Eurovision 2018. Όλες οι λεπτομέρειες

eurovision

Η αντίστροφη μέτρηση για τον 63ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision έχει ήδη ξεκινήσει. Οι χώρες που θα λάβουν μέρος έχουν αρχίσει και σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να επιλέξουν το τραγούδι που θα στείλουν στην Πορτογαλία, τη χώρα που κέρδισε πέρυσι τον διαγωνισμό. Το 2017 ο Salvador Sobral, παρά την άσχημη σωματική του υγεία, κατάφερε τραγουδώντας το “Amar Pelos Dois”, να στεφθεί νικητής του διαγωνισμού, κερδίζοντας 758 βαθμούς. Έτσι, η Πορτογαλία για πρώτη φορά φέτος έγινε η χώρα στην οποία θα λάβει μέρος ο διαγωνισμός.

Αν και υπήρχαν ορισμένες καθυστερήσεις εκ μέρους της οργανωτικής ομάδας, πλέον όλα βαίνουν θετικά. Η διοργανώτρια χώρα με σύνθημα το “All aboard”, παρακινεί τους πάντες να επισκεφθούν τη Λισαβόνα και να πάρουν μέρος σε αυτό το ξέφρενο πάρτι που ονομάζεται Eurovision. Ο οπτικός σχεδιασμός του συνθήματος διαθέτει ωκεάνια μοτίβα, που υπαινίσσονται τη θέση της Λισαβόνας στις ακτές του eurovisionΑτλαντικού αλλά και γενικότερα την πορτογαλική ναυτική ιστορία. Παράλληλα, το κύριο έμβλημα, απεικονίζει ένα στυλιζαρισμένο κοχύλι.

Φέτος, ο αριθμός των συμμετεχόντων χωρών, που είναι 43, είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί ποτέ στον διαγωνισμό, μαζί με το 2008 και το 2011. Ο διαγωνισμός για άλλη μια χρονιά θα μεταδοθεί και στις Η.Π.Α., οι οποίες κάθε χρόνο και περισσότερο εκφράζουν την επιθυμία να λάβουν μέρος.

Ο χώρος διεξαγωγής της Eurovision είναι η Altice Arena στη Λισαβόνα, χωρητικότητας 20.000 ατόμων. Η σκηνή του διαγωνισμού παραδόθηκε ήδη από τον Δεκέμβριο και είναι εμπνευσμένη από τη θάλασσατα πλοία, την πλοήγηση και τους χάρτες, ενώ γενικότερα αντικατοπτρίζει την ιστορική σύνδεση των Πορτογάλων με τη θάλασσα. Ο σχεδιαστής της σκηνής,  Florian Wieder, τόνισε ότι: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Ο  63ος διαγωνισμός της Eurovision θα σας οδηγήσει σε μια εκστρατεία μέσα από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, ένα ταξίδι μέσα από τις ανοιχτές θάλασσες της μουσικής, που επιδιώκει να ανακαλύψει, να συνδέσει και τελικά να ενώσει τα έθνη, τους πολιτισμούς τους. Το 2018 η Πορτογαλία θα ενώσει τις μουσικές της Ευρώπης. Με αυτή τη σκηνή η Πορτογαλία θα είναι ξανά ο πλοηγός και η πυξίδα.

eurovision

Ωστόσο, πέρα από τα θετικά σχόλια υπάρχουν και αυτοί που επικρίνουν το σχεδιασμό της νέας σκηνής. Συγκεκριμένα, κατηγορούν τους διοργανωτές για φθηνή απομίμηση παλαιότερων διαγωνισμών, ενώ φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουν αφαιρεθεί οι LED οθόνες. Έτσι, περιορίζονται αρκετές χώρες, κυρίως οι οικονομικά πιο αδύναμες, καθώς δεν θα μπορέσουν να παρουσιάσουν κάτι εντυπωσιακό επί σκηνής, εν αντιθέσει με χώρες που δαπανούν περισσότερα χρήματα στο διαγωνισμό. Όλα αυτά φυσικά αποδίδονται στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα αλλά και την απειρία της στην διοργάνωση τέτοιων γεγονότων.

Όσον αφορά την παρουσίαση της φετινής Eurovision, αυτή είναι μια άκρως γυναικεία υπόθεση, καθώς έχουν επιλεγεί 4 λαμπερές παρουσίες γένους θηλυκού, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της παρουσίασης αλλά και της ηθοποιίας. Τα ονόματα τους είναι τα εξής: Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah και η Catarina Furtado.

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε και η κλήρωση για τη σειρά εμφάνισης των χωρών στους ημιτελικούς (8 & 10 Μαΐου). Η Ελλάδα θα εμφανιστεί στον Α΄ ημιτελικό στις 8 Μαΐου, όπως και η Κύπρος. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει με τιμές αρκετά χαμηλές, αφού υπάρχουν εισιτήρια ακόμη και με 5 €.

eurovision

 

Η Ελλάδα για άλλη μια χρονιά καθυστερημένα θα επιλέξει το τραγούδι για τη συμμετοχή της την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου. Η ΕΡΤ δείχνει και πάλι την απαξίωση της προς τον διαγωνισμό, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο περσινός τελικός της Eurovision την έφερε στη δεύτερη θέση της κατάταξης με τα υψηλότερα προγράμματα της χρονιάς, ενώ τα υπόλοιπα προγράμματα της αγγίζουν ακόμη και το 0%.

Ο ελληνικός τελικός θα πραγματοποιηθεί σε στούντιο της ΕΡΤ, κατά πάσα πιθανότητα χωρίς την παρουσία κοινού. Ωστόσο, το βράδυ του τελικού οι εμφανίσεις θα είναι σχεδόν live, αφού οι συμμετέχοντες δεν θα μεταδώσουν ζωντανά τα τραγούδια. Η ΕΡΤ θα προβάλει τους ερμηνευτές με γύρισμα που θα έχει ήδη γίνει. Σε αυτό το γύρισμα οι καλλιτέχνες θα πρέπει να έχουν τη φωνή τους live, ενώ επιτρέπεται από την κρατική τηλεόραση να έχουν τα φωνητικά τους προηχογραφημένα. Η διεύθυνση της ΕΡΤ έθεσε ως όρο τα τραγούδια που θα συμμετάσχουν να έχουν έντονο ελληνικό στοιχείο, τόσο στη μουσική όσο και στους στίχους, ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση τέθηκε οι δισκογραφικές εταιρείες να δεσμευτούν ότι σε περίπτωση εκλογής τους στον ελληνικό τελικό, ότι θα καλύψουν με χορηγούς τα απαιτούμενα έξοδα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η ΕΡΤ ζήτησε από τις δισκογραφικές εταιρείες εγγύηση ύψους 90.000€ αλλά και να παραδώσουν ηχογραφημένα τα τραγούδια τους μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου για να δοθούν στην δημοσιότητα 10 μέρες πριν τον ελληνικό τελικό, δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου. Οι τρεις καλλιτέχνες που θα διαγωνιστούν για να κερδίσουν το χρυσό εισιτήριο για τον διαγωνισμό είναι:


Τίτλος ΤραγουδιούΕρμηνείαΔισκογραφική Εταιρεία
Από τη Θράκη έως την ΚρήτηΧοροσταλίτεςSPIDER MUSIC
Μην ξεχνάς τον ήλιοΑρετή ΚετιμέSPICY MUSIC
Το όνειρό μουΓιάννα ΤερζήPANIK ENTERTAINMENT

Ας ελπίσουμε, ότι παρά τις καθυστερήσεις, φέτος θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις τελευταίες θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα με ένα τραγούδι που θα χαρακτηρίζεται από ποιότητα και έθνικ στοιχεία. Αναμένουμε, λοιπόν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, την ημέρα του ελληνικού τελικού και ευχόμαστε να μην αισθανθούμε για άλλη μια φορά ντροπή για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 63 διαγωνισμό της Eurovision, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή

Newsit


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νεκτάριος Μουρδικούδης

Ότι είμαι εν δυνάμει φιλόλογος, αυτό μπορώ να το πω. Ότι έκλεψα τη δουλειά ενός αρθρογράφου και αυτό μπορώ να το πω. Όμως, ότι είμαι καλός σε αυτό, δεν θα το πω εγώ αλλά εσείς. KEEP READING

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;