3 δίσκοι από ασυνήθιστα υλικά και πώς ακούγονται

 

ασυνήθιστα υλικά

Η γοητεία ενός δίσκου βινυλίου είναι αναμφισβήτητη. Από την απαρχή των στερεοφωνικών εγγραφών της δεκαετίας του ’50, μέχρι την πλέον περισσότερο vintage προώθησή του, το πικάπ έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές, έτοιμους να κυνηγήσουν τις πιο σπάνιες συλλογές δίσκων, που συνοδεύουν σίγουρα κάποιες μακρινές αναμνήσεις μιας περισσότερο ανέμελης και ανέφελης εποχής στη ζωή τους. Κάτι το συναρπαστικό προκαλεί η ρυθμική κίνηση της βελόνας, η περιστροφική κίνηση της βάσης και το απαλό γρατσούνισμα με το οποίο δένει η τελετουργία ενός ακούσματος βινυλίου. Η παράδοση αυτή οδηγεί στην εξερεύνηση και τον πειραματισμό με ασυνήθιστα υλικά κατασκευής δίσκων, μια πρόκληση για τον δημιουργό, μια παιχνιδιάρικη προσθήκη για τον ακροατή και τα αποτελέσματα δεν παύουν να εκπλήσσουν.

Παρακάτω θα παρουσιαστούν 3 τέτοιες εκρήξεις πρωτοτυπίας, ικανές να διεγείρουν την περιέργεια και ίσως τον θαυμασμό.

#1 Δίσκος από ξύλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν κάποιος αποζήτησε τη θερμή αίσθηση της ηχητικής εμπειρίας ενός κλασικού δίσκου σε αυτή τη δημιουργία, μάλλον οδηγήθηκε γρήγορα σε παραίτηση. Η παρασιτική αίσθηση που συνοδεύει τα κομμάτια όμως, αποπνέει μια ενδιαφέρουσα αύρα, καλλιεργώντας την αίσθηση που θα ταίριαζε κάποιος σε ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον: μια μοναχική μελωδία σε έναν κόσμο που καταρρέει γύρω της.

#2 Δίσκος από πάγο

Το σουηδικό συγκρότημα Shout Out Louds πρωτοτύπησε για την προώθηση του κομματιού “Blue Ice” με τον πιο κυριολεκτικό τρόπο: παρέχοντας ένα καλούπι σε επιλεγμένους θαυμαστές, έφερε στο προσκήνιο την πρόκληση κατασκευής ενός DIY δίσκου από πάγο. Η αφύσικη εικόνα του απόκοσμου λευκού, περιστρεφόμενου γαλήνια πάνω στη βάση δίσκου, μαζί με την κάπως νοσταλγική, εναλλακτική μουσική, δίνουν την εντύπωση μιας απάτης που ξεγελά δύο αισθήσεις: όραση και ακοή.

#3 Δίσκος από σοκολάτα

Μιας και μιλάμε για ασυνήθιστα υλικά, μια διασκεδαστική ιδέα για κατασκευή δίσκου μιας χρήσης, με το μειονέκτημα-πλεονέκτημα της «απαραίτητης» κατανάλωσης ύστερα από το μουσικό διάλειμμα. Κατάλληλο για τους οπαδούς του εκάστοτε συγκροτήματος, τους φανατικούς λάτρεις της σοκολάτας, αλλά φυσικά και τους αναζητητές της απόκτησης μιας περιπετειώδους ακουστικής-γαστρονομικής εμπειρίας, που ξεφεύγει σίγουρα από τα συνηθισμένα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Μαρία Παπία

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;