Γυναίκες μουσικοί που αξίζουν περισσότερη αναγνώριση (pt 1)

γυναίκες μουσικοί

Βρίσκονται πάντα στη μουσική, σειρές λησμονημένα ονόματα καλλιτεχνών. Άνθρωποι με σπουδαίο έργο και ανεξάντλητη δημιουργικότητα, που παρά τις ποικίλης φύσης και διάθεσης δημιουργίες τους, δεν κυριάρχησαν στο μουσικό πάνθεον, παρά ξεχάστηκαν, ίσως και κάποτε εκδιώχθηκαν από τον ισχυρό χώρο που παίζει με ένα ανεξάντλητο κυνήγι φήμης και αίγλης. Στο κομμάτι είτε της σύνθεσης είτε της ερμηνείας, η πηγή αξιομνημόνευτων έργων είναι απύθμενη, και προσκαλεί κάθε περιπετειώδη ακροατή να βουτήξει σε αυτή.

Σήμερα γυναίκες μουσικοί έρχονται στο επίκεντρό μας, που μέσω των δημιουργιών τους, απέδειξαν πως αξίζουν μια θέση στη λίστα των ακουσμάτων μας, και κατά συνεπαγωγή, περισσότερη φήμη.

#1  Lili Boulanger (κομμάτι στο βίντεο: Vieille prière bouddhique)

Η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο σύνθεσης Prix de Rome ( άλλοι νικητές: Bizet, Debussy), ακολούθησε μια περήφανη μουσική πορεία, που σκίασε ένας πρόωρος θάνατος σε ηλικία μόλις 24 ετών,  λόγω της νόσου Crohn. Το έργο της, μεγαλειώδες και μακρόπνοο, ανασαίνει κάτι το μυστηριώδες και δυσοίωνο, ενώ γλείφει πολύχρωμες αρμονίες με χάρη και δυναμισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

#2 Fanny Mendelssohn (κομμάτι: Notturno in G minor)

Η ένδοξη κληρονομιά του ονόματος, που ίσως σκίρτησε κάτι στις αναμνήσεις του αναγνώστη, αποδίδεται στον  αδερφό της Fanny Mendelssohn, τον Felix. Η ίδια, διακατεχόμενη από σφοδρή ικανότητα στη μουσική, αλλά και ανεξάντλητη δημιουργικότητα, τσαλαπατήθηκε από το μοντέλο της πατριαρχικής οικογένειας της εποχής του 1800, και τις κοινωνικές απαιτήσεις της γυναίκας-συζύγου, που κλήθηκε να ικανοποιήσει. Δημοσιεύοντας έργα της ενυπόγραφα από τον αδερφό της, πάλευε με την αναγνωρισιμότητα, ενώ το βάθος των χειρογράφων της εξερευνάται μέχρι και στην τρέχουσα εποχή. Ενεργητική, ευφυής και τολμηρή, εμπνεύστηκε μουσική που μοντελοποιείται με θέρμη και πάθος για την πολυπλοκότητα και το συναισθηματικά πλούσιο αποτέλεσμα.

#3 Laurie Spiegel

Καθώς (αναμφίβολα πράσινοι) εξωγήινοι θα απολαμβάνουν την ψυχεδελική ηλεκτρονική μουσική της Laurie Spiegel- το κομμάτι Harmonices Mundi κοσμεί τον χρυσό δίσκο του Voyager – οι επίγειοι οφείλουν να αναγνωρίσουν την υπεροχή της Αμερικανίδας πρωτοπόρου στην αλγοριθμική σύνθεση, που μένει στην ιστορία.

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Μαρία Παπία

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;