Άνθρωποι ανά τον κόσμο τραγουδούν υπό τον κλοιό του COVID-19

COVID-19

Στις κρίσιμες ώρες που βιώνουμε – έντρομοι από την διασπορά του COVID-19 – η μουσική και το τραγούδι βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο. Πολίτες ενώνοντας τη φωνή τους από κάθε άκρη ενός μπαλκονιού, επαναφέρουν ένα ψήγμα ψυχαγωγίας, το οποίο μοιάζει πλέον μακρινό κατά τον τωρινό εγκλεισμό μας.

Λόγου χάρη, οι γείτονες Ιταλοί έχουν ήδη πληρώσει βαριά το τίμημα εξάπλωσης του ιού.

Οι επιπτώσεις τους έχουν κλονίσει και τους φέρνουν μπροστά σε μία πρωτόγνωρη τραγωδία. Μάλιστα, διανύουν μία περίοδο, κατά την οποία η πλειονότητα των πολιτών ενεργεί πλέον ως ένα, αλληλέγγυα, και μοιράζοντας κουράγιο ο ένας στον άλλον. Στην γειτονική μας χώρα, λοιπόν, οι πολίτες βγαίνουν στα μπαλκόνια τους, ή σε ταράτσες των σπιτιών, για να προσφέρουν μία σημαντική δόση χαράς και ομορφιάς. Συμπαραστέκονται, έτσι, στους «ήρωες» των ημερών, στις οικογένειες των θυμάτων του κορωνοϊού και στους συνανθρώπους που μάχονται με τον αόρατο εχθρό.

Όλα τα μουσικά όργανα επιστρατεύθηκαν και οι φωνές σχημάτισαν μία αρμονική μορφή χορωδίας. Ακόμη και οικιακά σκεύη ή άλλου είδους κρουστά ρίχτηκαν στον ρυθμό από τους κατοίκους των πόλεων σε μία προσπάθεια αναπτέρωσης ηθικού και δημιουργίας συλλογικότητας. Οι συνοικίες μετατράπηκαν σε χώροι τραγουδιού, στέλνοντας ένα πανίσχυρο μήνυμα αισιοδοξίας ανάμεσα στον δυσβάσταχτο φόβο των ημερών μας εξαιτίας του COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλωστε, εάν προσδοκούμε στη βελτίωση της ζωής μας από την τωρινή κρίση (και όχι μόνο), χρειαζόμαστε την αντίστοιχη ενότητα. Χρειάζεται να πράττουμε ως “εμείς”, εγκαταλείποντας την εγωπάθεια και την ατομικότητα μας. Πρέπει να στοχεύουμε σε μικρές νότες χαράς, όπως σωστά φανέρωσαν και διάφοροι Ισπανοί μουσικοί, έναντι της πανδημίας.

Διάφορα σημεία στις γειτονιές της χώρας μετατράπηκαν σε μικρά κονσέρτα (balconies festival), αφιερώνοντας στους συμπολίτες τους μελωδίες κλασσικών συνθετών, με γνώμονα την ελάττωση του ψυχικού βάρους. Στο βίντεο πιανίστες, κιθαρίστες και άνθρωποι του βιολιού παίζουν τη μελωδία του αείμνηστου Μπετόβεν ‘Οde to Joy’. Η σύνθεση ως λαμπρό πρότυπο ανυψώνει το πνεύμα των ανήσυχων κατοίκων. Να μην παραβλέπουμε, ότι η μουσική συμφωνία αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή οικογένεια των κρατών, την αρμονική συμβίωση μεταξύ μας και το όνειρο ειρηνικής συνύπαρξης.

Η μουσική δράση κατά του COVID-19 δεν περιορίζεται μόνο στις ενέργειες των πολιτών, αλλά έρχονται ελπιδοφόρα μηνύματα και από εγνωσμένους καλλιτέχνες παγκοσμίως.

Προωθώντας ένα συγκινητικό βίντεο στα κοινωνικά μέσα, οι ίδιοι διέδωσαν διαχρονικούς στίχους του Imagine, του John Lennon. Το τραγούδι είναι γνωστό πως αποτελεί ύμνο στη συνολική συσπείρωση και την αποδοχή όλων ως ίσους. Κατανοώντας λοιπόν, ότι τραγωδίες δεν προβαίνουν σε διακρίσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και το υπόβαθρο των ανθρώπων, μας υπενθυμίζουν ότι με κοινό όραμα θα κατορθώσουμε να απαλλαγούμε από τις δυσκολίες και συνειδητά να διαπραγματευτούμε το μέλλον μας.

Όσο αφορά στους εγχώριους καλλιτέχνες, αρκετοί οργανώνουν live εμφανίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Μαραβέγιας και Μάλαμας αποτελούν προτεστάντες αυτής της νέας απόπειρας. Στέκονται μπροστά στην οθόνη μαζί με τα όργανά τους. Τραγουδούν κρατώντας μας συντροφιά και εμείς αντίστοιχα σε αυτούς καθ’ όλο το διάστημα της καραντίνας λόγω του COVID-19. Οι ανοιξιάτικες συναυλίες έπαυσαν μεν να υφίστανται, αλλά οι ίδιοι μουσικοί επιτελούν το έργο τους με τον πιο προσβάσιμο τρόπο. 

Συνεπώς, αν και η απειλή του κορωνοϊού χτυπά τη πόρτα μας, μας παροτρύνει να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο που συλλογιζόμαστε και ενεργούμε. Αποκλεισμένοι, ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, αναθεωρούμε τις αληθινές αξίες της ζωής και επανεκτιμούμε αυτά που απολαμβάναμε ως δεδομένα. Η μουσική δίνει διαφορετικό τόνο στη διάθεση μας και στρέφει το ενδιαφέρον μας για λίγο μακριά από την καταθλιπτική κατάσταση της ανθρωπότητας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Απόφοιτος Γερμανικής Φιλολογίας ΑΠΘ. Σκιτσογράφος και εθισμένος με το rock n' roll. Στα χνάρια του πατέρα μου ακούγοντας Beatles και Bob Dylan. Αγάπη το βινύλιο και μεγάλος σινεφίλ. Λατρεία οι εποχές των 50', 60' και το "més que un club".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;