3+1 τραγούδια για το περιβάλλον

Πηγή εικόνας: freepik.com

Διανύουμε τον αιώνα της περιβαλλοντικής κρίσης. Μέσα από τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει ο αστικός τρόπος ζωής στο περιβάλλον. Με την ανάπτυξη της κοινωνίας και τη βιομηχανική κρίση φτάσαμε στην υπερκατανάλωση όλων των φυσικών πόρων και επομένως, στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Έτσι, ένας από τους στόχους μας τα τελευταία χρόνια είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο αγώνας για το περιβάλλον

Ο αγώνας για τη διάσωση του περιβάλλοντος δεν είναι εύκολος. Πολλοί καλλιτέχνες προσπαθούν να ενισχύσουν τον αγώνα αυτό με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Για παράδειγμα, οι ποιητές με τα ποιήματα τους, οι ζωγράφοι με τους πίνακες ζωγραφικής τους και οι μουσικοί με τη μουσική τους. Ο στόχος είναι ένας: να προστατέψουμε το περιβάλλον.

Εμείς, θα σταθούμε σε μερικά τραγούδια που έχουν γραφτεί για να εκθειάσουν το περιβάλλον μας, να μας προβληματίσουν για την εξέλιξη του και να αφυπνίσουν την περιβαλλοντική μας συνείδηση.

1. Pocahontas «Colors of the wind»

Ποκαχόντας, η γνωστή- αγαπημένη- παιδική ταινία της Disney. Το τραγούδι «Colors of the wind» γράφτηκε για την ταινία που κυκλοφόρησε το 1995. Η μελωδία είναι δημιούργημα του Alan Menken σε στίχους του Stephen Schwartz για την Walt Disney. Τη μουσική έντυσε με τη φωνή της η μουσικός και ηθοποιός Judy Kuhn.

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Άγγλος κατακτητής Τζον Σμιθ καταδικάστηκε σε θάνατο από τη φυλή του πατέρα της Ινδιάνας πριγκίπισσας Ποκαχόντας. Η νεαρή πριγκίπισσα έσωσε τον Άγγλο στρατιώτη. Έπειτα, οι δυο τους ερωτεύτηκαν. Η Ποκαχόντας του μαθαίνει τα μυστικά της φύσης. Μαζί προσπαθούν να σώσουν τον πλούτο αυτής της γης από τους κακούς κατακτητές και τα καταφέρνουν. Στο τέλος, η Ινδιάνα πριγκίπισσα χωρίζεται από τον αγαπημένο της καθώς εκείνη παραμένει στη γη της ενώ εκείνος αποφασίζει να επιστρέψει στη πατρίδα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τραγούδι «Colors of the Wind» το τραγουδάει η Ποκαχόντας στον Τζον Σμιθ στην προσπάθεια της να του δείξει την ομορφιά αυτού του κόσμου. Θέλει να του φανερώσει πως όλα τα όντα επάνω στη γη έχουν ψυχή. Τα πάντα έχουν δημιουργηθεί αρμονικά και το αποτέλεσμα της φύσης είναι μαγικό. Με αυτό τον μοναδικό τρόπο, η Ποκαχόντας απορρίπτει την ανθρώπινη, ασταμάτητη, παρεμβατικότητα με την οποία καταστρέφεται το περιβάλλον. Μέσα από τον πλούτο της φύσης και όχι μέσα από το κέρδος θα πρέπει οι άνθρωποι να αναζητούν την πραγματική ευτυχία.

2. Imagine Dragons «Radioactive»

Το μουσικό συγκρότημα Imagine Dragons έγραψε το τραγούδι «Radioactive» που παίχτηκε στο ραδιόφωνο το 2012. Ανήκει στο album «Night Vision». To alternative και electronic rock κομμάτι έφτασε στην κορυφή πολύ σύντομα. Ο κόσμος αγάπησε πολύ το δημιούργημα αυτό και παραμένει έως και σήμερα αγαπημένη επιλογή πολλών.

Οι στίχοι του κομματιού περιγράφουν έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που ξέρουμε σήμερα. Δεν προσέχουμε το περιβάλλον και ο κόσμος μας θα αλλάξει. Θα γίνει ραδιερνεργός και θα εισπνέουμε σκόνη, στάχτη και τοξικές χημικές ουσίες, εάν δεν αλλάξουμε τις συνήθειες μας.

3. Παντελής Θαλασσινός «Ν’ αγαπάς»

Ο αγαπημένος Παντελής Θαλασσινός σε μια σύνθεση του με στίχους του Βελιώτη Νίκου κυκλοφόρησε το 2003, στο album: Στης καρδιάς μου τ’ ανοιχτά, το τραγούδι «Ν’ αγαπάς».

Από τον τίτλο κιόλας του τραγουδιού καταλαβαίνουμε ότι ο Θαλασσινός τραγουδάει για την αγάπη. Για την αγάπη προς τη φύση, το περιβάλλον, τους ανθρώπους και γενικότερα για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Εξυμνεί τα έμψυχα και άψυχα όντα της φύσης, δίνοντας έτσι το δικό του μήνυμα για την αγάπη, εκτός από των άλλων, και προς το περιβάλλον. Ο άνθρωπος θα γαληνέψει ψυχικά μόνο όταν αναγνωρίσει την αξία της φύσης, τη σεβαστεί και την αγαπήσει.

 

4. 77 καλλιτέχνες «Παίζουμε Οικολογικά – Ζούμε Λογικά – Ενεργούμε Ομαδικά»

Με έναν ξεχωριστό τρόπο και για έναν μοναδικό σκοπό 77 καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν και ερμήνευσαν- ενορχήστρωσαν τον Ερωτόκριτο από τον Βιντσέντζο Κορνάρο. Πιθανολογείται ότι το έμμετρο μυθιστόρημα συντέθηκε στις αρχές του 17ου. αιώνα στην Κρήτη. Ο Ρωτόκριτος και η Αρετούσα είναι δύο νέα ερωτευμένα παιδιά. Οι περισσότεροι στίχοι αφορούν τον έρωτα τους. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα θέματα όπως είναι η φιλία, η γενναιότητα κ.α.

Η συγκεκριμένη διασκευή δημιουργήθηκε από 77 καλλιτέχνες, σε 40 διαφορετικά σημεία της Αττικής. Ο Θανάσης Γκίκας που σκέφτηκε την ιδέα αυτή και σκηνοθέτησε την πραγματοποίηση της αναφέρει τα εξής: “Έτσι, δημιουργήσαμε αυτό το video, θέλοντας να δώσουμε το δικό μας μήνυμα για αφύπνιση, εγρήγορση, ευαισθητοποίηση και δράση για τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, της ίδιας μας της ζωής. Γιατί όταν λέμε περιβάλλον, δεν εννοούμε μόνο το φυσικό, αλλά και το κοινωνικό και πολιτισμικό! Η πιο σημαντική πτυχή αυτής της δράσης ήταν οι άνθρωποι.. Οι καλλιτέχνες και όλοι όσοι πίστεψαν στο σκοπό μας και θέλησαν να γίνουν αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια, με την εθελοντική συμμετοχή τους και να μας εμπνεύσουν με το δικό τους τρόπο. Είναι σαφές, ότι μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες και ομαδικές δράσεις θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε την “αλλαγή” και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή στο σημερινό “αδιέξοδο” που βιώνουμε όλοι. Ας αναλάβουμε λοιπόν τις ατομικές μας ευθύνες και ας ενώσουμε τις φωνές μας, όπως τις ένωσαν οι 77 αυτοί καλλιτέχνες, για να ξανακερδίσουμε το δικαίωμα στο όνειρο, για μας και τα παιδιά μας! Ευχόμαστε να μην ανάψουν άλλες σπίθες στα δάση μας, αλλά να φουντώσει η “σπίθα” που άναψε πριν λίγο καιρό στις πλατείες !”

 

Βιβλιογραφία

Shannon (16/06/2016). The Message Behind “Colors Of The Wind”, odyssey. Ανακτήθηκε από: https://www.theodysseyonline.com/the-message-behind-colors-of-the-wind

Colors of the Wind (2020). Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Colors_of_the_Wind

Atanacio F. (17/03/2018). 61 Songs About Nature and the Environment, Spinditty. Ανακτήθηκε από: https://spinditty.com/playlists/Songs-About-Nature

Radioactive (Imagine Dragons song) (2020). Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Radioactive_(Imagine_Dragons_song)

Ν’αγαπάς. Ανακτήθηκε από: https://www.greeklyrics.gr/stixoi/n-agapas/

Παίζουμε Οικολογικά -Ζούμε Λογικά -Ενεργούμε Ομαδικά. (11/07/2011). Ανακτήθηκε από: https://www.youtube.com/watch?v=qTDdx9JAykg

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Τζαβάρα

Μερικά από τα πράγματα που μου αρέσουν είναι τα ταξίδια και η μουσική. Λατρεύω τα σκυλιά και ένας από τους αγαπημένους μου στίχους είναι: «Κι αν διψάσεις για νερό, θα στίψουμε ένα σύννεφο».

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;