60’s: Η περιοδος – θεμέλιο της μουσικής και των πάντων

60’s: H δεκαετία που ο κόσμος άρχισε να κάνει τα πρώτα του μεγάλα βήματα για την μορφή που τον ξέρουμε τώρα έγιναν συνταρακτικές αλλαγές. Τοσο σε γενικές όσο και σε ειδικές γραμμές αποτέλεσαν τη βάση και τα θεμέλια πάμπολλων πραγμάτων στον πλέον κόσμο. Ένα από αυτά και ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι η τέχνη και συγκεκριμένα η μουσική. Καλλιτέχνες της Rock, κυρίως, εμφανίστηκαν και έβαλαν τα δυνατότερα θεμέλια για να χτιστεί το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό κτίσμα που απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα.
Την δεκαετία των 60’s,  ξεκίνησε μια κουλτούρα σε ολόκληρο τον πλανήτη που θα κρατούσε για πάντα…

Στο πλαίσιο της αντι-κουλτούρας, για την ακρίβεια, του rock συμπεριλαμβάνονται διάφορες υποκατηγορίες-είδη.

Αρχικά θα γνωρίσει ο κόσμος σίγουρα το κομμάτι της Ψυχεδελικής Ροκ με όλους αυτούς τους σπουδαίους ‘δεινόσαυρους’ που ακούγονται μέχρι σήμερα ασταμάτητα. Πρώτοι πρώτοι προφανώς θα καταταξω τους Beatles αν και το όνομα τους προκαλεί ντόρο και κάθε είδους σχόλια σχετικά με την μπάντα και την θέση της στην μουσική ιστορία. Άλλα σχήματα στην κατηγορία των ‘’δεινοσαύρων’’ θα είναι οι Doors, οι Rolling Stones, χωρίς καμία αμφιβολία οι Velvet Underground (!) και όλα τα καλά…

60’s. Ψυχεδέλεια: 13th Floor Elevators

Ας μιλησουμε όμως λίγο για τις μπάντες που ο κόσμος πια δεν τις πιάνει και πολύ στο στόμα του. Για παράδειγμα, οι 13th Floor Elevators ήταν, αν όχι το πρώτο, σίγουρα από τα πρώτα καθαρά συγκροτήματα, πρωτοποριακά και επιδραστικοτερα όσον αφορά σ’αυτούς τους ήχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

60's. the 20th floor elevators
πηγή: https://www.last.fm/

Τι να πρωτοπεί κανείς, τι να τολμήσει να αγνοήσει; Ο καταιγισμός  αμέτρητων και κυκλικών ριφς σε πυρπολεί από παντού και ο αλλόκοτος συνδυασμός τους με τα καθαρότατα τύμπανα είναι προφανώς το χαρακτηριστικό τους στοιχείο. Άλλωστε δεν θα ήταν ψυχεδελική η μουσική τους χωρίς αυτά. Οι μπάντα δεν παρήγαγε απλά μουσική… το κάθε μέλος της μετασχημάτιζε και μετέτρεπε τις πολύχρωμες εικόνες των ονείρων του σε μουσική!

Το κομμάτι είναι το δεύτερο από το πρώτο τους δίσκο, The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators (1966).
Τον περασμένο Ιούνιο χάσαμε το αστέρι τους, τον frontman της μπάντας Roky Erickson.

 

60’s : Garage Rock και αλητείες.

Τον καιρό που άλλαξαν τα πράγματα της κοινωνικής και μουσικής πραγματικότητας δεν μπόρεσαν να μην επηρεαστούν και άλλοι καλλιτέχνες που απείχαν από τη γκάμα των προαναφερθέντων. Εκείνο τον καιρό χύθηκε ότι λάδι υπήρχε πάνω στις κιθάρες των μουσικών της Garage Rock και φούντωσαν για τα καλά. Πήραν φωτιά τα τάστα και οι χορδές και άρχισαν να καίγονται με πείσμα βγάζοντας τα πρώτα διαμάντια του είδους. Αν και όχι τόσο σήμα κατατεθέν της εποχής, για τους πιο πολλούς, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να μείνει στην απέξω το είδος της πιο αγνής, αν θέλετε, και στεγνής rock n’ roll.

Ήταν πολλά τα γκρουπ και ισάξια σε γενικά πλαίσια μεταξύ τους, οπότε δύσκολα μπορεί κάποιος να αποφασίσει για τα καλύτερα. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο καθένας είναι ότι όλοι τους αποτέλεσαν τη σπίθα για να αρχίσουν να σχηματίζονται στο μέλλον επιπλέον εξαιρετικές μουσικές.
Πολλά σχόλια σε Youtube και λοιπές πλατφόρμες αναφέρουν ότι αυτή η μουσική ήταν η Punk, πριν την Punk. Όχι, ήταν η Garage. Η μουσική που ενέπνευσε τους επόμενους καλλιτέχνες, τους ώθησε να πατήσουν πάνω τους και να συνεχίσουν τον δικό τους δρόμο.
Η Garage Rock παίζεται και ακούγεται ακόμα αυτούσια συγκριτικά με τα άλλα είδη που αλλοιώθηκαν σε βάθος χρόνου. Σίγουρα αναπαράγεται όχι στο ιδιο βαθμό όπως παλιότερα, άλλα όσοι έχουν σχέση με αυτην, είναι πιστοί στη σχέση τους. Γι’ αυτό κιόλας συνεχίζεται η φάση της. Θα ακούσεις μουσικούς που δεν έπαψαν να “κοπανάνε” ποτέ και ούτε το έχουν σκοπό. Επίσης, και οι ελληνικές μπάντες που υπάρχουν σε αυτόν τον  χώρο είναι απίστευτες!

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλέξανδρος Χρυσαδάκος

Σπουδάζω Οινολογία και Τεχνολογία Ποτών στο ΠΑ.Δ.Α. και ζω στο χαοτικό κέντρο της Αθήνας. Μ'αρέσουν τα τσίπουρα και οι συναυλίες, αν μου δώσετε και τα δύο και είμαστε πάνω σε κανένα βουνό, αφήστε με εκεί να ξεψυχήσω χορτάτος. Επίσης, λατρεύω το χωριό μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;