5 περίεργα facts από τον μουσικό κόσμο που εκπλήσσουν

περίεργαΟ ορισμός της λέξης «μουσική» ποικίλει ανάλογα με το γεωγραφικό, κοινωνικό και ιστορικό υπόβαθρο. Αναμφίβολα όμως, παρά τον όποιο διαχωρισμό σε στυλ και μελωδία, ο κόσμος των ήχων και των ρυθμών αποτελεί μια κοσμοθεωρία, που νοηματοδοτεί τη ζωή των ανθρώπων, είτε εργαζόμενων στη βιομηχανία της, είτε δημιουργών και ακροατών της. Λογικό επακόλουθο της γιγάντιας μουσικής χιονοστιβάδας βέβαια είναι τα διάφορα ευτράπελα, τυχαία ή απλά περίεργα  facts, που ανακύπτουν ανά τα χρόνια και δεν παύουν να εκπλήσσουν.

Φυσικά λοιπόν, αξίζει να αναφερθούν κάποια από αυτά, που αναλύονται παρακάτω!

#1 Τι συνέβη στο κεφάλι του Haydn;

Όταν ο σπουδαίος συνθέτης Joseph Haydn απεβίωσε λόγω ασθένειας τον Μάιο του 1809 στη Βιέννη, το κεφάλι του απετέλεσε πρωταγωνιστή μιας απίθανης περιπέτειας. Έχοντας κλαπεί από φρενολόγους της εποχής, και με ένα υποκατάστατο κρανίο να έχει λάβει θέση στον τάφο του, μελετήθηκε, παρέμεινε κρυμμένο και μετακινήθηκε πολλάκις, μέχρι να αποκτήσει και εκείνο την τελευταία του κατοικία, μαζί με το υπόλοιπο σώμα, το 1954. Η αιώνια αυτή διαδικασία ταφής ολοκληρώθηκε, με την παραμονή του υποκατάστατου κρανίου, με συνέπεια πλέον το μνήμα να διαθέτει και ένα επιπλέον, μοναχικό κρανίο.

#2 Το να τραγουδά κανείς για τον θάνατο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βαρύτονος τραγουδιστής όπερας Leonard Warren είχε την ατυχία να πεθάνει με το τέλος μιας σπουδαίας ερμηνείας στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Μόλις είχε ολοκληρώσει την άρια του Verdi  “Morir, Tremenda Cosa” (Το να πεθαίνει κανείς, πόσο σημαντικό πράγμα).

#3 Βροχή από κοτόπουλα

Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης του “Boris Godunov” στην όπερα του Sydney, ένα κοτόπουλο έπεσε από την σκηνή, πάνω σε έναν εύλογα έκπληκτο τσελίστα.

#4 Ζητείται προσωπικό

Η συμφωνία του Havergal Brian, “Gothic”, απαιτεί περίπου 800 μουσικούς για να εκτελεστεί, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 80 ατόμων σε έγχορδα όργανα.

#5 Γάτα- συνθέτης

Το βάδισμα της γάτας (με το όνομα Pulcinella) του Domenico Scarlatti πάνω στα πλήκτρα του πιάνου του, ενέπνευσε τη σύνθεση του κομματιού “Cat’s Fugue”, αποδεικνύοντας πως η περιέργεια έφαγε  τοποθέτησε τη γάτα στο μουσικό πάνθεον.

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Μαρία Παπία

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;