Χρυσή Κρητικοπούλου: “Δώρο η ζωή”, ένας ύμνος στην ίδια την ύπαρξη

Η Χρυσή Κρητικοπούλου κάνει το καλλιτεχνικό της ντεμπούτο με το τραγούδι “Δώρο η ζωή”. Το τραγούδι υπογράφουν ο συνθέτης Χρήστος Νευρίδης και η στιχουργός Όλγα Κουτσού, ενώ παράλληλα μας προετοιμάζει και για την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού της δίσκου από το Ogdoo Music Group.

Η Χρυσή Κρητικοπούλου γεννήθηκε το 1995 στη Θεσσαλονίκη. Η ενασχόληση της με την μουσική άρχισε από πολύ μικρή ηλικία, καθώς ασχολούταν με την βυζαντινή και την παραδοσιακή μουσική. Αφού ενηλικιώθηκε η Χρυσή  ξεκίνησε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να τραγουδάει σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί πως όλο αυτό το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε με προτροπή των γονιών της, μιας και η ίδια ήταν ιδιαίτερα ντροπαλή. Πλέον, η Χρυσή μένει στην Αθήνα, όπου αρχικά μετακόμισε για να κάνει την πρακτική της ως μαία αλλά και για να δει πως είναι να πατάει στα πόδια της.

 

Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για εσάς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για αυτό το αντάμωμα. Με χαρά θα σας απαντήσω. Λατρεύω να τραγουδάω και κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη. Απολαμβάνω τις βραδινές βόλτες και με ηρεμούν ο ουρανός και η θάλασσα ακόμα κι όταν είναι ανταριασμένοι. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι, εκτός από άνθρωπος της μουσικής, είμαι και μαία.

 

Πώς πήρατε την απόφαση να κατεβείτε στην Αθήνα και να ασχοληθείτε με το τραγούδι;

Με το τραγούδι ασχολήθηκα αμέσως μετά την ενηλικίωσή μου, οπότε και μπορούσα να τραγουδάω πλέον νόμιμα σε μαγαζιά στην Θεσσαλονίκη. Ήρθα στην Αθήνα για προσωπικούς λόγους και επειδή θέλησα πραγματικά να δω πώς είναι να πατάω στα πόδια μου. Μέχρι τότε είχα επισκεφτεί την Αθήνα αρκετές φορές και πάντα με γοήτευε. Ή ίσως είχα κι εγώ την ανάγκη να γοητευτώ από εκείνη. Με καταλληλότερο άλλοθι λοιπόν την πρακτική άσκηση, ως απαραίτητο στάδιο για να πάρω το πτυχίο της Μαιευτικής, αλλά και την μεγάλη ευκαιρία πίσω από αυτό, τελικά παρέμεινα.

 

Η οικογένειά σας, αλλά και οι δικοί σας άνθρωποι, στήριξαν την όλη προσπάθειά σας;

Οι δικοί μου ανέκαθεν με στήριζαν και πάντα με στηρίζουν. Σκεφτείτε ότι τραγουδάω, χωρίς διακοπή, από το νηπιαγωγείο στις σχολικές γιορτές, με κάθε επίσημη ή ανεπίσημη αφορμή. Οι γονείς μου ήταν αυτοί που με προέτρεπαν αυτό να συμβαίνει, γιατί ντρεπόμουν πολύ…

Χρυσή Κρητικοπούλου

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που να αποτελεί έμπνευση για εσάς; Κάποιος που να θαυμάζετε και να θέλετε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

Είναι πολλοί αυτοί που με εμπνέουν. Από Έλληνες καλλιτέχνες αγαπάω πολύ και ξεχωριστά την Χαρούλα Αλεξίου και τον Ορφέα Περίδη.

 

Υπάρχουν πολλοί διαγωνισμοί τραγουδιού στην τηλεόραση στις μέρες μας. Έχετε σκεφτεί ποτέ να συμμετάσχετε σε κάποιον από αυτούς;

Δέχτηκα τηλεφώνημα κάποτε, γιατί κάποιος φίλος μου, είχε δηλώσει συμμετοχή εξ ονόματός μου αλλά δεν θέλησα να πάω. Έχω μια ισχυρή αίσθηση ότι δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη στους ανθρώπους που διαγωνίζονται. Αν υπάρχει μια κάποιου είδους πρώτη διασημότητα, μοιάζει να χάνεται πιο γρήγορα από όσο έρχεται και ο δρόμος μπροστά δεν είναι ακριβώς δικός σου. Μακάρι να κάνω λάθος βέβαια.

 

Το “Δώρο η ζωή” είναι ουσιαστικό και το τραγούδι με το οποίο συστήνεστε και στο κοινό. Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το τραγούδι αυτό;

Οι στίχοι γράφτηκαν από την Όλγα Κουτσού και η μουσική από τον Χρήστο Νευρίδη. Το “Δώρο η Ζωή” είναι ένας σύγχρονος αλλά και διαχρονικός ύμνος στην ίδια την ύπαρξη. Είναι απολύτως αισιόδοξη ματιά, με δόσεις ρεαλισμού και γλυκιάς μελαγχολίας, ακριβώς όπως νιώθω και ζω κι εγώ – νομίζω οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες της ζωής, τονίζει την ελπίδα και την ουσία της κάθε εμπειρίας, την χαρά, την πορεία μας σε κάθε βήμα. Είναι πραγματική νίκη να αποδεχόμαστε κάθε καλή και άσχημη στιγμή, γιατί κάθε ποτήρι έχει τη δική του γεύση και είναι ανεκτίμητο να τα γευόμαστε όλα. Άλλωστε, ένα το ταξίδι της ζωής μας και ανεπανάληπτο.

 

Το κομμάτι αυτό είναι ουσιαστικά μια ωδή στην αξία της ζωής, μιας ζωής που αντέχει και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να ταυτιστείς σε αυτό το σημείο με το τραγούδι;

Η αλήθεια είναι πως αισθάνομαι τυχερή και ευλογημένη, καθώς μεγάλωσα μέσα σε όμορφες συνθήκες και δεν θυμάμαι ως παιδί να αντιμετώπισα δυσκολίες. Σίγουρα όμως έχω ζήσει πολύ δύσκολες στιγμές προσωπικές και οικογενειακές που με κάνουν να ταυτίζομαι απόλυτα με το τραγούδι μας.

Χρυσή Κρητικοπούλου

Σε μία δύσκολη περίοδο στην ζωή όλων μας, το “Δώρο η ζωή” είναι ένα τραγούδι με αισιόδοξο μήνυμα και πολύ θετικότητα. Πιστεύεις μπορεί να είναι μία νότα αισιοδοξίας σε όποιον το ακούσει;

Αισθάνομαι πως αυτός ήταν ο προορισμός του τραγουδιού. Εγώ, πέρα από το να το τραγουδάω, εύχομαι από την ψυχή μου να είναι μία νότα ελπίδας για όποιον το έχει ανάγκη. Μακάρι να φέρει χαρά, άνοιγμα και δύναμη έστω και σε έναν άνθρωπο που πραγματικά θα το ακούσει με τον τρόπο αυτό.

 

Το τραγούδι αλλά και το βίντεο κλιπ δίνουν μια εύθυμη νότα και σας παρουσιάζουν ως έναν άνθρωπο αισιόδοξο και γεμάτο ζωή. Είστε έτσι και στην προσωπική σας ζωή;

Αυτό είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι που με βλέπουν καθημερινά, οι συνάδελφοί μου για παράδειγμα, αισθάνονται χαρά και εισπράττουν θετική ενέργεια από την πλευρά μου(συνήθως). Και, φυσικά, γελάμε πολύ. Οι άνθρωποι της καρδιάς μου όμως σίγουρα με βλέπουν ώρες ώρες και χαμένη στις σκέψεις μου, κάπως πιο προβληματισμένη και μελαγχολική, ίσως ταξιδεύοντας σε έναν παράλληλο κόσμο. Τα συναισθήματά μου εναλλάσσονται συνεχώς. Ποτέ όμως χωρίς να τα αναγνωρίζω ως σημαντικά και κομμάτια της ίδιας της ζωής, όπως λέγαμε και πιο πάνω.

 

Το “Δώρο η ζωή” είναι ουσιαστικά προάγγελος του πρώτου σας προσωπικού δίσκου που ετοιμάζεστε να κυκλοφορήσετε. Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για το δίσκο αυτό;

Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει με το Όγδοο και αποτελείται από δέκα κομμάτια. Υπάρχουν συνεργασίες με τους Γιώργο Καζαντζή, Παντελή Θαλασσινό, Πόλυ Κυριάκου, Χρήστο Νευρίδη και άλλους συνθέτες και στιχουργούς που θα συστηθούν. Επίσης τελευταία προσθήκη στον δίσκο είναι ένα κομμάτι σε στίχους δικούς μου και μουσική του Χρήστου Νευρίδη. Ο τίτλος του δίσκου θα αποφασιστεί μέσα στον επόμενο μήνα.

 

Κλείνοντας, θα θέλατε να μας πείτε ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το δεύτερο single του δίσκου σε μουσική του Γιώργου Καζαντζή και στίχους του Πόλυ Κυριάκου με τίτλο «Τα λόγια που σου χάρισα». Επίσης, τέλη Νοέμβρη, ξεκινούν οι live εμφανίσεις μας στην Αθήνα και στη συνέχεια θα εμφανιστούμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις . Με την ανατολή του 2022, θα κυκλοφορήσει και ολόκληρος ο δίσκος.

 

Προτού σας ευχαριστήσω για την υπέροχη συνομιλία, θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμα, μια στιγμή του Γιάννη Ρίτσου που τη θυμάμαι πάντα. «Κάποτε, από μια σύμπτωση, βρίσκουν οι λέξεις το άλλο νόημά τους.» Αισθάνομαι ότι βρέθηκα σε μια τέτοια συγκυρία, ανάμεσα σε μοναδικούς δημιουργούς και πηγαίους ανθρώπους ουσίας που συνταίριαξαν κομμάτια της ψυχής μου. Εύχομαι αυτή η πρώτη μου δουλειά να αγαπηθεί τόσο πολύ όσο στόχο έχει και να αγαπήσει. Σας ευχαριστώ θερμά.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρυσή Κρητικοπούλου

«Δώρο η ζωή»

Χρυσή Κρητικοπούλου

(Digital Single & Music Video)

Το πρώτο τραγούδι της ταλαντούχας ερμηνεύτριας

Η Χρυσή Κρητικοπούλου συστήνεται στο κοινό με το τραγούδι «Δώρο η ζωή», προάγγελο της κυκλοφορίας του πρώτου προσωπικού της δίσκου που θα κυκλοφορήσει προσεχώς από το Ogdoo Music Group και θα φέρει τη σφραγίδα καταξιωμένων δημιουργών.

Το τραγούδι «Δώρο η ζωή» υπογράφουν ο συνθέτης Χρήστος Νευρίδης και η στιχουργός Όλγα Κουτσού.

Η Χρυσή Κρητικοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η μουσική της περιπέτεια ξεκινά από τα παιδικά της χρόνια, όταν ασχολήθηκε με την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, τραγουδώντας και παίζοντας κανονάκι.

Μετά την κάθοδό της στην Αθήνα σπουδάζει σύγχρονο τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο.

Παρά τη νεαρή της ηλικία έχει ήδη συνεργαστεί με τον Γιώργο Καζαντζή, τον Λουκά Θάνο και τη Ντιλέκ Κοτς. Το 2019 ερμήνευσε το τραγούδι «Το Μαχαίρι» για τη θεατρική παράσταση «Ματωμένος γάμος» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κανέλου.

Έχει συνεργαστεί επίσης με σημαντικούς σολίστες, ερμηνεύοντας κυρίως στη σκηνή του ιστορικού χώρου της Μπουάτ «Απανεμιά».

Το τραγούδι «Δώρο η ζωή» είναι μία ωδή στην αξία του μοναδικού και ανανταπόδοτου δώρου της ζωής, μιας ζωής ανθεκτικής που επιμένει να ευδοκιμεί κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες.

Η Χρυσή Κρητικοπούλου, ένας φωτεινός και θετικός άνθρωπος η ίδια, μας χαρίζει μία εξαιρετική ερμηνεία που αναδεικνύει τις μεγάλες φωνητικές της δυνατότητες και την εκφραστική της πλαστικότητα και δύναμη.

Ο Χρήστος Νευρίδης και η Όλγα Κουτσού αξιοποιούν το δημιουργικό τους χάρισμα και μας παρουσιάζουν ένα τραγούδι «αληθινό», από αυτά που χαράζονται στη μνήμη.

Το τραγούδι «Δώρο η ζωή» κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

 

Στίχοι:

 

Ούτε που νοιάστηκα ποτέ, φιλί του Ιουδαίου

Δεσμού τάχα σπουδαίου

Κι ορμή μοναδική

 

Μόνο φτερούγες στην ψυχή με πάνε προς τα πάνω

Ακόμα κι όταν χάνω

Σε ήττα μυθική

 

Κι αδειάζω το ποτήρι

Δώρο η ζωή, χαρά

Της κάνω το χατίρι

Ακόμα μια φορά

 

Ούτε φοβήθηκα ποτέ γκρεμούς κι ανατριχίλες

Του κολασμένου πύλες

Με φόντο μια φωτιά

 

Γιατί το ξέρω από παιδί πως το ταξίδι μπρος μου

Το σκότος και το φως μου

Είναι για μια φορά

 

Κι αδειάζω το ποτήρι

Δώρο η ζωή, χαρά

Της κάνω το χατίρι

Ακόμα μια φορά

 

Credits:

 

Ενορχήστρωση: Κώστας Νικολόπουλος

Mastering: Χρήστος Μέγας

Σκηνοθεσία, Μοντάζ: Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου

Παιδί: Αλεξία

Studio: Polytropon Recording Studio

 

Κιθάρες: Κώστας Νικολόπουλος

Τύμπανα: Θάνος Καζαντζής

Κοντραμπάσο: Γιώργος Δούσος

Μπαγιάν: Σταμάτης Πασόπουλος

Τζουρά: Παύλος Παφρανίδης

 

Δείτε εδώ το Official Music Video: https://youtu.be/a-8C4aqnpnk

Βρείτε το «Δώρο η ζωή» σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες: https://orcd.co/doroizoi

 

Καλή ακρόαση, Ogdoo Music Group


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Γκουτη

Με λένε Χριστίνα και είμαι μηχανικός αυτοματισμού. Κομματάκι δύσκολο ακούγεται αυτό. Πάμε σε κάτι πιο εύκολο.. Λατρεύω την ποίηση, την Formula 1 και τα τατουάζ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;