Ναι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών;

Ναι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών;

Ένα θέμα, πολύ επίκαιρο μαζί με πολλά άλλα που πάντα, όσον χρόνια κι αν περάσουν, θεωρείται σημαντικό. Τα ναρκωτικά. Πολλοί θεωρούν οτι η νομιμοποίηση τους θα οδηγήσει στην σταδιακή μείωση χρήσης τους, μιας και δεν θα υφίσταται πλεόν ο παράγοντας εκείνος -το απαγορευμένο- που οδηγεί τους νέους πολλές φορές απερίσκεπτα από το να «δοκιμάσουν». Άλλοι θεωρούν οτι αυτή η νομιμοποίηση θα αποτελέσει τον «δούρειο ίππο», μιας και με την πλήρη αποδοχή και διανομή τους ελεύθερα τα ποσοστά θα αυξηθούν γεωμετρικά. Τί τελικά θα συμβεί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, παραδείγματα ανάλογα έχουν υπάρξει και για τις δύο πλευρές.

Πάμε να δούμε τις απαντήσεις των αρθρογράφων μας. Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής.

Τα ναρκωτικά πρέπει να νομιμοποιηθούν και γιατί;

Ανδρέας Αμανατίδης

Τα ναρκωτικά θα πρέπει να νομιμοποιηθούν γιατί θα έλυνε πολλά προβλήματα που μαστίζουν τους χρήστες ναρκωτικών. Πρώτον η οικονομία γύρω από τα ναρκωτικά είναι τεράστια, οι τιμές τους είναι στα ύψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο όγκο χρημάτων να διακινείται μαύρα. Το επόμενο θέμα είναι ο τρόπος απόκτησης τους. Οι χρήστες βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τους πολλές φορές για να προμηθευτούν την δόση τους. Πολλές φορές προβαίνουν και σε εγκλήματα ώστε να πετύχουν τον σκοπό τους, ή πέφτουν οι ίδιοι θύματα εκμετάλλευσης ή ακόμη θέτουν την σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο. Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι η καθαρότητα των ουσιών αυτών, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι περισσότεροι έμποροι ναρκωτικών νοθεύουν τις ουσίες με σκοπό το κέρδος, θέτοντας την υγεία των πελατών τους σε κίνδυνο. Τα ναρκωτικά πρέπει να τεθούν υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο και να χορηγούνται σε χρήστες με συνταγή, με προοπτική να μπουν σε προγράμματα απεξάρτησης.

Αλέξανδρος Κουτσοχρήστος

Ενδεχόμενη νομιμοποίηση των ναρκωτικών θα δώσει ίσως βήμα σε περισσότερο κόσμο να στραφεί σε αυτά. Από την άλλη, ακόμη κι αν δεν νομιμοποιηθούν, όποιος θέλει διακαώς να τα προμηθευτεί, θα το κάνει με κάθε κόστος. Αν πρέπει απλά, να δώσω μια απάντηση, θα έλεγα ότι δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν!
Η ουσία έγκειται στο να υπάρχει σωστή πληροφόρηση για τις άσχημες συνέπειες των ναρκωτικών και η απαραίτητη κατανόηση και στήριξη από όλους τους φορείς στα εξαρτημένα άτομα, ώστε να απαλλαγούν σταδιακά από αυτά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελένη Μπίρμπα

Και μόνο που ακούω αυτή τη λέξη με πιάνει τρόμος και δε νομίζω ότι θα ήθελα την νομιμοποίηση τους, υπάρχει όμως ένα μεγάλο ΑΛΛΑ. Νομιμοποίηση δεν σημαίνει ότι τα νεαρά παιδιά θα μπορούν τα αγοράσουν ηρωίνη, κοκαΐνη ή χασίς στο περίπτερο. Αντίθετα νομιμοποίηση σημαίνει ότι το ναρκωτικό θα θεωρείται φάρμακο και θα μπορεί νόμιμα να αγοραστεί με συνταγή γιατρού από φαρμακείο, οπότε θα είναι ενήμεροι και οι γονείς. Βέβαια τα ναρκωτικά δεν θα εξαφανιστούν, αλλά θέλω να πιστεύω πως η εμπορία και η διακίνηση θα εξαλειφθούν, τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω.

Γιώτα Συνιρίδου

Κατά τη γνώμη μου, τα ναρκωτικά δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν και θα πρέπει να καταρριφθεί και ο μύθος «Ό,τι παύει να είναι απαγορευμένο, παύει να είναι και ελκυστικό». Είναι ένα ρίσκο που δεν πρέπει να ληφθεί, λαμβάνοντας υπόψιν τη ραγδαία αύξηση των χρηστών που θα επιφέρει, μετατρέποντας τα ναρκωτικά σε μάστιγα μεγαλύτερων διαστάσεων απ’ ότι είναι ήδη σήμερα. Και τι σημαίνει νομιμοποίηση ναρκωτικών: 1) Θα αυξηθεί η διάδοση τους, 2) Θα αυξηθεί η παραβατικότητα, 3) Θα μειωθούν οι ποινές για εμπορία και οι νομοθετικές επιπτώσεις γενικότερα, 4) Μεγαλύτερη κυκλοφορία ναρκωτικών σημαίνει και πιθανότερη νοθεία ναρκωτικών και εκτός όλων των υπόλοιπων -γνωστών- συνεπειών τους, να αυξηθούν και τα κρούσματα από δηλητηρίαση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κοτίβα Μαρία

Αναζητώντας την αλήθεια στον χώρο των Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ βρήκα την πολυεπίπεδη φύση της. Tώρα προσπαθώ να την καταλάβω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;