Εφτά τραγούδια του Λεωνίδα Μπαλάφα

Με αφορμή την παρουσία του Λεωνίδα Μπαλάφα στην πόλη μου, στις 16 Νοέμβρη, μπήκα στον πειρασμό να θυμηθώ διάφορα τραγούδια του. Δεν μας αφήνει ποτέ παραπονεμένους εδώ στην Ξάνθη, καθώς έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο. Μάλιστα, δεν έρχεται απλώς, αλλά είναι ένας καλλιτέχνης που κάνει πολύ γεμάτα live και μεγάλα σε διάρκεια. Είτε με 2 άτομα παρέα, είτε με 10 άτομα μπάντα δε σε αφήνει να βαρεθείς ποτέ.

Γι’ αυτό και εμείς σήμερα θα θυμίσουμε κάποια από τα κομμάτια του , ένα από κάθε του δίσκο αλλά όχι τις 4-5 μεγαλύτερες επιτυχίες του, καθώς αυτά τα γνωρίζουμε όλοι και είναι κρίμα να γίνεται αναφορά μόνο σε αυτά αφού μιλάμε για έναν καλλιτέχνη με πολύ μεγάλο αριθμό τραγουδιών. Μάλιστα, δεν τα ερμηνεύει απλώς, αλλά στα περισσότερα είναι και ο δημιουργός τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ό,ΤΙ ΕΙΠΑ

Αυτό το τραγούδι προέρχεται από τον τελευταίο δίσκο του Λεωνίδα Μπαλάφα, με τίτλο «Άνθρωπος μονάχος», που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Ένα τραγούδι με το οποίο ζητάει συγχώρεση από την αγαπημένη του(άρα χρήσιμο για όλους να το έχουμε στους σελιδοδείκτες). Η μουσική και οι στίχοι είναι δικοί του και αγαπημένο στοιχείο του τραγουδιού, η παραγωγή ενός πολύ ιδιαίτερου video clip.

ΓΕΡΝΑΩ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΟΥ

Πάμε προς τα πίσω χρονικά και στον δίσκο «Λίκνο», που περιείχε 14 τραγούδια και εκδόθηκε το 2016. Σε δική του μουσική και στίχους και πάλι, μιλάει για τον καημό του νέου που μεγαλώνει, το συνειδητοποιεί και αναρωτιέται. Έχει ο ίδιος μεγαλώσει τόσο ή δε μετράει τα πράγματα σωστά και «γερνάει» πριν την ώρα του;

ΚΟΣΜΕ ΓΛΕΝΤΑ

Περνάμε στον δίσκο «Ανηφοριά» που εκδόθηκε το 2014 και πάλι σε δημιουργία του Λεωνίδα Μπαλάφα και το τραγούδι που ξεχωρίσαμε είναι το «Κόσμε γλέντα». Ένα τραγούδι που παρακινεί (όσο και αν δε του φαίνεται λόγω «καταθλιπτικής» μουσικής) τον κόσμο να γλεντήσει, να ξεχάσει τα προβλήματα του και κυρίως να μην χαίρεται ο ένας με τον πόνο του άλλου., αντίθετα, να χαίρεται με την ευτυχία του διπλανού του.

ΚΑΠΙΤΑΛΑΣ

Έναν χρόνο νωρίτερα , είχε εκδώσει τον δίσκο «Απηλιώτης», που ουσιαστικά χωριζόταν σε δύο μέρη καθώς αποτελούταν από 26 τραγούδια. Το κομμάτι που ξεχωρίσαμε, είναι ο «Καπιτάλας» που απευθύνεται στον Πετρή και στον κάθε Πετρή, που άλλους στόχους και άλλες απόψεις είχε νεότερος, αλλά με τα χρόνια αυτά αλλοιώθηκαν. Το χρήμα τον έκανε άπληστο, τον άλλαξε και είχε ως αποτέλεσμα να μείνει μόνος του στο τέλος.

ΌΤΙ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΝΑ ΛΕΣ

Έτος 2012 και δίσκος με τίτλο «Ας ρίχνει και χαλάζι» και αυτός χωρισμένος ουσιαστικά σε δύο μέρη, αποτελούμενος από 20 τραγούδια σύνολο. Η συγκεκριμένη δημιουργία, ήταν από αυτές με την μεγαλύτερη απήχηση, αλλά δε μπόρεσα να αντισταθώ να μην μπει στο άρθρο, καθώς είναι από τις πιο ιδιαίτερες δουλειές του. Υπάρχει μόνο μία στροφή στιχουργικά και όλο το άλλο κομμάτι καλύπτεται ορχηστρικά, από μία μουσική που δε συναντάς συχνά στο ελληνικό στερέωμα. Το τραγούδι μιλάει για την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράζει όλα όσα νιώθει, όσο προλαβαίνει, καθώς η ζωή δε κρατάει για πάντα.

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Ένα τραγούδι που αναφέρει το φλέγον ζήτημα, του πως γίνεται πολλοί από εμάς να αδιαφορούμε για το τι συμβαίνει ακόμα και ακριβώς δίπλα μας. Χαρακτηριστικοί οι δύο στίχοι «Πώς αυτοί που βλέπουν έχουν μάτια τυφλά» και «Πώς αυτοί που ακούνε έχουν τα αυτιά τους κλειστά» . Ακόμα ένα τραγούδι σε στίχους και μουσική του Λεωνίδα Μπαλάφα από τον δίσκο «Ανοιξιάτικη μέρα», που δημοσιοποιήθηκε το 2010.

HAPPY END

Είναι, ουσιαστικά,  ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του Λεωνίδα Μπαλάφα με όνομα «Ταξίδι για να σε βρω» που εκδόθηκε το 2009 και που τον έκανε ακόμα πιο γνωστό στο ευρύ κοινό μετά το Fame story 4. Το ομότιτλο τραγούδι, ήταν που τον έκανε πιο αγαπητό στον κόσμο, αλλά το «Happy end», που μιλάει για έναν τρελό έρωτα του καλλιτέχνη, είναι κατά τη γνώμη μου το απόλυτο δείγμα για να καταλάβει κάποιος το τι πρεσβεύει ο Μπαλάφας καλλιτεχνικά. Έστω και αν πλέον το 2018, οι μουσικές του δημιουργίες εντάσσονται σε διαφορετικό μουσικό ύφος, η καλώς εννοούμενη «τρέλα» του παραμένει ίδια, όπως ακριβώς αναφέρεται σε αυτό το κομμάτι.

Εσείς ποια τραγούδια του Λεωνίδα Μπαλάφα θα βάζατε να ακούσετε τώρα στο σπίτι σας;

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γκρίλλας Κωνσταντίνος

Φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Ξάνθη, αλλά μεγάλωσα στην Αθήνα. Κολλημένος με τον αθλητισμό, την μουσική και τις σειρές. Τα τελευταία δύο χρόνια κάνω ραδιόφωνο( https://www.facebook.com/Mousikoschrismos/ ) και είμαι καινούριος στον χώρο της αρθρογραφίας

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;