«Όμορφη και παράξενη πατρίδα…» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μία μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην αίθουσα Τριάντη, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατο του.

Ο Γιώργος Νταλάρας, αγαπημένος φίλος και ερμηνευτής του μεγαλύτερου μέρους του έργου του, η Φωτεινή Βελεσιώτου,  το Φωνητικό Σύνολο Κύπρου  «Διάσταση», ο Δώρος Δημοσθένους και η κόρη του συνθέτη Υακίνθη Λάγιου τιμούν με την εκδήλωση αυτή τη μνήμη του. Υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα της προσφοράς του. Συμμετέχει 10 μελής ορχήστρα από σολίστες μουσικούς.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο  ίδρυμα Coeurs pour Tous Hellas για τα παιδιά της Ελλάδας με συγγενή καρδιοπάθεια, ενώ οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.  «Ο Δημήτρης Λάγιος πέρασε από το ελληνικό στερέωμα σαν ένας μετεωρίτης φωτίζοντας με δύναμη τον ουρανό και σβήνοντας παράδοξα και αιφνίδια.

Η εφηβική ανυπότακτη ψυχή του, το μελωδικό ένστικτο, η πίστη στο υψηλό τον χαρακτήρισαν σε όλη τη διάρκεια της αστραπιαίας σταδιοδρομίας του» γράφει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης. «Θα’ταν πιο καλά αν έμενα κι εγώ στο περίγραμμα των λίγων τραγουδιών σου που άκουσαν οι πολλοί και μέσα από αυτά σε έκριναν.  Θα’ταν πιο καλά αν δεν είχα νιώσει την αγωνία της μοναχικής σου περιπλάνησης σε δρόμους αυτογνωσίας και πληρότητας μακριά από την μετριότητα των καιρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα’ταν πιο καλά αν δεν ήξερα ότι μ’ αγάπησες άδολα όσο λίγοι, γι’ αυτό που κάνω και γι’ αυτό που είμαι. Θα’ταν πιο καλά να μην σ’ είχα ακούσει να τραγουδάς μ’ αυτή τη σπαρακτική φωνή που δεν λέει να φύγει από τ’ αυτιά μου. Θα’ ταν πολύ καλύτερα αν δεν σε γνώριζα για να μη νοιώθω το βάρος της απουσίας σου».

Και πράγματι έφυγε στην ακμαιότατη στιγμή της δημιουργικής του πορείας, σε ηλικία 39 ετών, το 1991.  Ο Δημήτρης Λάγιος υπήρξε γέννημα θρέμμα της Ζακύνθου, ποτισμένος από τον μουσικό πλούτο του νησιού του και σοβαρός γνώστης της επτανησιακής κουλτούρας που υπηρέτησε με το έργο του. Παράλληλα ήταν ένας άρτιος μουσικός με ακαδημαϊκές σπουδές στην Ελλάδα και την Αμερική.

Η βαθιά καλλιέργεια και η ευαισθησία του τον οδήγησαν πολύ νωρίς στην μελοποίηση μεγάλων ποιητών. Πρώτη κατάθεση 0 «Ήλιος ο Ηλιάτορας» του Οδυσσέα Ελύτη το 1982. Το 1985 γνώρισε τη δεύτερη «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» της ζωής του, τη Κύπρο. Από τη μέρα εκείνη και μέχρι το θάνατο του αφιερώθηκε στον τόπο αυτό και έδωσε τη ψυχή και το ταλέντο του για τους αγώνες του Κυπριακού λαού.

Μελοποίησε Κυπρίους ποιητές, συνεργάστηκε με το φωνητικό σύνολο “Διάσταση” κατ’ επανάληψη έχοντας συμπαραστάτη, υποστηρικτή, φίλο και εμψυχωτή  δίπλα του τον Γιώργο Νταλάρα. Στην παράσταση, θα ακουστούν τραγούδια όπως «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», «Να ονειρεύομαι», «Τι πάθος», «Περαστικός κι αμίλητος», «Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά» κ.α.

Ένα βαπόρι γεμάτο φωνές που αγάπησαν και εκτίμησαν τον συνθέτη και το κυριότερο. Ένα βαπόρι γεμάτο με τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη αλλά και άλλων μεγάλων ποιητών και στιχουργών.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Cœurs pour tous Hellas

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:  MINOS EMI ΠΡΟΒΟΛΗ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: MINOS EMI

Τιμές εισιτηρίων: € 15, 25, 35, 55 (Διακεκριμένη ζώνη) Φοιτητικό, AMEA, 65+, συνταξιούχοι: € 10,00

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου

Ώρα έναρξης: 20:00

Εισιτήρια προπωλούνται στα Εκδοτήρια του Μεγάρου

Για περισσότερες πληροφορίες: 210 72 82 333

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ, ΔΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ  – ΥΑΚΙΝΘΗ  ΛΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΥΠΡΟΥ «ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

COEURS POUR TOUS HELLAS – ΚΑΡΔΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Το  ίδρυμα Coeurs pour Tous – Hellas -Καρδιές για Όλους  είναι παράρτημα του διεθνούς ιδρύματος Coeurs pour Tous. Το δημιούργησε το 1998 στη Γενεύη, ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός για την αρωγή των φτωχών παιδιών με καρδιοπάθεια.

Δρα σε κάθε γωνιά της αδύναμης ανθρωπότητας. Μια καρδιά  για χιλιάδες παιδιά, στην αδιάκοπη διαδοχή των ανθρωπιστικών αποστολών του, ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός και οι γιατροί συνεργάτες του, χειρούργησαν φιλανθρωπικά έως σήμερα, περισσότερα από 17.000 άπορα παιδιά στον κόσμο. Εφάρμοσαν  μια πρωτοπόρο επιστημονική στρατηγική με στόχο και την εκπαίδευση εντόπιων γιατρών.

Το Coeurs pour Tous Hellas- Καρδιές για Όλους,  με ανθρωπιστικό μη κερδοσκοπικό  χαρακτήρα συστάθηκε το 2015 για τα παιδιά της Ελλάδας με συγγενή καρδιοπάθεια. Είναι η έμπρακτη δέσμευση και προσφορά στην ελληνική κοινωνία και τους μικρούς ασθενείς των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Έργο του είναι, η οικονομική ενίσχυση των άπορων και ανασφάλιστων παιδιών με καρδιοπάθεια δίνοντας τους τη δυνατότητα    για μια φυσιολογική ζωή.

Στη χώρα μας, ετησίως γεννιούνται από 800 έως 1.000 παιδιά με καρδιοπάθεια. Το ένα τρίτο, κυρίως νεογνά, χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης.  Ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός αφιερώνει σημαντικό μέρος τους χρόνου του στην Ελλάδα. Χειρουργεί τα φιλανθρωπικά στο νοσοκομείο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ. Είναι σε σύμπραξη των Ελλήνων γιατρών της ομάδας Προγράμματος Συγγενών Καρδιοπαθειών και την αφιλοκερδή συμμετοχή τους σε αυτό το σκοπό.

Το Coeurs pour Tous Hellas διευθύνει, Διοικητικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή και Επιστημονικό Συμβούλιο. Το έργο του Coeurs pour Tous Hellas ευγενώς υποστηρίζουν οι χορηγοί: Koινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα MARFIN, Τράπεζα Eurobank, Private Banking Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, WIND, Folli Follie, AEGEAN.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ηλιάνα Φασόλη

Ένα καλό βιβλίο, ένα puzzle 1000 το λιγότερο κομματιών και ένα εισιτήριο για ένα ταξίδι οι αδυναμίες μου. Με εφόδια τη Δημοσιογραφία και την Ψυχολογία στο σακίδιό μου, θα σου γράψω για οτιδήποτε θελήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;