‘Η εποχή του θερισμού’: Η Νατάσσα Μποφίλιου επιστρέφει με νέο άλμπουμ

Νατάσσα Μποφίλιου
Πηγή: kalitheasi.com

Η Νατάσσα Μποφίλιου στις 2 Οκτωβρίου δημοσίευσε το νέο της άλμπουμ ‘Η εποχή του θερισμού’. Ένα όνομα ταιριαστό όχι μόνο για την εποχή που βγήκε αλλά και για την σημασία που έχει. Ύστερα από ένα δύσκολο χειμώνα και ένα ασυνήθιστο καλοκαίρι, η επιτυχημένη ομάδα επέστρεψε για να μαζέψει τους καρπούς της. H φωνή φυσικά της Νατάσσας Μποφίλιου, οι στίχοι του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και η μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη ενώθηκαν ξανά με μοναδικό τρόπο. Πέρασαν 4 χρόνια από την Βαβέλ, ένα πολύχρωμο έργο που μιλάει πολλές γλώσσες και αφηγείται ιστορίες σύγχρονων ανθρώπων. Όλοι τους επιθυμούν μέσα σε αυτήν την πολυεπίπεδη διαφορετικότητα να συνεννοηθούν σε μια κοινή γλώσσα. Απαραίτητα υλικά όλων των έργων είναι η τόλμη, η ευαισθησία και ο εξομολογητικός τόνος.

Σημείωμα από την Νατάσσα Μποφίλιου στον δίσκο 

Για την επιστροφή λοιπόν στην δισκογραφική εταιρεία Cobalt eclectic, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος αφήσαν ένα σημείωμα στο δίσκο:

«Τα παλιά χρόνια, στις αρχές του καλοκαιριού, οι άνθρωποι της υπαίθρου, άφηναν τα χωριά τους, έπαιρναν τα νοικοκυριά τους στην πλάτη και μετέφεραν ολόκληρη την οικογένεια τους στους αγρούς. Εκεί, κάθε μέλος, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο, αναλάμβανε έναν νέο ρόλο προκειμένου να εξασφαλιστεί η σοδειά που θα τους ζούσε όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Ολόκληρη η ζωή τους – με τις χαρές και τις λύπες της – ξεριζωνόταν προσωρινά, μετουσιωνόταν σε κάτι διαφορετικό, έβρισκε νέες ισορροπίες και μέσα από σκληρή δουλειά (μα κι ελπίδα για το μέλλον) συνεχιζόταν η επιβίωση.

Κάτι τέτοιο είναι για μας αυτός ο νέος κύκλος τραγουδιών, τέσσερα χρόνια μετά τη ΒΑΒΕΛ (αρκετή και γόνιμη αγρανάπαυση), σε συνθήκες πρωτόγνωρες για όλους μας, σκάψαμε το χωράφι μας και σας παρουσιάζουμε τους καρπούς της νέας μας σοδειάς, με την ευχή να βοηθήσουν να φωτίσει έστω και λίγο αυτός ο αλλόκοτος χειμώνας.»

Τα 10 τραγούδια

Δέκα τραγούδια περιέχει ‘η εποχή του θερισμού’, καθένα από αυτά πλούσιο από συναισθήματα, προβληματισμό και έμπνευση. Εκφράζει την επαναστατικότητα, την αφύπνιση και την μαχητικότητα, αρετές που έχουν υπονομευθεί από την πνευματική άπνοια της εποχής μας. Ουσιαστικά μιλάμε για μια συλλογή τραγουδιών δουλεμένων με αγάπη και ωριμότητα να κοιτάξουν το παρελθόν κατάματα και μετά να στρέψουν το βλέμμα με αισιοδοξία το μέλλον πατώντας σταθερά στο παρόν. Η γλυκιά και συγχρόνως δυναμική φωνή της Νατάσσας Μποφίλιου υπενθυμίζει ότι ακόμη και στους πιο σκοτεινούς καιρούς ο καθένας οφείλει να αγωνίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1)Κοίτα με

Ένα από τα πιο συναισθηματικά τραγούδια της Νατάσσας, εκφράζει όλο το πάθος και την αγάπη που μπορεί να τρέφει ένας άνθρωπος για κάποιον άλλο. «κοίτα με να φλέγομαι και πες με αγάπη, όπως και να λέγομαι», «λες και ανασαίνω πρώτη μου φορά κοίτα με», «κοίτα με να στέκομαι, κοίτα με να μπλέκομαι στα δίχτυα τ’ αναπάντεχα του κόσμου. Άνεμος να γίνομαι, αίνιγμα να λύνομαι κι εσύ να είσαι ο μόνος συνεργός μου»

2) H εποχή του θερισμού

Το πιο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι του άλμπουμ. Περιγράφει μια επανάσταση αδύναμη να ξεσπάσει εξαιτίας της έλλειψης απαρτίας. «Η εποχή του θερισμού της μεγάλης μας σποράς, στον καιρό του στοχασμού, βρες μια λέξη να χωράς.»

3) Μικρά παιδιά

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, πιο ώριμοι από χθες, θυμούνται την παιδική τους ηλικία μαζί με την παραδοχή του ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. «Μικρά παιδιά, μεγάλα πια, με την καρδιά στα χέρια»

4) Ιθάκη

Αδύνατον να μην συγκινηθείς με αυτό το γλυκόπικρο τραγούδι! Αφορά την φυγή από το σπίτι με προορισμό την Ιθάκη, την προσωπική Ιθάκη, την άγνωστη, την σωτήρια του καθενός. Πόσο δύσκολη απόφαση και πόσο θάρρος απαιτεί… «Η ζωή σου ταξιδάκι, που του άλλαξες πορεία στην στροφή, πας να ψάξεις την Ιθάκη με δυο λόγια ξαφνικά»

5) Εκατοστό

Δυναμικό, ασυμβίβαστο και θαρραλέο. Βγαλμένο από την κοσμοθεωρία της Νατάσσας Μποφίλιου αλλά και κάθε ανθρώπου με όνειρα και φιλοδοξίες. «Συγγνώμη που σας ενοχλεί κι αν με μετράτε για πιο λίγο, θα κάνω θόρυβο πολύ, μέχρι την μέρα που θα φύγω. Να ‘στε καλά κι ευχαριστώ, μα δε θα σκύψω εκατοστό»

6) Φολέγανδρος

Ύμνος στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί. «που ανήκω με ρωτάς, στο κοχύλι που κρατάς. Που ανήκω με ρωτάς, στο φεγγάρι που κοιτάς»

7)Για πάντα

Απόδειξη ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πιστεύουν στα παραμύθια μέσα σε μια σκληρή πραγματικότητα. «Για πάντα άλλος ένας μύθος, για κάτι ανθρώπους γραφικούς. Ας την καρδιά μου μες στο στήθος και κάνε πως δεν την ακούς»

8) Άλλη μια διαδρομή

Άλλο ένα ερωτικό κομμάτι. «Ήρθα ως τα μισά κι είπα να γυρίσω, μα με σένα μπροστά, δεν υπάρχει πια πίσω»

9) Αν ήταν όλα δίκαια

Μια ουτοπία επιθυμητή αλλά συνάμα θλιβερά ακατόρθωτη. Το κυνήγι της δικαιοσύνης μοιάζει αιώνιο και διαχρονικό. «Θα είχαμε γιορτές και άσπρα χελιδόνια, την άνοιξη να φτιάξουν και μέρες φτερωτές να αδράξουμε τα χρόνια, προτού να μας αδράξουν.»

10) Άπνοια

Το άλμπουμ τελειώνει με ένα ακόμη πολιτικό τραγούδι. Βρισκόμαστε σε μια εποχή στασιμότητας και αβεβαιότητας παλεύοντας να συνεχίσουμε. «Χορτάσαμε από ψέματα. Η γη είναι μεγάλη. Ας μας πάρει από εδώ κι ας χαρούν το αεράκι άλλοι»

Νατάσσα Μποφίλιου
Πηγή: empneusi.gr

 Βίντεο κλιπ

Κάθε τραγούδι συνοδεύεται από το δικό του βίντεο κλιπ. Την σκηνοθεσία την έχουν αναλάβει τα Kellogs for breakfast και οι art directors είναι ο Μιχάλης Παπανικολάου και ο Άγγελος Τριανταφύλλου. Τα εικαστικά βίντεο έχουν κοινό χαρακτηριστικό το στάχυ, σύμβολο της αύξησης, της γονιμότητας και της ωριμότητας.

Δίχως δεύτερη σκέψη ‘η εποχή του θερισμού’ ξανασυστήνει την Νατάσσα Μποφίλιου που όλοι έχουμε αγαπήσει μέσα από τα εννιά της επιτυχημένα άλμπουμ. Το φλογερό της ταπεραμέντο, η θεατρικότητα της και η ρετρό αισθητική της δημιουργούν μια αξεπέραστη ερμηνεύτρια.

Καλοτάξιδο!

Πηγή: youtube.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Τσάμου

Είμαι φοιτήτρια κλασικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συγγραφή, η μουσική και ο κινηματογράφος είναι οι τρεις μεγάλες μου αγάπες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;