Ταξίδια και Covid-19: Τί προορισμούς θα επέλεγες μετά τον ιό;

ΔημοσκoΠΕΣ: ταξίδια και covid-19

Εδώ κι αρκετούς μήνες βρισκόμαστε μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης -για τα παγκόσμια δεδομένα- κατάστασης, η οποία επιτάσσει την απομόνωση, την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη λήψη ατομικής ευθύνης. Καθένας από εμάς υφίσταται πλήθος περιορισμών στο όνομα της ατομικής πρόληψης και προφύλαξης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο “πλήγμα” που έχουμε δεχθεί, ιδίως εμείς οι οδοιπόροι του κόσμου, οι εραστές των ταξιδιών, εντοπίζεται στην απαγόρευση ή τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά τη μεταφορά και διαμονή στον εκάστοτε ταξιδιωτικό προορισμό. Συνεπώς, ταξίδια και covid-19, καθίστανται δύσκολα υλοποιήσιμος συνδυασμός. Είναι γεγονός ότι τα εν λόγω μέτρα αποθαρρύνουν μερίδα ανθρώπων από το να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι.

Παρά ταύτα, μπορεί τα ταξίδια να περιορίστηκαν ή και να τερματίστηκαν προσωρινά, μα τα όνειρα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται. Είναι αδύνατο να μην έχεις οραματισθεί την πρώτη σου απόδραση μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Μέσα σου έχεις ήδη κατασταλάξει στο χρόνο, τα μέσα, τους συνταξιδιώτες αλλά και τον προορισμό. Σε αυτόν τον τελευταίο παράγοντα θα εστιάσουμε στην παρούσα δημοσκόπηση. Άραγε εσύ ποιο ειδυλλιακό μέρος έχεις προγραμματίσει να επισκεφθείς για να γιορτάσεις τις πρώτες σου ξέγνοιαστες διακοπές, μετά από μια αποχή μακράς διάρκειας; Ας μεταφερθούμε εκεί νοερά ανακαλύπτοντας, έτσι, το εύρος των δυνατοτήτων της φαντασίας μας.

Χρόνος και ταξίδι

Αρχικά, θεωρείται καθοριστικής σημασίας το διάστημα που πιστεύεις ότι θα χρειαζόσουν μέχρι να αισθανθείς πλήρως έτοιμος/-η να ταξιδέψεις. Θα ανέμενες για ένα εύλογο διάστημα του ενός- δύο μηνών; Μήπως έχεις αρκετούς δισταγμούς ώστε να περιμένεις πολύ περισσότερο πριν πάρεις μία απόφαση; Μήπως, ωστόσο, είσαι από τους ανθρώπους που χωρίς δεύτερη σκέψη θα προχωρούσαν σε μια ταξιδιωτική διοργάνωση μετά το πέρας του ιού; Αν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, τότε σίγουρα ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που δρουν χωρίς φοβίες κι άγχη. Ανεξαρτήτως του πότε θα αισθανθούν και πάλι πλήρως απαλλαγμένοι από περιορισμούς, συνδυάζουν ταξίδια και covid-19, πάντοτε με σύνεση και προσοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ταξίδια και covid-19
Πηγή εικόνας: news.sky.com

Τα σύνορα

Αφού, λοιπόν, ρυθμίσεις το “πότε”, εισέρχεσαι στην ουσία, δηλαδή στο “πού”. Πρώτα πρώτα, χρειάζεται να διαχωρίσεις το “εντός” από το “εκτός”. Ενδεχομένως να επιθυμείς να παραμείνεις εντός των συνόρων της χώρας, εξερευνώντας σπιθαμή προς σπιθαμή τις θάλασσες, τα καταπράσινα τοπία της και τα πλούσια σε πολιτισμική αξία μνημεία της. Μπορεί, ωστόσο, να χρειάζεσαι να “γευθείς” νέους πολιτισμούς, τοπία κι αξιοθέατα.

Η επισκεψιμότητα   

Ύστερα, πρέπει να διακρίνεις τα θέρετρα υψηλής επισκεψιμότητας από εκείνα με τη χαμηλή. Με άλλα λόγια, τους κορυφαίους σε ζήτηση προορισμούς με υψηλό τουρισμό, από αυτούς που δεν επιλέγονται συχνά. Οι πρώτοι θα σου παράσχουν τη δυνατότητα  για λήψη αξιοζήλευτων φωτογραφικών στιγμιοτύπων, σε διάσημα τοπία, αστικά και μη. Από τους δεύτερους θα κερδίσεις σπάνιες εικόνες, δυσεύρετες, τις οποίες δεν έχουν την ευκαιρία να ευχαριστηθούν πολλοί άνθρωποι, αλλά κι ηρεμία μακριά από τουριστικές οχλαγωγίες και συνωστισμό.

Ο χαρακτήρας του θερέτρου

Στη συνέχεια, θα αποφασίσεις το προφίλ του ταξιδιωτικού σου προορισμού. Αν έχεις ανάγκη να αισθανθείς εγγύτερα στη φύση, μακριά από την ένταση της πολυκοσμίας, προσεγγίζοντας τα ευγενή σου αισθήματα, αξίζει να προτιμήσεις ένα θέρετρο με πλούσια φυσική ομορφιά. Αν πάλι νιώθεις έντονη την επιθυμία να δεις και να γνωρίσεις ανθρώπους (κάτι το οποίο θα έχεις στερηθεί όλο αυτό το διάστημα) τότε αδιαμφισβήτητα θα επιλέξεις προορισμό με αστικό χαρακτήρα. Εκεί θα έχεις και πάλι την ευκαιρία να χαθείς μέσα σε πλήθη και σε εντυπωσιακά αστικά αρχιτεκτονήματα, να γίνεις ένα με αυτά. Θα νιώσεις ξανά μέρος του όλου κι όχι απομονωμένος.

Το μέσο μεταφοράς

Αφού έχεις ρυθμίσει όλα τα υπόλοιπα, σου απομένει πια να καταλήξεις στο μέσο με το οποίο θα μεταφερθείς στον προορισμό σου. Θα έχεις τότε να επιλέξεις ανάμεσα στα πολυσύχναστα μέσα μεταφοράς, όπως το πλοίο ή το λεωφορείο, αλλά και σε εκείνα που εκ των πραγμάτων μεταφέρουν λιγότερους επιβάτες (αεροπλάνο) ή και μηδαμινούς (αυτοκίνητο). Τα πρώτα, εφόσον δέχονται πλήθος κόσμου για κάθε τους ταξίδι, είναι και πιο οικονομικά. Στη δεύτερη κατηγορία αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Ανεξαρτήτως του πού, πώς και με ποιον θα επιλέξεις τελικά να πραγματοποιήσεις εκείνη την απόδραση, αρκεί να έχεις κατά νου το εξής: ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα μόνο βήμα. Αυτό το βήμα μπορεί να είναι ακόμη κι η ίδια σου η σκέψη. Οραματίσου, σχεδίασε κι ύστερα υλοποίησε!

Πηγές άρθρου:

  • Παπαγιάννης, Ι. (2018). Ηράκλειτος- Λάο Τσε: Ο άνθρωπος, ο κόσμος και ο θεός υπό το πρίσμα μιας φιλοσοφίας του γίγνεσθαι και της αρμονίας. Αθήνα: Ρώμη.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζωή Βασιλείου

Ονομάζομαι Ζωή κι είμαι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας κι Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Αγαπώ να εκφράζομαι και να επικοινωνώ γραπτώς. Κύριος στόχος μου καθίσταται η εκπροσώπηση - μέσω των άρθρων μου- όλο και περισσότερων φωνών. Έως τώρα, το γράψιμο αποτελούσε για εμένα ένα μέσο αντίδρασης απέναντι στα εκάστοτε δρώμενα και τις εξελίξεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;