Η Χαρούλα Αλεξίου μέσα από τους δίσκους που αγαπήσαμε

Χάρις Αλεξίου
Πηγή: Προσωπικό αρχείο MAXMAG

Με αφορμή την δήλωση της Χάρις Αλεξίου, ότι δεν θα ανέβει ξανά στην σκηνή, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια αναδρομή στα 50 μουσικά χρόνια, που μας χάρισε απλόχερα ντύνοντας τις στιγμές μας με την φωνή της. Είναι τόσο πολλά που μπορούμε να γράψουμε για την Χαρούλα Αλεξίου και να μιλάμε ώρες ατελείωτες. Γι’ αυτό ας σταθούμε μόνο σε κάποιους δίσκους σταθμούς, αλλά και σε κάποιες σημαντικές συνεργασίες της. Πριν ξεκινήσουμε, όμως, ας θυμηθούμε πως ξεκίνησε το μεγάλο αυτό μουσικό ταξίδι.

Χαρούλα Αλεξίου
Πηγή: alexiou.gr

Όλα ξεκίνησαν στις 18 Ιανουαρίου του 1970. Ο αδερφός της και τραγουδιστής, Γιώργος Σαρρής, της πρότεινε να τραγουδήσει στο πρόγραμμα, που ετοίμαζε ο Αλέξης Γεωργίου στην μπουάτ «Αρχιτεκτονική» στην οδό Πανεπιστημίου. Η μικρή Χαρίκλεια Ρουπάκα ανέβηκε για πρώτη φορά στην σκηνή ως Χάρις Αθανασίου παίρνοντας το πρώτο καλλιτεχνικό της επίθετο από το όνομα του πατέρα της. Μετά από εκείνη την βραδιά, που δυστυχώς δεν θα υπάρξει άλλη σε εκείνη την μπουάτ, θα γίνει η Χάρις Αλεξίου, η Χαρούλα μας.

Μια συνεργασία σταθμός στην καριέρα της είναι αυτή με τον Μάνο Λοϊζο. Με τον Μάνο Λοϊζο, πέρα από καλλιτεχνική συνεργασία, τους συνέδεε και μια μεγάλη φιλία. Ο Μάνος Λοϊζος δοκίμαζε αρκετές φορές τα νέα τραγούδια που έγραφε στην φωνή της Χάρις Αλεξίου, αλλά ποτέ δεν τις έδινε τραγούδια του να ερμηνεύσει. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι το 1979. Το 1979 ο Λοϊζος θα της εμπιστευτεί τις μελωδίες του. Ο δίσκος ήταν αρχικά να κυκλοφορήσει με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Αντί αυτού ο Μάνος Λοϊζος επέλεξε τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη και του Πυθαγόρα. Αρκετά από τα τραγούδια η δισκογραφική εταιρεία θεώρησε ότι δεν θα κάνουν επιτυχία και τα τοποθέτησε στις τελευταίες θέσεις του δίσκου. Ένα από αυτά ήταν το «Όλα σε θυμίζουν», που έμελλε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες διαχρονικές επιτυχίες.

Ακόμη, μια συνεργασία, που οδήγησε σε δίσκο είναι αυτή με την Δήμητρα Γαλάνη αρχές της δεκαετίας του ’80. Αφορμή στάθηκε το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Μικρές νυχτερινές μουσικές» της Λιλάντας Λυκιαρδοπούλου, που οδήγησε στην κυκλοφορία του κοινού δίσκου «Τα τραγούδια της χθεσινής νύχτας»(1981). Με την Δήμητρα Γαλάνη θα συναντηθούν ξανά έπειτα από 30 χρόνια, το 2012, χαρίζοντάς μας μαγικές βραδιές στο Θέατρο Παλλάς, αλλά και στο Θέατρο Βράχων το καλοκαίρι, αλλά και σε όποιο σημείο της Ελλάδας και του εξωτερικού κι αν ταξίδεψαν. Από την νέα τους αυτή συνεργασία θα προκύψει η επανακυκλοφορία του δίσκου «Τα τραγούδια της χθεσινής νύχτας» με δυο έξτρα remix, αλλά και ένας live διπλός δίσκος από τις εμφανίσεις τους το χειμώνα στο Θέατρο Παλλάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαρούλα
Πηγή: alexiou.gr

Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στην συνεργασία της με τον Θάνο Μικρούτσικο και την Λίνα Νικολακοπούλου. Ήδη το 1986 η Χαρούλα Αλεξίου είχε συνεργαστεί με τον Θάνο Μικρούτσικο στον δίσκο «Η αγάπη είναι ζάλη», ο οποίος για αρκετούς μήνες ήταν στην κορφή των προτιμήσεων του κοινού. Το 1990 στην παρέα τους θα προστεθεί η Λίνα Νικολακοπούλου, με την οποία συνεργάζεται για πρώτη φορά. Οι τρεις τους μαζί θα κυκλοφορήσουν το δίσκο «Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια». Έπειτα από δυο χρόνια (1992) θα συνεργαστούν ξανά στο δίσκο «Δι’ ευχών». Αυτή τη φορά, όμως, την μουσική θα γράψει ο Νίκος Αντύπας. Η Χάρις Αλεξίου θα μας συστηθεί ξανά με νέο ήχο. Έναν ήχο που άλλους θα τους εκπλήξει ευχάριστα και άλλους δυσάρεστα. Παρόλα αυτά, ο δίσκος θα γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Το 1996 θα κάνει μια τεράστια περιοδεία με τίτλο «Γυρίζοντας τον κόσμο» σε Ελλάδα, Αμερική, Ισραήλ, Αυστραλία, Κύπρο. Η περιοδεία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία ενός ίσως από τους καλύτερους live δίσκους της «Γυρίζοντας τον κόσμο & Ένα φιλί του κόσμου», που θα κυκλοφορήσει σε CD, CDs και DVD, αλλά και σε διπλό LP.

Χαρούλα Αλεξίου
Πηγή: Avopolis

Αρχές του 2000 θα ιδρύσει την δική της δισκογραφική εταιρεία την «ΕΣΤΙΑ» από την οποία θα κυκλοφορήσει τόσο τους επόμενους δίσκους της, όσο και άλλων νέων καλλιτεχνών. Από την «ΕΣΤΙΑ» θα κυκλοφορήσει ένας από τους εμπορικότερους δίσκους της περασμένης δεκαετίας το «Ως την άκρη του ουρανού σου», ο οποίος θα ανανεώσει το κοινό της.

Κλείνοντας δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στους δίσκους που κυκλοφόρησαν με δικά της τραγούδια σε μουσική και στίχους. Το πρώτο ολοκληρωμένο της τραγούδι βρίσκεται στο δίσκο «Εμφύλιος Έρωτας» (1984) και είναι «Η μπαλάντα της Ιφιγένειας». Είναι ένα τραγούδι που έγραψε για την μητέρα της. Το 1995 θα κυκλοφορήσει ο πρώτος της δίσκος με τίτλο «Οδός Νεφέλης ’88», που περιέχει τραγούδια που έγραψε η ίδια. Θα ακολουθήσουν οι δίσκοι «Το παιχνίδι της αγάπης» (1998) και «Η αγάπη θα ‘σαι βρει όπου κι να ‘σαι» (2009), ο οποίος θα κυκλοφορήσει και σε LP γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Πέρα από τους στίχους η Χαρούλα Αλεξίου μας χάρισε και ένα δυσεύρετο πλέον βιβλίο την «Ατέλειωτη λέξη», που κυκλοφόρησε τέλη της δεκαετίας του ’80. Μέσα της δεκαετίας του 2000 ηχογράφησε το βιβλίο, αλλά δεν κυκλοφόρησε στο ευρύ κοινό.

Χάρις Αλεξίου
Πηγή: facebook.com

Η Χάρις Αλεξίου έπειτα από 50 χρόνια πορείας στο ελληνικό τραγούδι εγκαταλείπει την σκηνή. Όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη που έδωσε στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7.

Δεν καταδέχομαι να συνεχίσω να το κάνω, αν δεν μπορώ να το κάνω καλά

Η Χαρούλα Αλεξίου μας χάρισε μοναδικές και μαγικές στιγμές στην σκηνή. Σε κάθε live της η καρδιά μας συντονιζόταν στο παλμό που της έδινε η φωνή της. Στην δική μου Χαρούλα, λοιπόν, θέλω να ευχηθώ να ‘ναι πάντα καλά. Σ’ ευχαριστούμε για όλες εκείνες τις στιγμές που μου χάρισες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Γεωργιάδη

Έχω τελειώσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπώ το θέατρο, την μουσική και γενικότερα την τέχνη. Έχω καταλήξει στο ότι είναι ωραίο να κάνεις αυτό που σ αρέσει! Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;