Πώς νιώθετε για το αποτέλεσμα της εκλογής του νέου Προέδρου στις Η.Π.Α ;

editorial

Το Editorial κάνει την πρώτη του εμφάνιση! Αναρωτιέσαι τί είναι;

Το Editorial είναι ένας τρόπος ώστε να ακούγονται οι γνώμες περισσότερων απο ενός αρθρογράφου σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Για την ακρίβεια σε ένα ερώτημα. Κάθε βδομάδα λοιπόν, οι αρθρογράφοι μας θα απαντούν σε διαφορετικά ερωτήματα. Ετοιμάσου για ποικίλλες απαντήσεις και διάφορα ερωτήματα!

Σημειώνεται, πως οι απαντήσεις που δίνονται δεν αποτελούν τοποθέτηση του περιοδικού, αλλά προσωπικές θεωρήσεις των αρθρογράφων. Καλή ανάγνωση λοιπόν και καλώς ήρθατε στο Editorial!

Η ερώτηση της εβδομάδας -άκρως επίκαιρης- είναι η εξής:

” Πώς νιώθετε για το αποτέλεσμα της εκλογής του νέου Προέδρου στις Η.Π.Α ; “

Ας δούμε τις απαντήσεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Νίκος Κυμπαρίδης

“Η εκλογή Trump μου προκάλεσε αμηχανία. Αρχικά διότι οι δημοσκοπήσεις αποδείχτηκαν ξανά εκτός πραγματικότητας, ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια αγγίζει τον ορισμό της επικινδυνότητας. Εξίσου επικίνδυνο θεωρώ και το σημείο διχασμού της αμερικανικής κοινωνίας. Ο Trump είναι ένας πολιτικός πλέον. Όσο πιο διχασμένο είναι το κοινό του, τόσο πιο σκληρός και ακραίος θα γίνεται ο ίδιος, σκοπεύοντας έτσι να διατηρήσει εκείνους τους υποστηρικτές που είχε εξαρχής. Ελπίζω πως η Προεδρία Trump θα κρατήσει τα προσχήματα και θα αποδειχτεί καλύτερη από τους φόβους πολλών, για το καλό όλων μας.”

Γεωργία Μπιμπούδη

“Με την Hillary Clinton στην εξουσία πιστεύω πως δεν θα άλλαζε τίποτα, από την μέχρι τώρα γνωστή πολιτική της Αμερικής.Συνεπώς, όταν είδα ότι τα αποτελέσματα ανέδειξαν ως νικητή τον Donald Trump, ένιωσα μια μεγάλη αβεβαιότητα για το τι μπορεί να ακολουθήσει.Δεν ξέρω κατά πόσο τα μέτρα που θα πάρει είναι τόσο ακραία και αν τελικά θα κάνει πραγματικότητα όλα αυτά που έλεγε προεκλογικά.Η αλήθεια είναι όμως πως σίγουρα μας επιφυλάσσει πολλές “εκπλήξεις” για το μέλλον!!! “

editorial

Κατερίνα Παρασύρη

“Σίγουρα όχι τόσο άσχημα όσο νιώθει η Hilary. Αρχικά, και μόνο βλέποντάς τον και τον τρόπο που χειρίζεται την όλη κατάσταση, λες “δεν μπορεί να ψήφισαν αυτόν τον άνθρωπο για μια τόσο σοβαρή θέση, που ουσιαστικά καθορίζει τις εξελίξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη”. Στη συνέχεια, έρχεται η ανησυχία. Τόσο για το τι θα κάνει αυτήν την 4ετία (ας ελπίσουμε να είναι μόνο μία), όσο και για το τι στο καλό σκέφτονταν οι Αμερικανοί ως λαός και τον ψήφισαν πιστεύοντας ότι θα πατάξει το κατεστημένο. Δηλαδή…seriously?! Ο δισεκατομμυριούχος που δεν έχει πληρώσει φόρους, που εξαπατά κόσμο και συμβιβάζεται εξωδικαστικά στις μηνύσεις τους για να μην ακουστεί ότι καταδικάστηκε, θα σας πατάξει το κατεστημένο; Τέλος, φοβάμαι! Φοβάμαι για τα εκατομμύρια ανθρώπων που θα περάσουν πολύ δύσκολα στην Αμερική. Μιλάω για τις γυναίκες (“grab them by the p**sy”), τους μετανάστες, τα μέλη της LGBTQ κοινότητας, τους Αφροαμερικανούς και γενικότερα όποιον είναι διαφορετικός από τον λευκό (?), άνδρα, πλούσιο και συντηρητικό νέο Πρόεδρο.

P.S. Ως τελευταία σκέψη, θα αφήσω εδώ ήσυχα ήσυχα το εξής. Μήπως θέλει αλλαγή ένα εκλογικό σύστημα στο οποίο ο ένας υποψήφιος παίρνει 2 εκ ψήφους περισσότερες από τον άλλο, αλλά νικητής αναδεικνύεται ο δεύτερος; Λέω τώρα εγώ…”

Αλέξανδρος Κουτσοχρήστος

“Κατά τη γνώμη μου, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δεν ήταν τόσο απρόσμενο, όσο παρουσιάστηκε. Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο η Hillary Clinton έλαβε πρωτοφανή αβάντα από τα ΜΜΕ παγκοσμίως συγκριτικά με τον αντίπαλό της. Γεγονός, που έστρεψε τον αμερικανικό λαό στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Για την εκλογή του Donald Trump δεν μπορώ να έχω ξεκάθαρη άποψη. Μέσα από τις δηλώσεις του εμφανίζεται απόλυτος ως προς τις επιδιώξεις του, ενώ διαθέτει εκρηκτικό ταμπεραμέντο, για το οποίο λογοκρίνεται έντονα. Μόλις αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα και έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά για τους σκοπούς του.”

Γιώτα Συνιρίδου

“Κατά τη γνώμη μου, το αμερικάνικο αποτέλεσμα εκλογής προέδρου, αν και σοκαριστικό, ήταν αναμένομενο. Με τη διάθεση της Hillary Clinton να χειραγωγήσει τις μάζες και με τον τρόπο τινά φασιστικό μοτίβο που ακολούθησε ο Trump, τάζοντας και υποσχόμενος μαγικές λύσεις που θα έλυναν κάθε παρόν πρόβλημα, ο αμερικάνικος λαός -ίσως κι απελπισμένος να βρει την ελπίδα στο πρόσωπο του ηγέτη- στράφηκε προς τον Donald Trump. Βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι που τον ψήφισαν παραπλανήθηκαν από το προπαγανδιστικό χαρακτήρα της προεκλογικής καμπάνιας του Trump κι ότι αγνοούσαν βασικά φασιστικά ιδεώδη της πολιτικής του, που επιθετόταν και σε πολλές κοινωνικές ομάδες, που παρόλ’ αυτά τον ψήφισαν. Τι απ’ όλα αυτά θα ακολουθήσει εν τέλει ο Donald Trump όλος ο κόσμος περιμένει να το δει.”

Χαρίλαος Καραγκούνης

“Κατά την γνώμη μου το αποτέλεσμα των Αμερικάνικων εκλογών το περιμέναμε γιατί διαφημίστηκε πολύ απ όλα τα ειδησεογραφικά μέσα της Αμερικής άσχετα από το γεγονός που ήταν σχόλια αρνητικά για τον ίδιο. Όσον αφορά το μετά των εκλογών προσωπικά νιώθω φόβο για τις μελλοντικές εξελίξεις στην λεκάνη της Μεσογείου και δη για τις εγχώριες γεωγραφικές εξελίξεις διότι ο Τrupm στηρίζει τον Ερντογάν και την πολιτική του. Γι αυτό και ο Ομπάμα επέλεξε να στείλει μήνυμα στους συμπολίτες του από την Ελλάδα και τον Ιερό Βράχο της Δημοκρατίας. Όμως, μόλις πάρει την προεδρική σκυτάλη θα είμαστε πιο σίγουροι για κάποια πράγματα..”

Κατερίνα Τεναρίδου

“Έρχεται σε μια πλήρη αντίθεση με τον μέχρι πρόσφατα Πρόεδρο, Ομπάμα, από τις απόψεις περί κοινωνικού βίου μέχρι και την επαφή με το γυναικείο φύλο. Διαβάζοντας παλαιότερες συνεντεύξεις του, όσον αφορά στο οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας και ως προς το τί θα έκανε ο ίδιος για την επίλυση αυτού, η απάντησή του ήταν πως δεν είναι πρόβλημα της Αμερικής, αλλά θα εναπόθετε την ευθύνη της χώρας στην Γερμανία ή Ρωσία… Σίγουρα λοιπόν το αίσθημα που αφήνει αυτή η εκλογή, μόνο ανακουφιστική δεν είναι.

“Στην πολιτική, η βλακεία δεν είναι μειονέκτημα.”
Ναπολέων Βοναπάρτης”

Αναστασία Μπότσογλου

“Για μένα, η εκλογή του Trump δεν ήταν παρά η αντίδραση μιας μεγάλης μερίδας πληθυσμού στην Αμερική, για την οποία ο Obama ήταν υπερβολικά πολύ προοδευτικός. Αφροαμερικανος πρόεδρος; Μεταρρύθμιση του υπερβολικά άδικου συστήματος υγείας των ΗΠΑ; Θεσμοθέτηση του γάμου για τους ομοφυλόφιλους και στις 50 πολιτείες; Και κάπως έτσι, αυτή η μερίδα ανθρώπων που ονειρεύεται μια λευκή παντοδύναμη Αμερική τύπου 1950 βρήκε το σωτήρα της στο πρόσωπο ενός κωμικοτραγικά γελοίου δισεκατομμυριούχου, που έχει επισήμως παραδεχτεί ότι φοροδιαφεύγει και μάλιστα καυχιέται γι’ αυτό, έχει εκφραστεί χυδαία για τις γυναίκες και θεωρεί όλους τους Μεξικανούς βιαστές (άντε, κάποιοι ίσως είναι και καλοί άνθρωποι).Η εκλογή του ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας φανταστικής χρονιάς.

ΥΓ: Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι η Hillary ήταν η ιδανική επιλογή, και σίγουρα ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα και αυτή και τα ΜΜΕ έκανε χειρότερη την κατάσταση. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι όταν ο πρώην αντίπαλος της αναλάβει καθήκοντα, θα αναγκαστεί να «συμμαζευτεί» κάπως και να κατεβάσει τους τόνους.”

editorial

 

O συνήγορος 

“Ας πω τώρα και τη δικη μου γνώμη. Για πολύ προσωπικούς λόγους ένιωσα ανακούφιση με την εκλογή του Trump. Όχι γιατί τον ήθελα στην πολιτική σκηνή ή στο συγκεκριμένο αξίωμα, αλλά γιατί δεν ήθελα σίγουρα την Clinton. Η Clinton παρά το γεγονός οτι θα ήταν η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος -αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν με συγκίνησε καθόλου- ήταν υπεύθυνη για πάμπολλες ιμπεριαλιστικές πολιτικές των Η.Π.Α, για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και για πολέμους. Απο την άλλη ένιωσα τεράστια ανησυχία, καθώς κανείς απο τους δύο υποψηφίους δεν ήταν σωστός για την θέση και ο Trump δεν αποτελεί εξαίρεση φυσικά. Ένιωσα ακόμα ενθουσιασμό γιατί μου αρέσει να βλέπω εξελίξεις που “δεν τις περιμένουν” και ανυπομονώ να δω τι αντιδράσεις θα υπάρξουν εν γένει. Καμία νίκη δεν θα ήταν καλή για μένα. Αναμένουμε μέχρι να δούμε τι θα κάνει ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α.”


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κοτίβα Μαρία

Αναζητώντας την αλήθεια στον χώρο των Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ βρήκα την πολυεπίπεδη φύση της. Tώρα προσπαθώ να την καταλάβω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;