DJs, οι αφανείς ήρωες της Hip Hop κουλτούρας

 

Τι εννοείς DJs;

Τι έχει στο μυαλό του η πλειοψηφία όταν ακούει τον όρο ‘DJs’; Πιθανολογώ, άτομα σαν τον Skrillex και τον Martin Garrix. Τον David Guetta και τον Tiesto, εάν γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω. Ακόμα και τον Dino MFU ή τον Μιχάλη Σαφρά αν μείνουμε στα εγχώρια. Πραγματικά σπουδαίοι DJs, ο καθένας με δικό του στυλ και ύφος, με έμφαση ωστόσο σε δημιουργία μίξεων από διάφορα τραγούδια, πειραματιζόμενη κυρίως με ηλεκτρονική μουσική.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι DJs είναι κι αυτοί Hip Hop

Σήμερα όμως δεν θα μιλήσουμε για αυτούς. Όχι για τους σνομπάρουμε, το αντίθετο. Προσωπικά, σέβομαι απόλυτα οποιονδήποτε καταφέρνει να γίνει τόσο επιτυχημένος και δημοφιλής κάνοντας αυτό που αγαπάει. Ωστόσο, δεν είμαι ο ειδικός να αναφερθώ εκτενέστερα σε Djs της παραπάνω κατηγορίας.

Αντίθετα, θα πούμε δυο λόγια για DJs που κρατάνε ζωντανό το 1 απο τα 4 στοιχεία της Hip Hop κουλτούρας. Τους DJs που αθόρυβα υποστηρίζουν τον MC με scratches και backs, ακόμα και φωνητικά αν χρειαστεί σε κάποια ζωντανή εμφάνιση. Τους DJs που συνήθως παίρνουν λιγότερη αναγνώριση από αυτή που τους αναλογεί.

 

DJ Micro

Ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας DJ αυτή τη στιγμή είναι ο DJ Micro. Μέλος των εμβληματικών Ψυχοδράμα 07, μέλος της Bashment Records. Μετράει εκατοντάδες ζωντανές εμφανίσεις πίσω ή δίπλα στα μέλη των ΨΔ, κυριότερα του Ταφ Λάθος.

Στις περισσότερες από αυτές, εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τα 10-15 λεπτά αφιερωμένα στο DJ set και κάνει το κοινό να ενθουσιάζεται και να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με διάφορους νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες, συνήθως μέλη της Bashment Records, όπως οι Fer De Lance, οι Τwinsanity, o Novel 729 κι ο Κάτοικος Νου.

 

DJ Stigma

Από τους πιο γνωστούς DJs της Hip Hop σκηνής, ο DJ Stigma. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του Ελληνικού ραπ, όπως τον Hatemost, τον Long3 ή τους Joker 2 Face.

Βέβαια, 2 MCs είναι αυτοί που έχουν μακρόχρονη συνεργασία με τον DJ Stigma, έχουν συνυπάρξει σε πάρα πολλά live και βοήθησαν στο να φτιάξει το όνομα του, και το αντίστροφο. Μιλάμε αρχικά για τον Μικρό Κλέφτη και τις συνεργασίες κυρίως στο “Απίστευτο” ,αλλά κυρίως για τον Iratus με τον οποίο είναι κολλητοί και συνεργάζονται από εποχές Fullface μέχρι και τον πιο πρόσφατο δίσκο του τελευταίου, το Voyager 3.

 

Marina

Γυναικεία εκπροσώπηση στη λίστα με την Μαρίνα των Στίχοιμα. Πιο πολύ παραγωγός, ωστόσο τυπικά είναι η DJ σε ένα από τα θρυλικότερα ελληνικά ραπ συγκροτήματα και προφανώς δεν θα μπορούσαμε να μην την αναφέρουμε. Είναι το άτομο που κρύβεται πίσω από τις παραγωγές των κομματιών που ντύνει με απίστευτους στίχους ο Βαλάντης.

Παράλληλα, βρίσκεται πάντα δίπλα του σε κάθε live των Στίχοιμα, προκαλώντας τον θαυμασμό και το σεβασμό του κοινού, ενώ συχνά γεμίζει μαγαζιά παρουσιάζοντας διάφορα dj sets. Όντας πάνω από 15 χρόνια ενεργή, είναι η ζωντανή απόδειξη πως το χιπ χοπ δεν είναι αντρική υπόθεση όπως ίσως νόμιζαν κάποιοι.

 

DJ Sativa

Αν και είναι ακόμη μικρός, δεν παύει να αποτελεί έναν πλήρως αναγνωρισμένο και επιτυχημένο DJ. Πώς να γινόταν διαφορετικά άλλωστε, όταν μιλάμε για τον DJ των Λόγος Τιμής. Ένα συγκρότημα που μετά τον τελευταίο τους δίσκο, αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές ραπ σχήμα, ειδικότερα σε μικρότερες ηλικίες που τώρα άρχισαν να γνωρίζουν το Χιπ Χοπ.

Ο Sativa, πέρα από τη συμμετοχή του στους ΛΤ, έχει συνεργαστεί με τον Novel στο EP “Πτώση” ενώ αρκετά συχνά θα τον βρείτε να παίζει μουσικές σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας. Έχει όλα τα χρόνια μπροστά του να γίνει ο δημοφιλέστερος DJ στην Ελληνική Hip Hop σκηνή.

 

DJ Moya

Επόμενος στη λίστα, ο DJ Moya. Ο οποίος έχει ζήσει από πολύ κοντά – κι έχει αφήσει πίσω του – τη χρυσή εποχή των θρυλικών Active Member. Γενικότερα του Low Bap, όντας μέλος του Low Bap σχήματος “Χνάρια”, στηρίζοντας ηχητικά τον Brak και τον On Axis. Έχει βρεθεί σε πολλά live Active Member ως ο “βασικός” τους DJ κι αυτό από μόνο του είναι δυνατό χαρτί στο βιογραφικό του.

Πέρα από τα Χνάρια, τον τελευταίο καιρό συνεργάζεται με τους Fer De Lance. Πέρα από εκατοντάδες dj sets και ζωντανές εμφανίσεις, ο Moya είναι και παραγωγός και μάλιστα έχει κυκλοφορήσει το beatape ‘Π305’ στο κανάλι του στο Youtube.

 

*Φυσικά, η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.

Περιλαμβάνοντας DJs όπως ο DJ Gzas, των Rationalistas κατά βάση και των Zoro&Buzz δευτερευόντως.

Τον θρυλικό DJ ALX των Terror X Crew.

Τον Aldow και τον Royal K που έχουν συνεργαστεί με τεράστια ονόματα (Explicit, ΛΕΞ, Μικρό Κλέφτη ενδεικτικά).

Τον DJ Magnum των Social Waste (συνεργάτης και του Βέβηλου και δίπλα του στα live), τον DJ Cutbrawl των RNS, τον DJ Everlast των τεράστιων FFC.

Και σίγουρα ξεχνάω πολλούς, πιθανώς και κάποιον που δεν θα έπρεπε.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεώργιος Τσίρος

Φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,ελπίζω όχι για πολύ ακόμα. Λάτρης της μουσικής, του αθλητισμού και των καλών σειρών,το προσπαθώ με τον προγραμματισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;