Αυτοκίνητα του 2019: Τα πιο οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις της καθημερινότητας και τα «άλματα» της τεχνολογίας, έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένων εξέλιξη στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτοκίνητα για κάθε γούστο και τσέπη βγαίνουν συνεχώς στην αγορά: budget-friendly, πολυτελή, σπορ, φιλικά προς το περιβάλλον ή καταπληκτικών επιδόσεων. Παράλληλα, όλα αυτά έχουν οδηγήσει και στην πληθώρα αμαξιών που κυκλοφορούν καθημερινά προκαλώντας σύγχυση και εκνευρισμό σε οδηγούς και πεζούς. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα που προκαλείται από τον υπερβολικό αριθμό των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων.

Θεωρείται πλέον επιτακτική η ανάγκη για αναζήτηση, εξέλιξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλους τους τομείς. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι μια από τις σημαντικότερες εξ αυτών. Τα ηλεκτρικά οχήματα, από αυτοκίνητα έως σκούτερ, δεν είναι απλά μια μελλοντική πιθανότητα. Είναι εδώ και είναι μια σπουδαία εναλλακτική στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Πιο συγκεκριμένα τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα έχουν πληθώρα πλεονεκτημάτων, δύο εκ των οποίων εξέχουν. Η ηλεκτρική ενέργεια, το καύσιμο σε αυτή τη περίπτωση, κοστίζει πολύ λιγότερο (για κάθε 100km που διανύει το όχημα) από οποιοδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή στην αγορά. Επιπλέον, δεν έχει τις ίδιες καθημερινές μεταπτώσεις στο κόστος του. Το δεύτερο εκ των δύο είναι φυσικά οι ελάχιστες, αν όχι μηδαμινές, εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα. Σίγουρα, δεν ευθύνεται μόνο ο υπερβολικός αριθμός αυτοκινήτων στους δρόμους για την περιβαλλοντική «κρίση». Η κατάσταση όμως δυσχεραίνει την καθημερινότητα των κατοίκων των μεγαλουπόλεων, καθώς και την ίδια την εικόνα των ίδιων πόλεων.

Μερικές επιλογές για κάθε budget – τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του 2019

Παρακάτω λοιπόν σας παραθέτουμε μερικά από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, μα ταυτόχρονα οικονομικά, αυτοκίνητα στην ελληνική αγορά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Μια εικόνα του VW e-up
1. Volkswagen: E-Up
  • Volkswagen: E-Up

Το νέο VW E-Up έχει κατανάλωση 11,7kWh/100km και αρχική τιμή 19.950€ με το πρόγραμμα της Protergia. Η τελευταία προσφέρει ένα χρόνο δωρεάν φόρτισης στα συγκεκριμένα μοντέλα, όπως ανακοινώθηκε το 2017. Το πιο οικονομικό από τα eco-friendly αυτοκίνητα του 2019, το κόστος του ρεύματος για τη λειτουργία του ανέρχεται στα 1.1€ για κάθε 100km που διανύει το όχημα και έχει αυτονομία 160km. Ως αυτοκίνητο πόλης δεν πρόκειται να χρειαστεί ποτέ να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη από αυτή. Σε περίπτωση όμως που συμβεί αυτό, υπάρχει προεγκατεστημένο σύστημα χαρτών που εμφανίζει την ακτίνα εμβέλειας από το κοντινότερο σημείο φόρτισης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία «μπορεί απλά να συνδεθεί σε οποιαδήποτε τυπική ηλεκτρική πρίζα 230 volt και να φορτιστεί στα 2,3 kW σε 7 – 9 ώρες. Αυτός ο χρόνος μειώνεται σε 4 – 6 ώρες όταν χρησιμοποιείται το προαιρετικό wallbox».

 

Το διθέσιο ηλεκτρικό μοντέλο της Smart
2. Smart: EQ fortwo
  • Smart: EQ fortwo

Αυτό το διθέσιο μοντέλο της Smart καταναλώνει κατά μέσο όρο 15,7-13,9 kWh/100km και ξεκινά από τα 23.740€. Φυσικά οι εκπομπές CO2 είναι μηδενικές όπως σε όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα. Σε ένα σταθμό φόρτισης ή wallbox η μπαταρία φορτίζει από 10 στο 80% σε λιγότερα από 40 λεπτά. Με το smart Media-System γίνεται δυνατή η προβολή κάθε λεπτομέρειας για τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας του αμαξιού, όπως αν καταναλώνει ή ανακτά ενέργεια. Ακόμα, με την εφαρμογή smart “ready to share” για κινητά είναι δυνατή η χρήση του αυτοκινήτου από άλλα μέλη της οικογένειας. Απλά στέλνουν ένα αίτημα μέσω της ίδιας εφαρμογής και μόλις ο πρώτος οδηγός το εγκρίνει, μπορούν να ξεκλειδώσουν το όχημα ηλεκτρονικά και να οδηγήσουν με το δεύτερο κλειδί που υπάρχει μέσα.

 

Το τετραθέσιο Smart
3. Smart: EQ forfour
  • Smart: EQ forfour

Το αντίστοιχο μοντέλο σε τετραθέσιο έχει παρόμοια κατανάλωση στα 16,4-14,5 kWh/100km και η τιμή του ξεκινάει από 24.450€. Η Smart είναι η μόνη εταιρία παγκοσμίως που προσφέρει ολόκληρη τη γκάμα μοντέλων της με ηλεκτροκινητήρα. Διαθέσιμο, πέρα απο το EQ fortwo και EQ forfour, είναι και το EQ fortwo cabrio. «Ήδη από το βασικό μοντέλο, η λειτουργία Eco φροντίζει να αξιοποιείται η κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου και να φορτίζεται η μπαταρία υψηλής τάσης μέσω ανάκτησης, αμέσως μόλις αφήνετε το πεντάλ γκαζιού», αναφέρει η εταιρία. Επιπλέον, η μπαταρία υψηλής τάσης έχει χωρητικότητα 17,6 kWh και είναι τοποθετημένη στο δάπεδο. Έτσι, αυξάνεται η ασφάλεια και η οδηγική απόλαυση, λόγω του μειωμένου κέντρου βάρους του αυτοκινήτου. Τέλος, η μπαταρία έχει πλήρη εγγύηση για 8 χρόνια ή 100.000 χιλιόμετρα.

 

Το νέο Nissan Leaf που λατρεύει όλη η Ευρώπη
4.Nissan: Leaf
  • Nissan: Leaf

Ένα από τα πιο αγαπημένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Ευρώπης, το μοντέλο της Nissan φορτίζεται πλήρως σε λιγότερο από 7,5 ώρες, με τον οικιακό φορτιστή Nissan διπλής ταχύτητας των 7kW. Καταναλώνει 20.6 kwh/100km και έχει ως αφετηρία τα 32.990€. Το μοντέλο αυτό έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους Νορβηγούς. Οι ίδιοι προτιμούν γενικότερα ηλεκτρικά οχήματα, όχι μόνο για λόγους συνειδήσεως, αλλά γιατί ενθαρρύνονται οικομικά και από το κράτος. Διάφορες ενισχύσεις όπως για παράδειγμα απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας, επιδοτήσεις αγοράς και δωρεάν στάθμευση πείθουν τους Νορβηγούς να αλλάξουν το συμβατικό τους αυτοκίνητο για ένα ηλεκτροκίνητο. Δυστυχώς αυτά δεν συμβαίνουν ακόμα στην χώρα μας, με τη μόνη εξαίρεση τα τέλη κυκλοφορίας.

 

5. Volkswagen E-Golf
  • Volkswagen: E-Golf

Το λίγο μεγαλύτερο μοντέλο της VW έχει κατανάλωση 12,7 kWh/100km και αφετηρία τα 39.950€. Αυτή η τιμή μπορεί να ξεφεύγει από τα συμβατικά όρια του οικονομικού, αλλά οι αποδόσεις την αντισταθμίζουν. Η αυτονομία του φτάνει τα 300km και, κυρίως αν φορτίζεται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, οι χρήστες του συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών CO2. Ακόμα, το σχεδόν αθόρυβο σύστημα πετυχαίνει επιτάχυνση 0 – 100 km/h σε μόλις 9,6 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 150 km την ώρα. Η επιτάχυνση 0 – 60 km/h επιτυγχάνεται σε μόλις 4,2 δεύτερα. Επιπλέον το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, ανάλογα με τον τρόπο που το όχημα επιβραδύνεται, συμβάλλει στην επέκταση της αυτονομίας του.  Τέλος, ο ταχύτερος τρόπος φόρτισης του e-Golf είναι με χρήση συνεχούς ρεύματος σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, που φορτίζει τη μπαταρία στο 80% σε μόλις μία ώρα.

 

Η πρόταση της BMW
6. BMW: i3
  • BMW: i3

Το μοντέλο της μεγάλης εταιρίας καταναλώνει 14,6-14,0 ηλεκτρική ενέργεια σε kWh/100km και η πιο απλή έκδοση ανέρχεται στα 41.300€. Η επιτάχυνση 0-100km/h επιτυγχάνεται σε μόλις 6,9 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα με ηλεκτρική κίνηση φτάνει τα 160km/h, ενώ διαθέτει 260km ηλεκτρική αυτονομία σε καθημερινή χρήση.  Ο ηλεκτροκινητήρας με ισχύ 170 hp και ροπή 250 Nm προσφέρει οδηγική απόλαυση με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Αν κάποιος διανύει καθημερινά 135km και επιλέγει να φορτίσει σε μια συμβατική οικιακή πρίζα, ο χρόνος που απαιτείται ισοδυναμεί έναν καλό νυχτερινό ύπνο, τις 8 ώρες. Βέβαια, με το BMW i Wallbox χρειάζονται μόνο 2 ώρες και 19 λεπτά.

 

Το μοντέλο της Mercedes
7. Mercedes-Benz: EQC 400 4MATIC
  • Mercedes-Benz: EQC 400 4MATIC

Άλλο ένα σπουδαίο μοντέλο, το οποίο συζητιέται πολύ, καταναλώνει 20,8-19,7 kwh/100km και ξεκινά από τα 79,360€. To SUV αυτό διαθέτει έναν κινητήρα σε κάθε άξονα, εξού και 4MATIC, συνολικής ισχύος 300KW και αυτονομία που φτάνει τα 320km. Με περίπου 407 ίππους και ροπή που φτάνει τα 765Nm, ξεκινά παραγωγή στις αρχές του τρέχοντος έτους. Αυτό το κάνει ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αυτοκίνητα του 2019, η παραγωγή του οποίου σχεδιάζεται να φτάσει το 25% της συνολικής της εταιρίας μέχρι το 2025. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα επιτυγχάνεται σε μόλις 5,1 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα ανέρχεται στα 180χλμ/ώρα. Είναι σίγουρα μια πιο πολυτελή επιλογή που ελπίζουμε στο μέλλον να απευθύνεται σε περισσότερους.

 

Συμφέρει τελικά η επιλογή ηλεκτροκίνητου;

Φυσικά το κόστος τους ξεπερνάει αυτό που πολλοί σήμερα μπορούν να διαθέσουν, αλλά το κόστος ενός οχήματος δεν αφορά μόνο την αγορά του. Η προτίμηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος αποτελεί μια μακροχρόνια επένδυση. Σίγουρα, τα αυτοκίνητα του 2019, τα μοντέλα που είδατε παραπάνω, είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και με την εξέλιξη της αγοράς οι τιμές θα κατέβουν και τα μοντέλα θα πληθύνουν. Όπως και να χει, το συμφέρον αυτής της επιλογής θα φανεί μελλοντικά. Αν για παράδειγμα επιλέγονταν ένα βενζινοκίνητο όχημα, το κόστος του καυσίμου κάποια στιγμή θα αντιστάθμιζε την αρχική τιμολογιακή διαφορά μεταξύ αυτού και του ηλεκτροκίνητου. Όλα αυτά δεδομένου ότι για 100km απαιτούνται κατά μέσο όρο μόνο 12kWh για τα μικρά αυτοκίνητα πόλης, ενώ ένα μικρό βενζινοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας καταναλώνει τουλάχιστον 6L. Τέλος, τα τέλη κυκλοφορίας για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι μηδενικά, πράγμα που αποτελεί αξιοσημείωτη λεπτομέρεια αφού είναι ακόμα ένα κόστος (μετά την αγορά) λιγότερο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ναταλία Καραγιάννη

Εν δυνάμει χημικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, που αγαπά τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και το σινεμά.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;