CeDell Davis: O μουσικός που έπαιζε κιθάρα με ένα μαχαίρι

Σφυρηλατημένα σε μια μακροχρόνια παράδοση στιγματισμένη από μελανά κομμάτια της αμερικανικής ιστορίας, τα blues γεννήθηκαν ως προσωπική υπόθεση. Ο μουσικός εκφράζεται από μνήμης, σε έναν μοναχικό διάλογο με την κιθάρα του, με ακανόνιστο ρυθμό. Βαστώντας το ισχυρό  αυτό αίσθημα αφρικανικής παράδοσης, ενσταλαγμένο με μια βαθιά επιθυμία έκφρασης, ο CeDell Davis έμελλε να συνοδέψει την εξέλιξη της μουσικής αυτής καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Γεννημένος στο Arkansas των Ηνωμένων Πολιτειών, ο bluesman αυτός διακρίθηκε για τον ασυνήθιστο τρόπο που έπαιζε κιθάρα. Νοσώντας στα 10 του μόλις χρόνια από πολιομυελίτιδα, και οδηγούμενος λόγω αυτής σε μυϊκή αδυναμία χρήσης του αριστερού του χεριού και περιορισμένης κινητικότητας του δεξιού, συνέλαβε μια πρωτότυπη τεχνική ικανοποίησης του μουσικού του πάθους. Χρησιμοποιώντας ένα κοινό μαχαίρι και σέρνοντάς το παράλληλα με τις χορδές , ακολουθώντας τη νοοτροπία της slide guitar, παρήγαγε εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο ήχος αναδύθηκε ποιοτικός, με τον μεταλλικό απόηχο να αποτελεί μάλλον ρομαντική προσθήκη σε ένα βαθύ άκουσμα, έμφυτο στα blues. To γρέζι της φωνής του έδεσε ένα στυλ ερμηνείας, ωμό και ακατέργαστο, συνάμα γοητευτικό.

Παρά τις ήδη παρούσες δυσκολίες, η ατυχία του CeDell Davis συνόδευε υπομονετικά τις μέρες του. Κατά τη διάρκεια μιας ερμηνείας του σε club, μια αιφνίδια αστυνομική επέλαση έλαβε χώρα, δημιουργώντας μια  επεισοδιακή σκηνή μαζικού πανικού. Ο ίδιος κατέληξε με σοβαρά τραύματα στα πόδια, αναγκαζόμενος να κινείται με καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του. Το δυστυχές γεγονός επηρέασε τη μουσική του έκφραση, υπογραμμίζοντας όμως έντονα το μεγαλείο του σθένους και το προσαρμοστικό του ταλέντο.

Πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2017, από έμφραγμα, σε βαθιά γεράματα. Έχοντας λάβει, ή όχι, το μέγεθος θετικών κριτικών που άξιζε, ο CeDell Davis και το ξεχωριστό του στυλ καλλιέργησαν  κάτι οξύμωρο. Δηλαδή, ακόμα και αν εξ ορισμού η λεξη “blues” συνέδεσε το μουσικό αυτό genre με τη μελαγχολία, η δύναμη ενός ανθρώπου τη χειρίστηκε επιδέξια, όχι σα δικαιολογία, αλλά σαν ευκαιρία ξεδιπλώματος της ίδιας της επιθυμίας για μουσική δημιουργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο παρακάτω βίντεο εμφανίζεται ο ίδιος να ερμηνεύει με το χαρακτηριστικό στυλ του:

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Μαρία Παπία

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;