Tα λατινικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα…

SHARE

λατινικά

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019 και το καυτό θέμα των ημερών ήταν η πρόσφατη κατάργηση των λατινικών από την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων.  Σίγουρα ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα κι έχει τσουρουφλίσει τους μεγαλύτερους μαθητές που βρίσκονται προ των πυλών… των εξεταστικών κέντρων! Το περιοδικό MAXMAG δεν μπορούσε παρά να ζητήσει την γνώμη των αναγνωστών του με την τελευταία του δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαμε αρκετοί που έχουμε ζήσει τόσο την εμπειρία των λατινικών όσο και της εξέτασής τους.  Ιδού τα αποτελέσματα:

Ναι ή ου;


Η μετριοπαθής πλειοψηφία των αναγνωστών (64%) δε συμφωνεί με την κατάργηση των λατινικών. Αλλά ποια κατάργηση; Την ολοκληρωτική από το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου ή αυτήν που την αποκλείει την εξέτασή τους από τις πανελλαδικές εξετάσεις; Μάλλον αυτό το δίλημμα προσπάθησαν να συμβιβάσουν όσοι επέλεξαν την απάντηση «συμφωνώ εν μέρει» (11%). Υπήρξε φυσικά κι ένα μικρό ποσοστό συμμετεχόντων (24%)  που δήλωσαν κατηγορηματικά «ναι»… Πάντως όποια κι αν είναι η άποψή μας, το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι έχουν μία! Η επιλογή «δε γνωρίζω» δεν πήρε απολύτως καμία ψήφο.

Δηλαδή τι;


Διερευνώντας λίγο περισσότερο το ζήτημα, καλέσαμε τους αναγνώστες μας να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «τα λατινικά είναι χρήσιμο μάθημα»; Μισό λεπτάκι να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός! Αναμεταδίδω  βιαστικά τα ποσοστά από το κρησφύγετο των δημοσκόπων, παρόλο που η μάχη έγινε στα desktops κι όχι στους δρόμους. Οι περισσότεροι (39%) θεωρεί πως το μάθημα των λατινικών «βοηθάει στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών». Οι επιλογές «ναι, σίγουρα»- χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, έτσι γιατί μπορούμε- ισοβάθμησε με το πιο μετριοπαθές «όχι, λόγω του τρόπου που διδάσκεται» με το ποσοστό του 27%. Στην τελευταία θέση-ευτυχώς- βρέθηκε η απάντηση «όχι, είναι ένα εντελώς άχρηστο μάθημα» με ένα 7%.

Advertisement

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο…


Και μια και την ανοίξαμε την συζήτηση για ένα μάθημα, είπαμε να μιλήσουμε και για τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο. Στην ερώτηση «είσαι ευχαριστημένος/η από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;» κανένας μα κανένας – και δικαίως δυστυχώς- δεν επέλεξε την απάντηση «ναι, απόλυτα»! Αντίθετα οι περισσότεροι απάντησαν «όχι, χρειάζεται αλλαγές» (54%). Αρκετοί  (32%) ήτανε τέλος αυτοί που δήλωσαν πως «η Ελλάδα χρειάζεται ένα εντελώς διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα». Άρα μήπως το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα λατινικά και η εξέτασή τους; Μήπως το σύγχρονο σχολείο περισσότερο ταλαιπωρεί παρά μορφώνει τα βλαστάρια μας; Παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία, πιστεύουμε πως αν δεν αρχίσουμε επειγόντως να φροντίζουμε το δάσος, θα μείνουμε χωρίς δέντρα.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος της γερμανικής φιλολογίας και κάτοχος μεταπτυχιακού φιλοσοφίας με ειδίκευση στα εικαστικά. Επί του παρόντος φοιτήτρια στο τμήμα κινηματογράφου. Αυτό που θέλω κυρίως να κάνω στη ζωή μου είναι να γελάω...ακόμα κι όταν η φάση ειναι για κλάματα!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG