Ανταπόκριση // Στίχοιμα – Λόγος Τιμής live στην Τεχνόπολη

 

Οι Λόγος Τιμής και οι Στίχοιμα δεν πρόσφεραν ένα απλό live

Ειλικρινά, τα λόγια είναι δύσκολo να περιγράψουν αυτά που ζήσαμε το Σάββατο στην Τεχνόπολη. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να εκφράσω την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου για τις στιγμές που μας χάρισαν τα δυο αυτά σπουδαία συγκροτήματα. Δεν μιλάμε για ένα ακόμα live από τα πολλά που γίνονται, περνάς ευχάριστα 2-3 ώρες και πας παρακάτω. Οι Λόγος Τιμής και οι Στίχοιμα μας έδωσαν στην Τεχνόπολη μια παράσταση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες και τις ψυχές όσων είχαν την τύχη να το ζήσουν.

Δεν είναι πολλές οι φορές που δύο τόσο μεγάλα συγκροτήματα αποφασίζουν να μοιραστούν τη σκηνή και αυτός είναι ο λόγος που το live θεωρείται ιστορικό. Δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιο όνομα είναι το μεγαλύτερο όνομα της βραδιάς.  Ο συνδυασμός ήταν εκρηκτικός.

Στίχοιμα

Image result for στιχοιμα live rap

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη μία, ο ορισμός του Hip Hop στην Ελλάδα, το εμβληματικότερο ίσως ραπ συγκρότημα που σε κάθε δίσκο, σε κάθε live, καταφέρνει να ξεπερνάει τον εαυτό του. Από το νεανικό επαναστατικό στυλ των πρώτων δίσκων, στο επιθετικό ύφος των Giants. Κι από εκεί, στην πλήρως συνειδητοποιημένη οργισμένη πένα του Βαλάντη στις “Μηχανές”, τον πιο επιδραστικό δίσκο στην ιστορία της Ελληνικής ραπ.

Στο σπίτι μου, στη δουλειά μου, μπροστά μου μηχανές
Τους δρόμους μας, τις πόλεις μας, τους νόμους φτιάχνουν μηχανές
Στη μουσική, κάθε πνοή ελέγχουν μηχανές
Οι εχθροί μου, οι γνωστοί, και οι φίλοι μου μηχανές.

Έτσι, φτάνουμε στο live όπου ακούγεται η ύπεροχη “Θάλασσα“. Ήρεμος και γαλήνιος ήχος σε κάποιες στιγμές, φουρκισμένος και φορτουνιασμένος σε άλλες. Ο Explicit και η Μαρίνα ενώθηκαν τόσο όμορφα στον πρόσφατο δίσκο τους που περιμέναμε χρόνια. Ο Βαλάντης έχει να σε διδάξει κάτι σε κάθε του κομμάτι, κάθε του ρίμα. Αρκεί να έχεις τα αυτιά, το μυαλό και την ψυχή σου ανοικτά.

Λόγος Τιμής

Image may contain: 4 people, crowd

Από την άλλη, οι Λόγος Τιμής: Το Κοράκι και το Ελεύθερο Πνεύμα, ο Θανάσης και ο Λάμπρος (και ο Sativa και ο Tokesick). Παιδιά της διπλανής πόρτας, οι “προβληματικοί που έτυχε να πιάσουν στυλό”. Αυτό το φαινόμενο, που στην live παρουσίαση της Nύχτας γέμισε μια φορά τον Βοτανικό κι άλλη μια το Academy. Αυτοί “που λένε για κώδικες, φάρα κι ενότητα”, μιλάνε απευθείας στην καρδιά όσων θέλουν να ακούσουν.

Νύχτα μου μάνα, πλάι σου έμαθα
Πόσο κοστίζει και πόσο πονάει η αλήθεια
Μιλήσαμε για ανθρωπιά και οικογένεια 
Κάτσαμε γράψαμε ό,τι βαραίνει τα στήθια

Αυτοί ήταν που πριν 5 χρόνια ήταν δίπλα σου και κοπανιόσασταν παρέα στην παρουσίαση των Μηχανών. Τώρα τα ίδια άτομα έφτασαν τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με αυτούς που άκουγαν ως πιτσιρικάδες, κι εσύ συνεχίζεις να κοπανιέσαι απολαμβάνοντας και τους 2 ταυτόχρονα να συνυπάρχουν στο stage. Παραμένουν ωστόσο ακόμα τα ταπεινά, περίεργα παιδιά που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τα τελευταία χρόνια. Κι όσο επιτυχημένοι και να είναι (το τελευταίο τους κομμάτι πήγε νούμερο #1 στις τάσεις στο YouTube) δεν θα πάψουν να είναι ο Λάμπρος και ο Θανάσης.

To live των Λόγος Τιμής – Στίχοιμα ξεκινάει έτσι

Χωρίς υπερβολή, θα μπορούσα απλά να παραθέσω το βίντεο και να μην πω λέξη. Όσοι νιώθουν, θα ανατριχιάσουν από το πρώτο δευτερόλεπτο και θα μείνουν άφωνοι τουλάχιστον για 3 λεπτά μέχρι να αντιληφθούν τι συμβαίνει και να πέσει το πρώτο beat.

3 τεράστιες σημαίες: μια που γράφει ‘Αθήνα’ και 2 με τα λογότυπα των συγκροτημάτων. Βεγγαλικά και πυροτεχνήματα στον ουρανό λες και ξαναπήραμε το Euro. Δεκάδες καπνογόνα φωτίζουν τον ουρανό πάνω από την Τεχνόπολη και η νύχτα γίνεται μέρα. 7000 πιστοί σε παραλήρημα να περιμένουν την έναρξη του live.

Μέχρι που το ακούς. Ακούς αυτό το γνώριμο Beat από τον Βράχο. Το κομμάτι που Λόγος Τιμής και Στίχοιμα συνεργάστηκαν κι έδειξαν στον κόσμο “τι σκατά συμβαίνει όταν σκάμε ενωμένοι”. Χωρίς να θέλω να αδικήσω κάποιον, το κουπλέ του Κορακιού στον Βράχο είναι ακριβώς αυτό που προσπαθώ να περιγράψω.

Η μουσική μας δεν είναι για τους πολλούς

Περήφανος για κάθε beat κάθε στίχο που ακούς

Έχουμε θέση στην σκηνή άσε τους περαστικούς

Έχουμε άλλη στάση άλλη κουλτουρα από όλους αυτούς

Αφού μπορέσαμε και συνήλθαμε από την απίστευτη εισαγωγή στο live, ήρθε η στιγμή να ξεκινήσει η ροή των κομματιών, με τους Στίχοιμα να αποχωρούν προσωρινά και να αφήνουν τη σκηνή στους ΛΤ.

Λόγος Τιμής, Μέρος πρώτο

Λόγος Τιμής λοιπόν στη σκηνή πριν τους Στίχοιμα με τη Νύχτα να έχει την τιμητική της. Ορκίστηκαν να “κάνουν τους κατοίκους να νοιώσουν σε αυτή την πόλη” και αυτό το live ήταν η απόδειξη πως τήρησαν τον όρκο τους. Είπαμε άλλωστε, πως είναι το συγκρότημα που ξέρει να μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή. Το κάνουν καλύτερο από τον καθένα γιατί δεν προσπαθούν να σε πείσουν πως είναι κάτι ανώτερο. Είναι ίδιοι με τους ακροατές τους, έχουν τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες σκοτούρες, τις ίδιες ανησυχίες. Και αυτό είναι κάτι που ο ακροατής το νιώθει και το αγκαλιάζει από το πρώτο άκουσμα.

Έχω κλειστεί τελευταία μα είμαι καλά
κεντάω τον αργαλειό να βγούνε τα εσώψυχα του χειμώνα,
βούρκωσα ρε σκύλε όταν σε άκουσα να λες
“Θανάση σε ακούω 2 μήνες μα είναι σαν να σε ξέρω χρόνια!”

Live Λόγος Τιμής – Στίχοιμα: Πράξη πρώτη

Με κομμάτια όπως το Ραπ του 90, το Περιθώριο και την Οικογένεια ξεσήκωσαν το κοινό που δεν σταματούσε να τραγουδάει τους στίχους τους. Άλλοι ήρεμα και ψιθυριστά, άλλοι βγάζουν τα λαρύγγια τους, όλοι κάτα βάθος όμως το ίδιο νιώθουν όταν βλέπουν ζωντανά τους Λόγος Τιμής. Προσωπική αγαπημένη στιγμή το άκουσμα της “Τρύπας” από το Κοράκι. Κατάθεση ψυχής από τον ίδιο και από τον κόσμο που φωνάζουν με όλη τους δύναμη ότι “η μόνη μου ασπίδα είναι ΛΤ”. Εξίσου συγκινητική στιγμή το “Αδερφός Για Αδερφό”με την γη πράγματι να τρέμει όταν 7000 άτομα τραγουδόυν το κουπλέ.

Σκυτάλη σε Στίχοιμα

Η νεανική τρέλα των Λόγος Τιμής αφήνει σιγά σιγά τη θέση της στην 20χρονη σχεδόν εμπειρία του Βαλάντη και της Μαρίνας των Στίχοιμα. Μαζί στη σκηνή όπως πάντα τον τελευταίο καιρό ο Σίφουνας. Εδώ Αθήνα το κομμάτι που ανοίγει το πρόγραμμα τους και ο πανικός στο κοινό καλά κρατεί – δεν κόπασε και ποτέ άλλωστε όσο έπαιζαν οι ΛΤ. Διαρκείς εναλλαγές ανάμεσα σε Μηχανές και Θάλασσα, συνδυασμός παλιών και νέων κομματιών, συνδυασμός δυναμισμού και λυρισμού από την πιο καυστική και συνάμα εύστοχη πένα της χώρας που πάνω στη σκηνή να μοιάζει με ρομπότ πηγαίνοντας χωρίς ανάσα από το ένα κομμάτι στο άλλο.

Αθήνα Πολυτεχνείο νομική χημείο,
Στρέφη Φιλοπάππου και Λυκαβητό με κρύο,
κι από μακριά γιορτή με κόσμο σειρήνες φώτα,
κι από κοντά όλοι με σύρτη πίσω απ’την πόρτα.

Ακούστηκαν τα ομώνυμα κομμάτια των 2 δίσκων και κομμάτια που σε προκαλούν να χειροκροτήσεις στον ρυθμό, όπως τα Παιδια, ή η κραυγή των 9. Κομμάτια πιο ήρεμα και συναισθηματικά, όπως το Σιωπηλό ή το Ερωτευμένος και κομμάτια που ξεχειλίζουν πάθος, οργή και ενέργεια όπως η συμμορία των 10 ή Τα όνειρα μου. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος ήξερε ακριβώς πως να αντιδράσει, άλλοτε με ουρλιαχτά και χωροπηδητά κι άλλοτε απλά αφημένος στη μαγεία των στίχων του Βαλάντη.

Λογός Τιμής, μέρος δεύτερο

Ο Βαλάντης, η Μαρίνα και ο Σίφουνας ανακοινώνουν την επιστροφή των ΛΤ στη σκηνή σε μια άτυπη παραλαβή σκυτάλης των νέων από τα χέρια του παλιού. Με τον Λάμπρο και τον Θανάση να θυμούνται παλιότερα αλλά πάντα αγαπημένα κομμάτια τους. Τα Σκυλιά, τα Περίεργα Παιδιά, το Παίζει Ραπ και πόσα ακόμα. Ο κόσμος, όπως πάντα δεν σταματάει δευτερόλεπτο να τραγουδά μαζί με τους Λόγος Τιμής. Και οι ΛΤ δεν σταματάνε να ραπάρουν “για τους αλήτες, τους μαυροφορεμένους με τσίτες. Τους Λαμδαταφάδες, ή Λογοτιμήτες”. Τον κόσμο αυτόν που τους έδωσε τόση αγάπη από την πρώτη στιγμή.

Μη μας συγκρίνεις λεβέντη μου φίδια εμείς δεν γινόμαστε

Πριν κατέβουμε στο live δακρύζουν τα μάτια μας και αγκαλιαζόμαστε

Είμαι το αλλιώς που δεν χώρεσε, μα μια μέρα θα βγω από εδώ μέσα

Αρκεί να μείνουν εκει έξω 5-6 κωλόπαιδα να τραγουδάνε την μπέσα

Μέσα σε όλα, ακούσαμε σε πρώτη ζωντανή εκτέλεση το “Νιώθω Έντονα”. Ένα βαθιά συναισθηματικό και προσωπικό κομμάτι του Ελεύθερου Πνεύματος που όπως είπαμε, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι νούμερο ένα στις τάσεις με κοντά 500.000 προβολές μέσα σε 3 μέρες. Άλλωστε, με στίχους όπως οι παραπάνω, είναι αδύνατον το συγκεκριμένο κομμάτι να μην σε αγγίξει. Έντονα νιώθει ο Θανάσης, έντονα το ζήσαμε κι εμείς ενώ είναι η ώρα για το φινάλε μιας ονειρεμένης βραδιάς με την επανεμφάνιση των Στίχοιμα.

Στίχοιμα όπως παλιά για το φινάλε

Με τον κόσμο σε κατάσταση αμόκ μετά το σαρωτικό πέρασμα των ΛΤ, πάμε στη δεύτερη παρουσία των Στίχοιμα. Τότε αισθάνθηκα πως έκανα βουτιά στο παρελθόν, όταν το συγκρότημα είχε πρωτοβγάλει τις Μηχανές. Τέτοιο πάθος έβγαλε ο Βαλάντης, τέτοιο πάθος και ο κόσμος, Όπως Τότε. Χαρακτηρική στιγμή της ατμόσφαιρας που επικρατούσε, η στιγμή που οι Στίχοιμα παίζουν τη Βία.Μιλάμε για το πιο οργισμένο κομμάτι – μήνυμα όχι μόνο από τους Στίχοιμα, αλλά γενικότερα στο Ελληνικό Hip Hop.

μες τα κανάλια θέλουμε βία,
το ψέμα η προπαγάνδα η οθόνη αυτό είναι βία,
στην Πάρνηθα στον Υμηττό και στην Πεντέλη,
χωρίς κεραίες δε δουλεύει η Δημοκρατία

Ωμοί, θυμωμένοι στίχοι, γροθιά στο στομάχι. Με τον κόσμο να αντιλαμβάνεται πλήρως το συναίσθημα και να ανοίγει έναν τεράστιο κύκλο στο μεγαλύτερο pit που θυμάμαι σε live τον τελευταίο καιρό. Εξίσου ξεχωριστή στιγμή, η είσοδος στη σκηνή του Marginal για το υπέροχο Είμαι Χαμένος. Ανάμεσα σε παλιά CD και τετράμετρα του Biggie. Public Enemy, ODB, Wu Tang Clan, Nas, Tupac, Cypress Hill κι ένα σωρό άλλοι – κάθε στίχος και μια αναφορά. Πρακτικά όλα τα ιερά τέρατα της χιπ χοπ κουλτούρας σε ένα κομμάτι φόρος τιμής στους ήρωες του παγκοσμίου ραπ που μεγάλωσαν τον Explicit, τον Marginal και πολλούς από το κοινό.

Image may contain: one or more people, crowd, sky and outdoor

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο φινάλε μιας μαγικής κι ονειρεμένης βραδιάς. Ένα Σαββατόβραδο διαφορετικό από όσα έχουμε ζήσει, μια νύχτα αφιερωμένη στη μουσική. Τα 2 μεγαλύτερα ενεργά συγκροτήματα αυτή τη στιγμή στη χώρα φρόντισαν να μας χαρίσουν μια μοναδική ζωντανή εμφάνιση που θα αποτελεί σημείο αναφοράς σε μελλοντικές συζητήσεις για τα live που έχουμε ζήσει.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεώργιος Τσίρος

Φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,ελπίζω όχι για πολύ ακόμα. Λάτρης της μουσικής, του αθλητισμού και των καλών σειρών,το προσπαθώ με τον προγραμματισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;