Ανταπόκριση// Την Παρασκευή στο Bums μας συστήθηκε ο Θείος Γιακουμής

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου. Η βραδιά που ο Θείος Γιακουμής μας συστήθηκε και επίσημα, παρουσιάζοντας την ‘Ντροπή Για Σκέψη’ σε ένα γεμάτο Bums. Στο πρώτο (πραγματικά δικό του) live η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια και η τρέλα του Θείου Γιακουμή ακόμα μεγαλύτερη.

Τι εστί Θείος Γιακουμής

Φυσικά το live αυτό δεν είναι το πρώτο του Θείου Γιακουμή, ούτε η Ντροπή Για σκέψη η πρώτη του δουλειά. Μια ματιά στο κανάλι του αρκεί για να ανακαλύψει ένα EP πριν 2 χρόνια, το ‘Δίχως Ντροπή’. Παράλληλα έχει κυκλοφορήσει και κάποια σκόρπια singles κάνοντας διάφορες συνεργασίες. Έχει εμφανιστεί ζωντανά σε δεκάδες συναυλίες και φεστιβάλ, τα περισσότερα αντιφασιστικά, αυτο-οργανωμένα και για καλό σκοπό. Έχει υπάρξει σε συναυλίες που βρέθηκαν και μεγάλα ονόματα του χώρου, από τον Ραμμένο Άσσο και τον Obnoxious Kas μέχρι τον Τζαμάλ, τον Άγρυπνο και τους Zoro&Buzz.

Θα μου vegetarian μα είμαι ένας Barbarian

σε μένα ανήκω μα είμαι απίκο στον οίκο Targaryen

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

κι εν μέρη αν πνεύμα καλλιεργήσω να μην τρωω Svan

αντί για ελεγκτή θα χτυπάω κάνα τραμ

Κι όμως, ακόμα και ανάμεσα σε τέτοια ονόματα, πάντα κατάφερνε να ξεχωρίζει. Φεγγοβολάει με την τρέλα του, το μοναδικά σαρκαστικό ύφος, τις απίστευτες ατάκες του και την εκπληκτική του σκηνική παρουσία. Οι κάτοικοι των Δυτικών ίσως να τον γνωρίζουν καλύτερα. Ειδικά στη γειτονιά του, στην Πετρούπολη, συχνά πυκνά με συμμετοχικά live και διάφορες άλλες δράσεις γεμίζει τον Ελεύθερο κοινωνικό χώρο του Βοτανικού Κήπου.

είναι πλην όταν τα προς το ζην τείνουν προς το δεν θα ζειν

και φορτώνεις τις κομπλέξες σου μέχρι να πούμε Αμήν

οπότε Στο επανιδείν οσο κι αν παρακαλάω

πάντα στο ξυνόγαλα να ρίχνετε κακάο

Μιλάμε για έναν MC με ένα από τα καλύτερα ψευδώνυμα που θυμάμαι. Δεν ξέρω τι και πώς, ξέρω μόνο ότι δεν τον λένε καν Γιακουμή. Και φυσικά, συνοδεύεται με ένα από τα καλύτερα συνθήματα που θα ακούσεις σε live. No Justice, No Peace, Θείος Γιακουμής. Και μια που είπαμε live, ας πούμε δυο λόγια για την υπέροχη βραδιά στο υπόγειο του Bums.

Grimoire Heart και Lyrical Punishment

Ήταν ένα live από αυτά που προσωπικά λατρεύω. Έγινε με αγνή αγάπη και μεράκι για το hip hop και όχι μια τυπική επαγγελματική υποχρέωση που πρέπει να έρθει εις πέρας και “για να πληρωθούμε”. Και κυρίως, μια απτή απόδειξη του σεβασμού ανάμεσα στους MCs και τη δουλειά που ρίχνουν καθημερινά, τα άγχη και τις αναποδιές που όλοι βιώνουν για να φτάσει το αποτέλεσμα στα αυτιά μας.

Ο Θείος Γιακουμής το ξέρει αυτό καλύτερα από τους περισσότερους, έφτυσε αίμα για να βγει αυτός ο δίσκος. Και θέλω να πιστεύω, πως αυτό που έζησε στο Bums, αυτή η αγάπη που πήρε από όλους, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το live άνοιξαν οι Grimoire Heart ενώ ακολούθησαν οι Lyrical Punishment. Δυο συγκροτήματα από τα δυτικά, καλοί φίλοι του Θείου Γιακουμή, έδωσαν τον παλμό και ζέσταναν τον κόσμο. Στήριξαν έμπρακτα την Ντροπή για σκέψη, με 3-4 τραγούδια το κάθε συγκρότημα και solo απο τον VertEgo των Grimoire και τον Πύρινο των Lyrical.

Με εξαιρετικά επίπεδα ενέργειας, τα δυο γκρουπς ανέβασαν τα decibel και ενθουσίασαν όλους όσους βρέθηκαν την Παρασκευή στο Bums για την Ντροπή Για Σκέψη. Ένα εξαιρετικό ξεκίνημα για μια φανταστική βραδιά με πολύ δρόμο μπροστά της, με δυο ακόμα καλεσμένους και φυσικά το πρόσωπο της βραδιάς, Θείο Γιακουμή να ετοιμάζονται για τα δική τους σειρά να βάλουν φωτιά στο μαγαζί.

Συνέχεια με Νιο.Στε

Μετά τους Lyrical Punishment, επόμενο group στη σκηνή, οι Νιο.Στε. Ο Νιόνιος με τον Στέλιο, ένα συγκρότημα από το Περιστέρι με πολλά κομμάτια στο ενεργητικό τους που έχουν φτιάξει κι αυτοί καλό όνομα στα δυτικά. Ξεχωρίζουν με τη δυναμική τους σκηνική παρουσία και την εντυπωσιακή χημεία τους, μουσικά, στιχουργικά, ζωντανά στη σκηνή και πάνω απ’όλα προσωπικά.

Ανεβαίνουν στο stage για να κεράσουν ραπ, με τα πιο φρέσκα τους κομμάτια να αποτελούν το ρεπερτόριο τους. Ρεύμα, Άμα ρωτήσουν θα πω, Τι μου λες, Γυμνός Βασιλιάς. Ακούσαμε επίσης το παλιό, Ποιος Σε Έβαλε Σημάδι που αποτέλεσε παραγγελιά του Θείου Γιακουμή. Έκλεισαν το πρόγραμμα τους με το Όλοι Λατρεύουνε, που ενθουσίασε το κοινό όπως συμβαίνει κάθε φορά που ακούγεται ζωντανά.

Θείος Γιακουμής On Stage

Και καθώς οι ΝιοΣτε ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους, είναι πια η ώρα του Θείου Γιακουμή να καταλάβει την σκηνή και παρουσιάσει με τον μοναδικό του τρόπο την Ντροπή Για Σκέψη. Μαζί του στην σκηνή θα παραμείνει ο Νιόνιος απο τους ΝιοΣτε ενώ θα ανέβει ξανά ο VertEgo από τους Grimoire Heart, για τα απαραίτητα backs και φυσικά για να τραγουδήσουν τα κομμάτια του δίσκου στα οποία συμμετείχαν.

Το intro της Ντροπής Για Σκέψη ακούγεται, ο εξαιρετικός μονόλογος και οι καθημερινές σκέψεις του Θείου Γιακουμή ξεδιπλώνονται. Το beat πέφτει, ο Θείος ρίχνει τις πρώτες ρίμες, το κοινό παραληρεί. Ντροπή Για Σκέψη, από Πετρούπολη Hills. Ακολουθεί ο Ξεπλένης της Γειτονιάς σου, με τον Γιακουμή να επιδεικνύει το εντυπωσιακό flow του. H Κοπρίτισα μετά, ένα κομμάτι αφιερωμένο στην σκυλίτσα του Βοτανικού Κήπου (για το οποίο δεν είχα ιδέα και ομολογώ μόλις το έμαθα αγάπησα το κομμάτι πολύ περισσότερο).

DriveBye με Νιο, βασισμένο σε αληθινή ιστορία και το προσωπικό αγαπημένο του δίσκου, πιθηκισμός κι ακτιβισμός. Πραγματικό διαμαντάκι, σε λίγες γραμμές ο Θείος Γιακουμής βάζει τα πράγματα στο σωστό πλαίσιο και κριτικάρει με έναν εντυπωσιακά σαρκαστικό τόνο μια εν πολλοίς υποκριτική νοοτροπία ένος νεωτερίστικου lifestyle. Ακολουθεί η Μέρα της Απεξαρτησίας, ένα κομμάτι με πολύ βαθύτερο νόημα από αυτό που πιάνεις με το πρώτο άκουσμα, βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές μέρες του Θείου Γιακουμή αλλά πάντα γραμμένο με εξαιρετικό χιούμορ και πανέξυπνες ατάκες. Συνέχεια με τις sexωμοΛογήσεις, ένα ακόμα υπέροχα έξυπνο κομμάτι από πλευράς ατάκας, “ερωτικό” ραπ με τρόπο που μόνο ο Γιακουμής θα μπορούσε να εκφράσει.

Ολοκλήρωση του Δίσκου και Zoro&Buzz

Το επόμενο κομμάτι δεν ακούστηκε ζωντανά ελέω της απουσίας του Σώφρονα οπότε πάμε κατευθείαν στo ‘o Καμένος τα πίνει όλα’. Η αναφορά εμφανής, το κομμάτι έχει αγαπηθεί από το κοινό που τραγουδάει με τον Θείο Γιακουμή το ρεφρέν και διασκεδάζει με την ψυχή του σε αυτό το live. Συνέχεια με το Βαρύ Ποτήρι, μια συνεργασία με τον εξαιρετικό VertEgo ενώ κάπου ανάμεσα στα κομμάτια του δίσκου ακούσαμε ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι καθώς και την πιο φρέσκια δουλειά του Γιακουμή, το 1000 και μια νύχτα. Μαζί με την Ασφυξία, είναι δύο ιδιαίτερα κομμάτια σε πολυ γρήγορους ρυθμούς και με νέο ήχο που δείχνουν πως ο Θείος μπορεί να ακολουθήσει και να εντυπωσιάσει σε κάθε στυλ. Κλείσιμο του δίσκου με την επιστροφή στα σουλάτσα και παράδοση σκυτάλης σε Zoro&Buzz.

2 MCs με πανελλήνια πια εμβέλεια, που όμως δεν ξεχνάνε τις ρίζες τους, από που και με ποιος ξεκίνησαν. Για αυτό έδωσαν το παρόν για να τιμήσουν τον Θείο Γιακουμή στη δικιά του γιορτή και να πουνε και αυτοί 4-5 κομμάτια. Η πιο δύσκολη χρονιά, το πιο δημοφιλές τους κομμάτι άνοιξε το δικό τους πρόγραμμα. Ακολούθησαν το ατμοσφαιρικό Χρώμα της Δύσης, το έχει ανάψει λαμπάκι και το δημοφιλέστερο του πιο πρόσφατου δίσκου τους, η Πλατεία. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε για πρώτη φορά το σόλο του Zoro, τύποι Creepy σε μια ιδιαίτερη στιγμή για την βραδιά.

Το Φινάλε

Αυτά από Zoro&Buzz κι επιστροφή Θείου Γιακουμή για ένα τελευταίο κομμάτι.  Δίχως Ντροπή, ένα τραγούδι από τα παλιά που ξεσήκωσε για μια τελευταία φορά το κοινό και ήταν η καλύτερη απόδειξη για το γεγονός ότι ο Θείος υπήρχε και πριν την Ντροπή Για Σκέψη και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αγαπητός χάρη στην μοναδική, αυθεντική του προσωπικότητα. Κι όπως κάθε live τέτοιου στυλ που σέβεται τον εαυτό του, ακολούθησε ένα ωραίο cypher. Όλοι οι MCs που είχαν έρθει για να στηρίξουν τη δουλειά του Θείου Γιακουμή πέρασαν μια βόλτα από το μικρόφωνο.

Με τον Νιονιο κατά βάση να δίνει και τον παλμό και να πείθει τον κόσμο να ανέβει να πει μια δυο ρίμες, είτε freestyle είτε από κομμάτια τους. Είδαμε και ακούσαμε ξανά λοιπόν ΝιοΣτε, VertEgo, Lyrical Punishment. Και μαζί τους, τον Hood από το Φιάσκο, τους κάτω από το Γείσο, τον Tiny Jackal και προφανώς τον Θείο Γιακουμή. Η υπέροχη βραδιά βρήκε το τέλος που της αρμόζει, με όλους τους MCs πάνω στη σκηνή να γουστάρουν αυτό που κάνουν. Γιατί πάνω απ’όλα, είναι φίλοι, με το Hip Hop να τους ενώνει και να αποτελεί την καλύτερη αφρομή να γιορτάσουν και να χαρούν την επιτυχία ενός δικού τους άνθρωπου, του Θείου Γιακουμή.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεώργιος Τσίρος

Φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,ελπίζω όχι για πολύ ακόμα. Λάτρης της μουσικής, του αθλητισμού και των καλών σειρών,το προσπαθώ με τον προγραμματισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;