2+1 (ξένα) τραγούδια με ηχηρό μήνυμα

Πηγή εικόνας: pemptousia.gr

 

Πως γίνεται ορισμένα τραγούδια να παραμένουν αμνημόνευτα όσα χρόνια και αν περάσουν; Σε όλους μας έχει συμβεί να ανατριχιάσουμε στο άκουσμα μιας μελωδίας, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι εννοεί ένας στιχουργός, πίσω από τους στίχους ενός τραγουδιού. Η αλήθεια είναι πως η οικονομική και πολιτική κατάσταση επηρεάζουν άμεσα τους καλλιτέχνες. Τι γίνεται όμως όταν ένας μουσικός ”πνίγεται” από το άδικο και θέλει να το καταπολεμήσει; Τότε, με όπλο πάντα τη μουσική του, δημιουργεί αριστουργήματα και τραγούδια που χαράζουν τη δική τους ιστορία. Τα τραγούδια που ανταποκρίνονται στη περιγραφή αυτή είναι πάρα πολλά. Εμείς ωστόσο θα αναφέρουμε μερικά από αυτά και πιο συγκριμένα τα: Imagine, God Save the Queen και Another Brick in the Wall.

1. Imagine- John Lennon (1971)

Θα ξεκινήσουμε με τη μουσική παραγωγή εκείνη που μας μεταφέρει στο 1971, τότε,  που κυκλοφόρησε το «Imagine» από τον John Lennon. O τραγουδιστής και συνθέτης του τραγουδιού, εξυμνεί την ειρήνη και αντιτάσσεται σε όλα εκείνα τα στερεότυπα που δημιουργούν διαμάχες και οδηγούν σε διακρίσεις. Κόντρα στο ρατσισμό ονειρεύεται ένα κόσμο που όλοι ζουν αρμονικά και ειρηνικά. Το «Imagine», σύμφωνα τον Lennon, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική προσευχή χωρίς να έχει ωστόσο θρησκευτικές προεκτάσεις.

Η αφορμή για το τραγούδι αυτό ήταν ο πόλεμος του Βιετνάμ. Ο μακροχρόνιος πόλεμος, που είχε συγκλονίσει και επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, έχει χαρακτηριστεί μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Συνέβη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και οι επιπτώσεις ήταν σφοδρές. Αρχικά, ο πόλεμος ήταν ανάμεσα στο Νότιο (Δημοκρατία) και Βόρειο (Δημοκρατικός Στρατός) Βιετνάμ. Στη συνέχεια όμως, κατέληξε σε μια διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι, σε αυτό το πολεμικό και καταστροφικό κλίμα ο τραγουδιστής φαντάζεται έναν κόσμο που οι άνθρωποι θα συνυπάρχουν αρμονικά χωρίς βίαιες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.

Ο John Lennon έγραψε το τραγούδι αυτό μαζί με τη γυναίκα του Yoko Ono και τον Phil Spector. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, άργησε να δώσει τα εύσημα στην Yoko Ono για το τελικό αποτέλεσμα του τραγουδιού. Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δημιουργία του καλλιτέχνη και κυκλοφόρησε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1971. Πολλοί πιστεύουν ότι το τραγούδι αυτό είναι το σήμα κατατεθέν του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2. God Save the Queen- Sex Pistols (1977)

Δεν αρκούν παραπάνω από μόλις λίγα λεπτά για να καταλάβει κανείς, ακούγοντας το τραγούδι, τη σαρκαστική του διάθεση. Το αγγλικό Punk συγκρότημα ειρωνεύεται τον εθνικό ύμνο της Αγγλίας.  Μέσα από τους στίχους του κομματιού κατηγορεί άμεσα τη βασίλισσα και την παρομοιάζει με τον όρο «φασισμό». Επίσης, μέσα από το τραγούδι τους, ισχυρίζονται πως στην Αγγλία δεν υπάρχει κανένα μέλλον.

Το τραγούδι, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε πολιτική δυσαρέσκεια και διάφορες αναταραχές. Με το προκλητικό του περιεχόμενο ανέτρεψε τα δεδομένα. Τυχαία, κυκλοφόρησε την ημέρα της 25ης επετείου της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο, την άνοιξη του 1977. Το «God Save the Queen» ανέβηκε γρήγορα σε ακροαματικότητα, ωστόσο επειδή δημιούργησε μια αναστάτωση, όταν κυκλοφόρησε δεν έφτασε στη πρώτη θέση. Αρκετοί πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα έφτασε στο νούμερο 1 απλώς δεν έγινε γνωστό ποτέ λόγω της αμηχανίας που προκαλούσε.  Σήμερα, συνεχίζει να αναγνωρίζεται ως μια απο τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Sex Pistols. Το κομμάτι έγραψαν οι: Paul Cook, Steve Jones, John Lyndon και Glen Matlock.

3. Αnother Brick in the Wall- Pink Floyd (1979)

Πολλοί εντάσσουν το νόημα του τραγουδιού στο σχολικό περιβάλλον. Η αλήθεια είναι οτί κάτι τέτοιο δεν ισχύει ολοκληρωτικά. Το τραγούδι «Another Brick in the Wall» χωρίζεται σε τρία μέρη. Κυκλοφόρησε το 1979 και το δεύτερο μέρος του, με τη μορφή single, έφτασε στη κορυφή των τσάρτ. Και τα τρία μέρη είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Ο Roger Waters μεγάλωσε χωρίς πατέρα, καθώς πέθανε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η απουσία του πατέρα του τον οδήγησε σε μια συναισθηματική απομόνωση. Έτσι, στο πρώτο μέρος τους τραγουδιού αρχίζει να χτίζεται ένα τείχος. Στη πορεία του τραγουδιού, στο δεύτερο μέρος του, το τείχος γίνεται ακόμα πιο μεγάλο.  Ενισχύεται από τους καθηγητές, που εμποδίζουν την έκφραση των παιδιών και καταπιέζουν τα συναισθήματα τους. Έτσι, φτάνουμε στο τρίτο μέρος του «Another Brick in the Wall», όπου έπειτα από την απιστία της γυναίκας του, ο πρωταγονιστής του film «Pink», αποφασίζει να γκρεμίσει αυτό το τείχος που έχει δημιουργήθει γύρω του και να απελευρωθεί από τα δεσμά εκείνα που τον καταπιέζουν.

Στην πραγματικότητα, το σχολείο αντικατοπτρίζει την κοινωνία ολόκληρη. Το κατεστημένο, που πίεζει τους πολίτες. Το πολιτικό καθεστώς που εμποδίζει την έκφραση τους και τη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Στο στόχαστρο είναι όλοκληρο το σύστημα που απλώνεται γύρω από τον τραγουδιστή σαν τείχος και δεν τον αφήνει να εκφραστεί ελεύθερα.

Οι παραγωγοί του κομματιού είναι οι εξής: Bob Ezrin, David Gilmour, James Guthrie, Roger Waters.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

Imagine( τραγούδι, Τζον Λένον), (2020). Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Imagine_(%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9,_%CE%A4%CE%B6%CE%BF%CE%BD_%CE%9B%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%BD)

Πόλεμος του Βιετνάμ, (2020), ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%92%CE%B9%CE%B5%CF%84%CE%BD%CE%AC%CE%BC

Κιόρρη Ε. (30/04/2015).Ο πόλεμος του Βιετνάμ σε αριθμούς, news 247. Ανακτήθηκε από: https://www.news247.gr/afieromata/o-polemos-toy-vietnam-se-arithmoys.6341253.html

10 αλήθειες για τους sex pistols, ONEMAN, (03/12/2017). Ανακτήθηκε από: https://www.oneman.gr/entertainment/i-alitheia-vrisketai-stous-sex-pistols/

Elizabeth Balkian. (20/04/2014). The really meaning of “Another Brick in the Wall” By Pink Floyd, Composing Writing Volume 2. Ανακτήθηκε από: http://composingwritingv2.weebly.com/project-text/the-real-meaning-of-another-brick-in-the-wall-by-pink-floyd

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Τζαβάρα

Μερικά από τα πράγματα που μου αρέσουν είναι τα ταξίδια και η μουσική. Λατρεύω τα σκυλιά και ένας από τους αγαπημένους μου στίχους είναι: «Κι αν διψάσεις για νερό, θα στίψουμε ένα σύννεφο».

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;