Μάλλον δεν έχουμε το Θεό μας!

SHARE

Θεό

Τις ακούτε τις καμπάνες? Όχι… Τα αγγελάκια που τραγουδάνε? Όχι… Το Θεό να απαντάει στις προσευχές σας? Όχι, ευτυχώς… Οι παραπάνω ερωτήσεις δεν είχαν σκοπό να απαντηθούν. Είχαμε άλλωστε αρκετές και πιο στοχευμένες σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των αναγνωστών του MAXMAG στην τελευταία μας δημοσκόπηση. Ιδού… τα αποτελέσματα!

Πιστεύουμε στο Θεό;


Προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο, τέθηκε η ερώτηση σχετικά με την πίστη ή μη πίστη και την φύση αυτής στους αναγνώστες. Οι επιλογές ήταν αρκετές, αλλά η πιο δημοφιλής ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν εκείνη που υποστήριζε πως «δεν υπάρχει Θεός». Έχοντας αποσπάσει σχεδόν τις μισές ψήφους (46%), η συγκεκριμένη απάντηση ξεπέρασε κατά πολύ την αμέσως επόμενη σε ψήφους, την ακριβώς αντίθετη. Σύμφωνα με την δεύτερη θέση το 20% των συμμετεχόντων «πιστεύει στο Θεό και είναι οπαδοί κάποιας θρησκείας», ενώ αμέσως μετά (18%) ακολουθεί η πιο «μυστήρια» και μυστηριακή απάντηση: «πιστεύω ότι ο μόνος Θεός που υπάρχει είναι η φύση». Σε όλους αυτούς υπενθυμίζω ότι φύση είναι και τα κουνούπια! Δεν κρίνω, απλά λέω… Τέλος το υπολειπόμενο ποσοστό του 16% μοιράζονται οι αγνωστικιστές και οι αναποφάσιστοι.

Μόνο για πιστούς;


Όσον αφορά όσους πιστεύουν και ασκούν κάποιο θρήσκευμα, μόλις το 27% των συμμετεχόντων της δημοσκόπησης επέλεξε την ορθοδοξία. Κι αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι το 71% δεν επέλεξε κανένα από τα γνωστά και δημοφιλή θρησκεύματα. Μόνο το ελάχιστο 2% είπε να μας φρικάρει, απαντώντας αινιγματικά «άλλο». Οι υπόλοιπες επιλογές- ινδουισμός, βουδισμός, καθολικισμός κλπ.-δεν είχαν ούτε ένα κλικ!

Βαφτίζεται ο/η δούλος/η του Θεού…


Αφήνοντας πίσω τις ερωτήσεις που μας χωρίζουν, η δημοσκόπηση εστίασε στα σημεία που μας ενώνουν! Και αυτά δεν είναι άλλα από κάποια έθιμα και πρακτικές που ακολουθούμε από γενιά σε γενιά ανεξάρτητα από το βαθμό εμπλοκής που έχει ο καθένας μας στην θρησκευτική λατρεία. Έτσι τέθηκε το ερώτημα για τον νηπιοβαπτισμό. Κολυμπήθρα, παπάς, γυμνούτσικο μωρό, περήφανος/η νονός/ά. Μόλις το 18% των αναγνωστών που ψήφισαν, παραδέχτηκαν ότι η εν λόγω πρακτική είναι σωστή για λόγους  παραδόσεων κι εθίμων. Αυτό σημαίνει πως γι’ αυτούς η βάφτιση είναι μία κοινωνική εκδήλωση, όπου συγγενείς και φίλοι των γονιών  συγκεντρώνονται, για να γιορτάσουν τη νέα ζωούλα, κι όχι απαραίτητα τον/την νέο/α  εν Χριστώ αδερφό/ή.

Advertisement

Είναι η θρησκεία αμαρτία;


Το πιο εντυπωσιακό είναι πως το 71% των συμμετεχόντων ψήφισε πως ο νηπιοβαπτισμός «είναι λάθος, αφού ο καθένας θα πρέπει να επιλέγει εάν θα βαπτιστεί όταν είναι ενήλικας». Καταρχήν ενός λεπτού σιγή για τα δώρα που δε θα πάρει ποτέ το μωρό και για το γλυκάκι που δε θα μας κεράσουν ποτέ μετά την εκκλησία. Και κατά δεύτερον θέλω να ελπίζω πως ανάμεσα σε αυτό το 71%, που συμπεριλαμβάνει εκατομμύρια αναγνώστες του περιοδικού, δεν περιλαμβάνεται κανένας από αυτούς τους νευρωτικούς γονείς που αρνούνται να διαβάσουν στα παιδιά τους κλασικά παραμύθια, με το φόβο μην  τραυματιστούν οι νεαρές ψυχούλες τους. Γι’ αυτό, γονείς, όσοι βαφτίζετε τα παιδιά σας, μη νιώθετε ούτε ανακούφιση ούτε ντροπή. Όταν μεγαλώσουν, θα κάνουν ό,τι θέλουν και δε θα τους έχετε αφήσει καμία ρετσινιά!

Σώμα και αίμα


Λιγότερο κάθετοι και κατηγορηματικοί φαίνεται να είναι οι αναγνώστες μας στο ζήτημα του εκκλησιασμού. Το 58% δεν πηγαίνει ποτέ, αλλά κάποιοι (25%) φαίνεται να επισκέπτονται το κέντρο της ενορίας τους «στις μεγάλες γιορτές, κι αυτό αναγκαστικά», μάλλον ως μία κατάλοιπη οικογενειακή δραστηριότητα. Υπήρχαν επίσης και κάποιες επιλογές μικρότερων διαστημάτων- τετραμήνου, μήνα και εβδομάδας- τα οποία είχαν ένα σαφώς μικρότερο ποσοστό το καθένα. Ναι, ακόμα και η επιλογή… της εβδομάδας είχε μερικές ψήφους.

Αρνί στη σούβλα, τσουρέκι, αυγά, μαγειρίτσα, γαλοπούλα…πεινάω!


Η τελευταία ερώτηση στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι αναγνώστες μας ήταν σχετικά με τα θρησκευτικά έθιμα και πρακτικές που προτιμούν να τηρούν. Μόνο το 8% απάντησε πως ακολουθεί τις θρησκευτικές νηστείες. Απορείτε πού πήγαν οι υπόλοιποι; Να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε! Φυσικά όλοι σπεύσαμε  να επιλέξουμε «τα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και του Πάσχα και τις ονομαστικές εορτές». Τα λουκούλεια γεύματα των συναθροίσεων  που ορίζει το απαράβατο έθιμο της φιλοξενίας θα ανήκουν πάντα στις πιο αγαπημένες μας αναμνήσεις! Αμήν…

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος της γερμανικής φιλολογίας και κάτοχος μεταπτυχιακού φιλοσοφίας με ειδίκευση στα εικαστικά. Επί του παρόντος φοιτήτρια στο τμήμα κινηματογράφου. Αυτό που θέλω κυρίως να κάνω στη ζωή μου είναι να γελάω...ακόμα κι όταν η φάση ειναι για κλάματα!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG