Elton John, Phil Collins και Billy Joel στον μαγικό κόσμο της Disney

Disney

Πριν έναν περίπου αιώνα, ο ευρηματικός σκιτσογράφος Walter Disney μας σύστησε τη δική του μοναδική ιδέα. Δημιούργησε τον αγαπημένο παιδικό ήρωα, τον Μίκυ, ο οποίος έμεινε αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου και αποτέλεσε την αρχή για τις σπουδαιότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων στην ιστορία. Οι παιδικές ιστορίες του Disney και τα ευρέως διαδεδομένα παραμύθια του κόσμου πήραν μορφή μέσα από το σπάνιο καλλιτεχνικό του ταλέντο. Κάθε ήρωας απέκτησε το δικό του χαρακτήρα ως σχέδιο, ενώ οι νοσταλγικές αναμνήσεις των παιδικών αυτών φιγούρων, που μας χάρισαν ανά δεκαετίες, θα μας συντροφεύουν πάντα σε όλη μας τη ζωή.

Τα σπουδαία έργα, όμως, του Γάλλου ζωγράφου Disney και των συνεργατών του αποκτούν περισσότερο νόημα με τις αυθεντικές μουσικές συνθέσεις, τις μοναδικά σχεδιασμένες για χάρη και μόνο των ταινιών. Σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Elton John, Phil Collins, Billy Joel, κρύβονται πίσω από ορισμένα κορυφαία τραγούδια των ταινιών. Τραγούδια αφιερωμένα στις εναλλαγές συναισθημάτων των χαρακτήρων, ενώ οι στίχοι είναι απόλυτα συνδυασμένοι με το concept της κάθε πλοκής. Το γεγονός ήταν ότι οι συνεργασίες που πέτυχε η Disney ήταν ουσιαστικές, καθώς κατόρθωσε να καλέσει σημαντικούς συνθέτες εκείνης της εποχής. Οι ίδιοι, με τη σειρά τους, πρόσθεσαν το επιπλέον ληθαράκι, προκειμένου τα έργα των κινουμένων σχεδίων να αυξήσουν την δεδομένη αξία και ποιότητά τους. Πέρα, λοιπόν, από τη μοναδικότητα των σχεδίων, τις ζωντανές εκφράσεις κάθε σκίτσου-χαρακτήρα και την πρωτότυπη δουλειά της εφαρμογής 2D, η Disney είχε έναν ακόμη λόγο να νιώθει περήφανη και το αφιέρωνε στην πολύ καλή δουλειά των καλλιτεχνών της.

Disney
                         Simba and his father Mufasa.

Ο Elton John ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στη βοήθεια ερμηνείας ενός μουσικού αριστουργήματος, πάντα στα πλαίσια συνεργασίας με τη Disney. Ο Elton δημιουργεί το εμβληματικό τραγούδι Circle Of Life, το οποίο παίρνει μέρος στην κορυφαία, ίσως, παραγωγή της Disney το 1994, το Lion King. Το τραγούδι εισέρχεται στην αρχή της ταινίας, στην οποία όλα τα ζώα του βασιλείου υποκλίνονται στην ανάδυση του νέου πρίγκιπα και κεντρικού πρωταγωνιστή Σίμπα. To τραγούδι συμβολίζει την αρχή και το τέλος μίας γεμάτης, ολοκληρωμένης και, πρωτίστως, χαρούμενης ζωής. Υποστηρίζει τη γέννηση μίας νέας ζωής, η οποία, με τη σειρά της, θα επιτελέσει το έργο της και θα το αφήσει ως κληρονομιά στην επόμενη γενιά που έπεται στη συνέχεια. Η κάθε γενιά ανθρώπου, λοιπόν, ζει, πράττει και αφήνει αυτό τον κόσμο, τον οποίο διαδέχεται η επόμενη αντίστοιχα. Επιπλέον, το τραγούδι επικεντρώνεται στη σημασία της ζωής, στην οποία αξίζει να ελπίζεις, να πιστεύεις. Να ζεις δηλαδή για την αισιόδοξη πλεύρα και τις ωραίες στιγμές της, που μπορείς να αποκτήσεις με τα αγαπημένα γύρω σου πρόσωπα και μέρη. Ωστόσο, ο κύκλος της ζωής μας υπενθυμίζει ότι θα υπάρξουν εξίσου άσχημες στιγμές και κακοτυχίες στο δρόμο μας. Εμπόδια που καλούμαστε να τα ξεπεράσουμε και να φτάσουμε στην επιθυμητή ζωή που οραματιζόμαστε. Ο Elton κατάφερε να συνθέσει το τραγούδι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κατόρθωμα που κέρδισε αμέσως την εκτίμηση των υπολοίπων. Ο ίδιος δούλεψε ευχάριστα και με όρεξη, ενώ το τελικό αποτέλεσμα ανέβασε κατακόρυφα τις προσδοκίες.

Το τραγούδι, επίσης, που κυριάρχησε στις καρδιές μας ήταν το βραβευμένο αριστούργημα Can You Feel the Love Tonight, μία ακόμη σύνθεση του χαρισματικού Elton John. Ένα τραγούδι – υπόκλιση στην αληθινή αγάπη μεταξύ του Σίμπα και της Νάλα. Η ιδεατή εώς τέλεια ερωτική σύνδεση μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών και η ανίκητη όψη της απέναντι σε οποιοδήποτε κακό που παραμονεύει. Το τραγούδι συνδέεται με το λυτρωτικό και αίσιο τέλος της ιστορίας, στο οποίο η ειρήνη επιστρέφει στις ζωές των χαρακτήρων και η επιστροφή του Σίμπα στο βασίλειο φέρνει πάλι την χαρά και τον ενθουσιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας άλλος μεγάλος καλλιτέχνης της μουσικής, ο Phil Collins, χώρεσε την παρουσία του το 1999 σε ένα κλασικό και παραδοσιακό, πλέον, έργο της Disney: τον Ταρζάν. Η συγκινητική ιστορία του Ταρζάν ενισχύθηκε από τα μελωδικά τραγούδια του Collins, αφιερωμένα για την περιπέτεια του νεαρού πρωταγωνιστή. Η εισαγωγή της ταινίας συνοδεύεται από το τραγούδι You’ll be my Heart. Αναφέρεται στη μητρική αγάπη που προσφέρει η θηλυκή πίθηκος στο μικρό και μόνο, στον κόσμο, Ταρζάν. Την προστασία, λοιπόν, που του προσφέρει ως δεύτερη μάνα o χαρακτήρας Kala, αλλά και την ευκαιρία στον Ταρζάν να μεγαλώσει δίπλα της. Ορισμένοι εκφράζουν κατά καιρούς, ότι ο Phil Collins αναφέρεται έμμεσα στη δική του κόρη, στην φροντίδα που επιθυμεί να προσφέρει σε αυτήν. Η συμμετοχή του Collins στην ταινία είναι έντονη και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη μουσική επιμέλεια του έργου. Δημιουργεί κι άλλα υπέροχα τραγούδια, όπως, κυρίως, τα Strangers Like Me, Two Worlds, Son of Man. Η συνεργασία με τη Disney δεν τελειώνει στον Ταρζάν, αλλά συνεχίζεται και σε μία ακόμη υπέροχη περιπέτεια: στον Brother Bear. Με τη βοήθεια της Marc Mansina, συνθέτει και τραγουδά ο ίδιος όλα τα τραγούδια του έργου κινουμένων σχεδίων.

Επόμενος καλλιτέχνης, που εμφανίζεται σε ταινία της Disney, είναι ο εμβληματικός Billy Joel. Ο ίδιος αναλαμβάνει, μάλιστα, την φωνή ενός κεντρικού ήρωα του έργου, του Dodger, με τίτλο ταινίας τον Oliver and Company. Η ιδέα ήταν αρχικά εμπνευσμένη από το κλασικό αριστούργημα του Oliver Twist. Στο συγκεκριμένο έργο κινουμένων σχεδίων, o Billy Joel δεν κάνει μόνο τη φωνή του πρωταγωνιστή σκύλου, αλλά τραγουδάει κιόλας. Υπενθυμίζοντας σε όλους μέσω του τραγουδιού του Why should I worry την rock pop και funky πλευρά του. Το τραγούδι γίνεται το κυριότερο soundtrack της ιστορίας. Μέσω των στίχων αντιλαμβάνεται κανείς, ότι ο Billy Joel αναφέρεται σε μία σίγουρη και ασφαλή ζωή στη Νέα Υόρκη. Ως πρωταγωνιστής αναφέρει ο ίδιος τον εαυτό του αυτάρκη, χωρίς έννοιες, αλλά γεμάτο με αυτοπεποίθηση. Ο άτρωτος χαρακτήρας του Dodger και η ηγεσία του στη συμμορία του τον αναδεικνύει σε δυναμική φιγούρα και ταιριάζει απόλυτα στο ύφος του διάσημου τραγουδιστή.

Εν κατακλείδι, ο Walt Disney πάντα  επιθυμούσε τα έργα του να συνοδεύονται συγχρόνως από αντάξια ποιοτική μουσική. Κατάλληλη για μικρούς, αλλά και μεγάλους σε ηλικία. Πέρα από το διδακτικό χαρακτήρα που είχαν οι ιστορίες του, αποτέλεσαν αξιόλογα μιούζικαλ έργα. Βέβαια, ο ίδιος και οι σχεδιαστές της εταιρείας Disney κατόρθωσαν να συνάψουν συνεργασίες με μερικούς αναγνωρισμένους μουσικούς. Πεπεισμένοι για την δεδομένη προσφορά τους που θα έχουν οι μουσικοί στα έργα τους. Αυτή η ενέργεια ήταν βέβαια και το μυστικό της επιτυχίας τους.

Με αυτό τον τρόπο, συνδύαζαν όλοι μαζί το συναίσθημα και την συγκίνηση μερικών σημαντικών σκηνών με το κατάλληλο αντίστοιχο τραγούδι, που προοριζόταν σε κάθε ταινία. Έτσι, οι φίλοι της Disney είχαν την ευκαιρία να ξεχωρίζουν τα συναισθήματα τους, να ευαισθητοποιούνται όταν πρέπει, αλλά και να γελάνε με το αληθινό χιούμορ των παιδικών ηρώων.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Απόφοιτος Γερμανικής Φιλολογίας ΑΠΘ. Σκιτσογράφος και εθισμένος με το rock n' roll. Στα χνάρια του πατέρα μου ακούγοντας Beatles και Bob Dylan. Αγάπη το βινύλιο και μεγάλος σινεφίλ. Λατρεία οι εποχές των 50', 60' και το "més que un club".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;