Ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις για το τέλος της εβδομάδας

Τι διεγείρει την ανθρώπινη περιέργεια; Κάτι που αιχμαλωτίζει τη σκέψη, τρυπώνει κάτω από το δέρμα και φωλιάζει στην ανάγκη νέων προοπτικών και εξερευνήσεων πέρα από τα συνήθη όρια. Στη μουσική, είτε πρόκειται για μια συναρπαστική μελωδία, μια μαγευτική ερμηνεία, ταύτιση στίχων με την τρέχουσα συναισθηματική κατάσταση, ή απλά ανεξήγητη μανία με τη συνεχή επανάληψη, κάποια κομμάτια απορροφούν σαν στεγνό σφουγγάρι το ενδιαφέρον του ακροατή. Μάλλον, ακριβέστερα, δημιουργούν αυτή την απαλή αίσθηση γοητείας, που βάζει φωτιά στους νευρώνες και κυριαρχεί στη λογική και στην ανήσυχη σκέψη μας.

Κλείνοντας λοιπόν η εβδομάδα, παρουσιάζονται (πιστεύω) ενδιαφέρουσες  μουσικές προτάσεις, για διάφορα γούστα και διαθέσεις, από διάφορες μεριές του κόσμου.

#1 A. Scriabin -The Poem of Ecstasy -(Le Poème de l’Extase)

Αναμφίβολα εκστατικό, το κομμάτι παίζει με πολλαπλά θεματικά στοιχεία, πειραματίζεται με νόστιμους χρωματισμούς, και αποπνέει βαθιά ψυχεδέλεια, με το αποτέλεσμα να αναδύεται πρωτοπόρο και τολμηρό, σχεδόν επαναστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

#2 Steve Reich – Drumming

Για τους λάτρεις της καθαρής δομής, της απαλλαγμένης από διάφορες φιοριτούρες, ένα μινιμαλιστικό κομμάτι αποτελεί πανάκεια. Ελαφρώς υπνωτική, η επανάληψη δημιουργεί μια πολυρυθμικότητα σε στυλ τελετουργικού, καθώς η τέχνη αυτή του ”ελαχίστου” ρέει αβίαστα μέσω του ρυθμού.

#3 Charley Patton- Banty Rooster Blues 

Μια ξεχωριστή ηχογράφηση από έναν εκ των θεωρούμενων και ως πατέρων των delta blues, Charley Patton. Θυελλώδης και συνάμα ανέμελη, η ερμηνεία αυτή υπενθυμίζει πως ένας εσωτερικός μονόλογος μπορεί να λάβει πολλές διαστάσεις, προσθέτοντας πάντα μια βραχνή φωνή και κάτι από μοναχικά καλοκαίρια στη φύση.

#4 György Ligeti- Lux Aeterna

Κοσμική μελωδία και αχανής. Κάθε άκουσμα υφαίνει έναν ντελικάτο ιστό, που εκτείνεται αέναα στη σκέψη, επισκιάζοντας τη λογική.

#5 Balanescu quartet – (Kraftwerk) Robots

Οι ενδιαφέρουσες μουσικές  προτάσεις είναι συνυφασμένες με το τολμηρό βιολί του Alexander Bălănescu, ιδρυτή του ομώνυμου κουαρτέτου. Το μεγαλουργηματικό  cover ξεπερνά το αυθεντικό,κλασικό άκουσμα, των Kraftwerk, δημιουργώντας ένα μουσικό πανδαιμόνιο που μπορεί να εκστασιάσει και συνάμα να νανουρίσει (στο ευτυχές μαξιλαράκι πως υπάρχει συναρπαστική μουσική που αξίζει συνεχώς κανείς να αναζητεί).

 

Καλές γιορτές σε όλους!

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Μαρία Παπία

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;