Ανταπόκριση// Φωτιές άναψε ο Άγνωστος Χειμώνας στο An

Με τον Άγνωστο Χειμώνα ποτέ δεν θα μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Μιλάει το συναίσθημα και η νοσταλγία. Γυμνάσιο πήγαινα όταν ο 20χρονος τότε αδερφός μου είχε γράψει σε ένα cd κομμάτια από ‘Τα βήματα του ίσκιου’ και τη ‘Νύχτα που γύρισα τον ήλιο’. Το ‘Τι να μου πεις κι εσύ’ αποτελεί το πρώτο μου άκουσμα και την αιτία που αγάπησα αυτή τη μουσική. Το δυναμικό, επιθετικό στυλ που διατηρεί ο Άγνωστος Χειμώνας 15 τουλάχιστον χρόνια που είναι στο προσκήνιο δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Όπως και η αγάπη που δίνει σε αυτό που κάνει και τη δέχεται πίσω από το κοινό του σε κάθε live.

Άγνωστος Χειμώνας από τα παλιά

Έτσι έγινε και το Σάββατο στο An. Ο Άγνωστος Χειμώνας έδωσε μια μοναδική παράσταση όμοια των προηγούμενων δεκαετιών. Θύμιζε την περίοδο πριν το χιπ χοπ στην Ελλάδα πάρει τέτοια έκταση, όταν όσοι άκουγαν το ζούσαν πραγματικά και φανατικά. Στα μάτια μου και τα αυτιά μου αυτό το live ήταν ένα ευχαριστώ του Άγνωστου Χειμώνα, προς όλους όσους τον ακολουθούν από τα πρώτα βήματα. Σαν τα παιδιά που ήρθαν από Κρήτη και Κύπρο για να μην χάσουν την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά Α.Χ.

Αυτή η αίσθηση της νοσταλγίας αποτυπώθηκε και από τα τραγούδια που επέλεξε να μοιραστεί ο Άγνωστος Χειμώνας με το κοινό. Ακούστηκαν ελάχιστα κομμάτια από τον δίσκο του ‘Η Άκρη’, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν από παλιότερες δουλειές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα και η επιλογή του χώρου δεν έγινε τυχαία. Το θρυλικό An Club στα Εξάρχεια, υπήρξε το μοναδικό μαγαζί που στήριξε το hip hop κίνημα στην Ελλάδα από τη γέννηση του. Εκεί στεγάστηκαν τα live TXC και ΖΝ στις αρχές του αιώνα και από τότε μέχρι σήμερα είναι πάντα εκεί διαθέσιμο για ζωντανές εμφανίσεις κάθε είδους.

Warm Up με Άυλο και Ασύμφορο Όρο

Πρώτα και πάνω απ’όλα όμως, ο Άγνωστος Χειμώνας δεν παύει να είναι Ψυχόδραμα. Για αυτό τη συναυλία άνοιξαν δυο μέλη του εμβληματικού πια συγκροτήματος. O Άυλος με τον Ασύμφορο Όρο εναλλάσσονταν στο μικρόφωνο με τραγούδια τους, ζεσταίνοντας το κοινό με τρόπο ιδανικό. Τραγούδια καταθλιπτικά, στίχοι μουντοί και απαισιόδοξοι. Η μιζέρια της πόλης, η φρίκη των ναρκωτικών, η έλλειψη πίστης, παντρεμένα με underground hardcore λούπες, σε Ψυχόδραμα στυλ ήταν απλά η εισαγωγή. Ο Άγνωστος Χειμώνας ετοιμαζόταν σιγά σιγά να κάνει δική του τη σκηνή και να βάλει φωτιά στο An.

Image result for αυλος ασυμφορος ορος
Πηγή: kourdistiri.gr

Άγνωστος Χειμώνας και χαμός

Ανάμεσα στο πριν και το μετά μας βρίσκεται κάτι…κάτι σαν απροσδιόριστη στιγμή…
Κάτι που άλλοτε χτυπάει σαν αστραπή κι άλλοτε μας ρουφάει σαν βάλτος.. Κι αλλάζει το δέρμα της ανάλογα την εποχή κι ανάλογα την πόλη…
Την πόλη του μυαλού μας…
Κι όλοι νομίζω..παλευουμε να μεγαλώσουμε εκείνη τη στιγμή που χωρίζει το πριν και το μετά μας ,μόνοι μας καποιες φορές ,κι άλλες όλοι μαζί,σαν γροθιά..τραγουδώντας αφορισμενους στίχους κι αλλόκοτους ρυθμούς..
Βάζοντας βόμβες στην ενοχή μας…

Κι όταν αυτή την τόση δα στιγμή, την κάνουμε μεγάλη,τότε γινόμαστε ένα ,τότε η καρδιά μας αποκτάει παλμό και τα χείλια μας γεύση…

Μια Γεύση Χειμώνα..

 

Το παραπάνω κείμενο συνόδευε το event στο facebook και ήταν αυτό που έδωσε το έναυσμα για την είσοδο του Άγνωστου Χειμώνα στην σκηνή. Οι τελευταίες λέξεις μάλιστα πρόδιδαν και το κομμάτι που επιλέχθηκε για την αρχή. Ακούγεται, λοιπόν, το ‘Μια γεύση χειμώνα’ και η συνέχεια ήταν εξίσου εκρηκτική, εξίσου νοσταλγική.

Για μένα
Άρρωστης εικόνας
Το τετράγωνο
Τι να μου πεις κι εσυ
Επαναφορά

Αυτά ήταν τα τραγούδια που ξεχώρισα ανάμεσα στα άλλα (επίσης πολύ δυναμικά) κομμάτια μιας παλαιότερης εποχής. Το ένα μετά το άλλο έδιναν τον τόνο για το πρώτο μέρος του live με το κοινό να βρίσκεται σε ντελίριο και να μην σταματάει να τραγουδάει.

Όταν χαμήλωσαν τα decibel …

Μετά από το εντυπωσιακά ξεσηκωτικό ξεκίνημα, περνάμε στο δεύτερο μέρος του live. Ο Άγνωστος Χειμώνας αποφασίζει να ρίξει τους τόνους και να δώσει χώρο σε πιο ατμοσφαιρικά, αλλά γεμάτα συναίσθημα και αγάπη τραγούδια.

Ο καιρός της σιωπής,
Ενοχή,
Ομίχλη,
Ένα μέρος φωτεινό

Ειδικά το ένα μέρος φωτεινό είναι προσωπικό αγαπημένο. Το θεωρώ υπέροχο κομμάτι, γραμμένο έτσι ώστε όποιος το ακούει να το κάνει κτήμα του. Όποιος το ακούει φαντάζεται μέσα από τους στίχους του Άγνωστου Χειμώνα το δικό του εντελώς προσωπικό φωτεινό μέρος.

Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι καλεσμένοι στη γιορτή του.

Ακούστηκε Α.Χ. Ασύμφορος Όρος (ξανά στη σκηνή) για το ‘Ο,τι αγαπάς πιο πολύ’. Παρέλαβε το μικρόφωνο έπειτα ο Mr Emor με τις ‘Κατευθύνσεις’, ένα νέο κομμάτι ενός αρκετά υποτιμημένου ράπερ και μετά Απρόσωπα Πρόσωπα για το ‘Κρεσέντο’, που ξεσήκωσε εκ νέου το κοινό. Φυσικά, δεν έλειψε το πολύ φρέσκο ‘Άνετα’ το οποίο έχει ήδη προλάβει να αγαπηθεί από το κοινό. Τραγουδήθηκαν επίσης και τα ‘Σαν’, ‘Φάντασμα’ να εκπροσωπούν την ‘Άκρη’, τον πιο πρόσφατο δίσκο του Άγνωστου Χειμώνα.

Μέρος Τρίτο: Άγνωστος Χειμώνας και Ψυχοδράμα 07 γράφουν τον επίλογο

Όλοι οι Ψυχοδραμα στη σκηνή, εκτός του ΔΠΘ και του Ταφ Λάθος ο καθένας για τους δικούς του σοβαρούς λόγους. Ωστόσο, κάλυψαν το κενό τόσο ο DJ Micro όταν έπιασε το μικρόφωνο, όσο κατόπιν ο κόσμος που σε μια συγκλονιστική στιγμή πήρε το μικρόφωνο και μαζικά τραγουδούσε τα κουπλέ των δύο που έλειπαν. Αυτή ακριβώς η στιγμή, με τον Άγνωστο Χειμώνα να δίνει το μικρόφωνο στον κόσμο για το κουπλέ του ‘Σκληρή Ζωή Χαμένα Χρόνια’ από ΔΠΘ, είναι ακριβώς αυτό που εκπροσωπούν οι Ψυχόδραμα. Είναι αυτό που δείχνει τη δύναμη του χιπ χοπ, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ.

Image result for ψυχοδραμα 07
Πηγή: b-digitalpsychodrama07.bandcamp.com

Το ξεχασμένο βασίλειο
Κράτα την ουσία
Σανατόριο
Η παράκρουση της νότας

Αυτά και πολλά ακόμα κομμάτια τα τραγούδησαν όλοι μαζί. Ο Α.Χ. με τον Άυλο, τον Ασύμφορο Όρο, τον Αλλοπρόσαλλο και… τον κόσμο. Αποκορύφωμα, όπως και σε κάθε live Ψυχόδραμα, ήταν τα δύο ακόλουθα τραγούδια. Πρώτα ακούστηκε ‘Η ψυχή των ψυχό’, ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια σε όλη την εγχώρια ραπ σκηνή. Και φυσικά στάθηκε αφορμή για χαμό και pit στο κοινό που το απολαμβάνει με την ψυχή του κάθε φορά. Από την άλλη, είχαμε αυτό που οι περισσότεροι περιμέναμε από την πρώτη στιγμή. ‘Όμορφη πόλη’. Οι πρώτες ρίμες του Άγνωστου Χειμώνα σηκώνουν το An στον αέρα και το πάρτυ συνεχίζεται καθ’όλη τη διάρκεια του εμβληματικού τραγουδιού.

Αυλαία…

Ένα κομμάτι έχει μείνει για να ολοκληρωθεί ένα από τα καλύτερα live που είχα την τύχη να παρευρεθώ. Το ‘Έχω μάθει’ είναι ο συνδετικός κρίκος που φέρνει το παρελθόν και το παρόν του Άγνωστου Χειμώνα σε επαφή. Και ελπίζουμε και το μέλλον που φαίνεται να έχει στη σκηνή… Αρκεί να συνεχίσει να έχει την ίδια όρεξη και την ίδια εκρηκτικότητα κάθε φορά που βρίσκεται πάνω ή ηχογραφεί στο studio. Ο κόσμος δεδομένα θα είναι δίπλα του να τον στηρίζει. Και θεωρώ πολύ όμορφο να γνωρίζει η μουσική που αγαπάμε τέτοια απήχηση και δεκάδες χιλιάδες κόσμου να δίνουν το παρόν στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας για να ακούσουν Άγχωστο Χειμώνα ή ακόμα ΛΕΞ ή ΛΤ.

Image result for αγνωστος χειμωνας live
Πηγή: vice.com

Αν ρωτάτε την προσωπική μου γνώμη, βέβαια, προτιμώ τα live των 500 – 1οοο ατόμων, που αλληλεπίδραση MC και κοινού είναι εντονότερη. Εκεί που τον ακούς να ερμηνεύει τα κομμάτια του και βλέπεις αποτυπωμένα στο πρόσωπο του όλα όσα αισθάνεται εκείνη τη στιγμή. Γιατί είσαι σίγουρος πως δεν το κάνει για να βγάλει κάποια παραπάνω χρήματα, δεν το κάνει από υποχρέωση, ούτε το βλέπει επαγγελματικά. Το κάνει, για να εκφραστεί και να γίνει ένα με τον ακροατή του. Και άμα λάχει, πηδάει και από τη σκηνή στο τέλος του live, όπως έκανε ο Α.Χ. μετά το ‘Έχω μάθει’.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεώργιος Τσίρος

Φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,ελπίζω όχι για πολύ ακόμα. Λάτρης της μουσικής, του αθλητισμού και των καλών σειρών,το προσπαθώ με τον προγραμματισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;