Γυναίκες μουσικοί που αξίζουν περισσότερη αναγνώριση(pt 2)

Η δημιουργία μιας εμπνευσμένης μελωδίας απαιτεί πηγαία εκφραστικότητα, την αποκάλυψη μιας εσώτερης ταυτότητας, και μια διάθεση για βαθιά εξερεύνηση. Πολλοί μουσικοί, βαδίζοντας σε ένα μονοπάτι αφιέρωσης στην τέχνη, γεύτηκαν αποδοχή και επιβεβαίωση από τους σύγχρονούς τους. Άλλοι, βυθιζόμενοι σε παρόμοια καλλιτεχνική έκσταση, είδαν τα πεντάγραμμά τους να σκορπίζονται στον αέρα, με την επιβεβαίωση και παραδοχή που τόσο άξιζαν να γίνεται εύθραυστη και ισχνή. Συνεχίζοντας τον ειρμό της προηγούμενης εβδομάδας, γυναίκες μουσικοί που οφείλουν να διεγείρουν το ενδιαφέρον μας θα εμπλουτίσουν την ακόλουθη λίστα.

#1 Hildegard von Bingen (Sibyl of the Rhine)

Μια ευφυής και δυναμική καλόγρια στα (ομολογουμένως) ζοφερά μεσαιωνικά χρόνια, συνέθετε με γνώμονα προφητικά όνειρα γεμάτα λάμψεις, σε ένα  κλίμα μυστικιστικών ανησυχιών, που παρά την τοποθέτησή του στον 12ο αιώνα, διατηρούσε μια ενδιαφέρουσα άποψη επιστήμης και πολυμάθειας. Εκφράζοντας προοδευτικές απόψεις για τη λειτουργία των εγκόσμιων, και φέροντας τη σκέψη πως το σύστημα ιεραρχίας και εξουσίας κυβερνάται μονάχα από τις ιδιότροπες θελήσεις του ανθρώπου, έντυσε τη μουσική της με αγνότητα και κάτι το στωικό, θυμίζοντας στον ακροατή πως μπορεί να γαληνεύει, κρατώντας τα χέρια ανθρώπων που φιλοδοξούν για το καλύτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

#2 Delia Derbyshire

Ο ιθύνων νους πίσω από το θρυλικό soundtrack που υπέγραψε την εξαιρετικά πετυχημένη βρετανική σειρά Dr Who, η Delia Derbyshire έχτισε ισχυρή επιρροή γύρω από την ηλεκτρονική μουσική, και ενσωμάτωσε στους ρυθμούς της κάτι το εξωγήινο, μοντέρνο και αποκαλυπτικό.

#3 Ivy Benson

Μια ισχυρή persona της τζαζ/swing, που εργαζόταν από την εφηβεία της εξοικονομώντας για την αγορά ενός σαξόφωνου, έπειτα από περιοδείες και βαθιά γνωριμία με τη μουσική, ίδρυσε μια μπάντα αποτελούμενη μονάχα από γυναίκες, και αποθεώθηκε στο στερέωμα του Λονδίνου (ακολουθώντας μια επιτυχημένη συνεργασία με το BBC Radio).

https://youtu.be/QanEScFWqTE

#4 Sister Rosetta Tharpe

Κιθαρίστρια, τραγουδίστρια και στιχουργός, με ηλεκτριστικό δυναμισμό και απύθμενη ενέργεια. Με ξεσηκωτικές ερμηνείες, άγριες και ωμές, σε έναν γοητευτικό τόνο rock-n-roll, η Sister Rosetta Tharpe υπενθυμίζει πως η κληρονομιά ενός καλλιτέχνη μετράται αναμφίβολα και από το κομμάτι της ψυχής που εμπιστευόταν στη σκηνή.

https://youtu.be/l9bX5mzdihs

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Μαρία Παπία

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;