Μακεδονικό και διαπραγμάτευση: Tι πιστεύετε;

Το Μακεδονικό  έχει απασχολήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Εν έτει 2018, αποτελεί ένα μείζον εθνικό ζήτημα για Έλληνες και Σκοπιανούς καθώς έφτασε η ώρα της διαπραγμάτευσης. Η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο πιέζει και τις δύο χώρες ώστε να παρθεί γρήγορα η καταλληλότερη απόφαση. Εκεί θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το Μακεδονικό ανακινεί πολλά φλέγοντα και αμφιλεγόμενα ζητήματα κυρίως εθνικά και ιστορικά. Είναι κατάλληλη μία ονομασία που θα εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία ή σίγουρα όχι; Ποιές θα είναι οι επερχόμενες συνέπειες μετά την κοινή απόφαση Σκοπιανών και Ελλήνων; Εκτός βέβαια από αυτά τα ερωτήματα, υπάρχουν και πολιτικά διλήμματα  όπως το αν είναι κατάλληλος ο χειρισμός της κυβέρνησης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά κύριο λόγο διαφωνούν και εντείνουν το ήδη υπάρχον, τεταμένο κλίμα, φέρνοντας στο προσκήνιο τις ιδεολογικές διαφορές των παρατάξεων και τις πολιτικές σκοπιμότητες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, απαιτώντας λεπτούς χειρισμούς.

Η ώρα της διαπραγμάτευσης για το Μακεδονικό:

Μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει καταφύγει σε συλλαλητήρια για να διαμαρτυρηθεί ώστε η λύση στο Μακεδονικό να μη δοθεί με την αποδοχή του όρου Μακεδονία ή οποιουδήποτε τον εμπεριέχει. Κάποιοι βέβαια πιστεύουν πως μία ονομασία ίσως να μην αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για την εθνική ταυτότητα Μακεδόνων και Σκοπιανών. Από τη μεριά της η γείτονα χώρα θεωρεί την ονομασία Μακεδονία ή οποιαδήποτε την εμπεριέχει ως καταλληλότερη, παραμένοντας σταθερή στις πεποιθήσεις της για τη μακεδονική της καταγωγή. Πάντως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε αισιόδοξος και έτοιμος να συζητήσει σε φιλικό τόνο με τον Αλέξη Τσίπρα. Βέβαια διαμήνυσε πως αν οι κόκκινες γραμμές διατηρηθούν, δεν θα υπάρξει και λύση στο Μακεδονικό.

Το MAXMAG δε θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με ένα τόσο φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας και ζητάει τη γνώμη σου! Απάντησε στην δημοσκόπηση ώστε να δεις κι εσύ τι πιστεύουν οι Έλληνες για το Μακεδονικό, τι είδους ονομασία θεωρούν καταλληλότερη,αν συμφωνούν με το χειρισμό της κυβέρνησης και τι σκέφτονται γενικά για την επίλυση του θέματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αύρα Μπακούρου

Mε λένε Αύρα και μου αρέσει να γράφω. Για ό,τι εξάπτει την περιέργειά μου! Από μικρή θεωρούσα πως η αποτύπωση των σκέψεων στο χαρτί είναι η καλύτερη έκφραση του ανθρώπου. Παράλληλα αγαπώ να τραγουδάω και να παίζω κιθάρα. Λατρεύω τη φωτογραφία, τα ταξίδια και το καλό φαγητό. Παρότι έχω αποφοιτήσει από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών, οι σπουδές για μένα δεν τελειώνουν ποτέ καθώς συνεχώς προσανατολίζομαι σε κάτι νέο. Τέλος δεν μπορώ να μην αναφέρω την αγάπη μου για την εθελοντική προσφορά!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;