη και αντανακλαστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • https://www.papachatzopoulos.gr/ (Τελευταία επίσκεψη 26/09/2020)
  • https://www.iatronet.gr/ (Τελευταία επίσκεψη 26/09/2020)

 

Διαβάστε επίσης…

4+1 πιο σέξι τραγουδιστές της ροκ μουσικής

5+1 τραγούδια για road trip

Μελοποιημένη ποίηση: 6+1 αγαπημένα μελοποιημένα τραγούδια

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θεοδώρα Παπαζιακα

Ονομάζομαι Θεοδώρα και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Τα φοιτητικά μου χρόνια τα πέρασα στην όμορφη πόλη των Σερρών, ενώ από το 2014 ζω στο νησί της Θάσου με τον σύζυγο και τον γιο μου. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την αρθρογραφία και τη συγγραφή παιδικών και λογοτεχνικών βιβλίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;